Samoaja osaa etsiä itselleen töitä ja toimia työhaastattelutilanteessa. Samoaja tietää oikeutensa työntekijänä.

Valikko

Laatua työelämään


Tavoite:

Samoaja osaa etsiä itselleen töitä ja toimia työhaastattelutilanteessa. Samoaja tietää oikeutensa työntekijänä.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu työelämään ja siihen, miten töihin voi hakea.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Suomalainen kulttuuri Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Itsetuntemus Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kokous. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on keskustella samoajien kanssa työnhausta ja työelämästä. Luotsi voi kertoa omia kokemuksiaan ja antaa näin samoajille vinkkejä, miten kannattaa tai ei kannata toimia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Laatua elämään

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Etsimme kiinnostavia kesätyöpaikkoja esimerkiksi MOL:n sivuilta. Pohdimme yhdessä, mistä muualta työpaikkoja voi löytää. Kirjoitamme jokainen oman työhakemuspohjan. Luemme toistemme hakemusluonnoksia ja annamme palautetta ja vinkkejä siihen, miten erottautua lukuisten hakemusten joukosta.

Harjoittelemme työhaastattelua. Miten työhaastatteluun kannattaa pukeutua? Miten työhaastatteluun kannattaa muuten valmistautua? Harjoittelemme työhaastattelua siten, että toinen parista on haastatteleva työnantaja ja toinen on työnhakija. Haastattelusimulaatiossa kannattaa harjoitella niitä haastaviakin kysymyksiä, joita työhaastattelussa saatetaan kohdata.

Perehdymme työsopimukseen. Ne vartion jäsenet, joilla on jokin työsopimus, tuovat sen kokoukseen. Vertaillaan yhdessä työsopimuksia: Mitä asioita kaikissa työsopimuksissa on? Mitä asioita on jossain työsopimuksessa, mutta toisesta se puuttuu? Onko jotain, mitä ei ole kenenkään työsopimuksessa, mutta sen olisi hyvä olla siellä? Internetistä löytyy paljon erilaisia työsopimuspohjia, joista voi katsoa mallia. Myös ammattiliittojen nettisivuilta löytyy tietoa työsopimusasioista.

Kirjoitamme hakemuksia kuvitteellisille samoajatyypeille. Yhdessä luotsin kanssa suunnittelemme samoajaikäiset hahmot, joilla on erilaisia osaamisia ja ominaisuuksia esim. mieluisat kouluaineet, muut harrastukset sekä partiossa tehdyt aktiviteetit ja käydyt koulutukset. Etsimme oikeita kesätyöpaikkailmoituksia ja kirjoitamme tekemillemme samoajahahmoille työhakemuksia näihin tehtäviin. Hakemuksen kirjoittamisen jälkeen harjoittelemme työhaastattelutilannetta kuvitteellisen samoajan roolissa. Haastattelukysymyksiä voi miettiä ryhmän kanssa etukäteen. Liitteenä on malliksi samoajahahmoja ja kesätyöpaikkailmoituksia.

Taloudellinen tiedotustoimisto on tehnyt #puhurahasta -podcasteja. Voit etsiä esimerkiksi näitä "Kesätyö - muutakin kuin taskurahaa?" ja "Miten ansaita kesällä rahaa?"

Lisää vinkki

Liite