Samoaja osaa hyödyntää taitojaan ja varusteitaan erilaisissa hätätilanteissa ja ymmärtää erilaisiin tilanteisiin tarvittavien varusteiden merkityksen.

Valikko

Jos tulee hätä


Tavoite:

Samoaja osaa hyödyntää taitojaan ja varusteitaan erilaisissa hätätilanteissa ja ymmärtää erilaisiin tilanteisiin tarvittavien varusteiden merkityksen.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee toimimista erilaisissa hätätilanteissa sekä tutustuu erilaisissa olosuhteissa hyödyllisiin apuvälineisiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on järjestää muulle vartiolle toimiva hätätilanne-simulaatio, joka tuntuu mahdollisimman aidolta ja on silti turvallinen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa järjestämään aidontuntuisen hätätilanne-simulaation. Luotsi varmistaa, että samoajat harjoittelevat hätätilanteita turvallisissa olosuhteissa ja ilman todellista vaaraa. Luotsin olisi hyvä olla itse paikalla, kun samoajat harjoittelevat hätätilanteista selviytymistä. Tällöin luotsi voi neuvoa samoajia selviytymisessä sekä varmistaa, ettei todellisia vaaratilanteita synny. Mikäli samoajat tarvitsevat esimerkiksi kuivakelluntapukuja jäistäpelastautumisharjoitukseen, auttaa luotsi pukujen hankkimisessa esimerkiksi toiselta lippukunnalta tai meri- tai järvipelastusseuralta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Lähdetaan retkelle

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Opettelemme sytyttämään nuotion ilman tulitikkuja tai sytytintä. Vinkkejä tulentekoon löytyy netistä esimerkiksi hakusanoilla “nuotion sytytys ilman tulitikkuja”. 

Opettelemme tekemään hätäsuojan ja harjoittelemme varusteiden korjaamista maasto-olosuhteissa

Harjoittelemme miten pelastaudutaajäistä ja miten pelastetaan jäihin pudonnut henkilö. Kertaamme erilaiset hätämerkit sekä hypotermian ensiavun. Jäistä pelastautumisen harjoitteluun kannattaa varata kuivapuku tai pelastautumispuku. Sellaista voi kysellä lainaksi esimerkiksi paikalliselta järvi- tai meripelastusseuralta tai vaikkapa palokunnalta. Järvi- ja meripelastusseuralta voi myös pyytää apua aktiviteetin järjestämisessä. 

Retkeilyn lisääntymisen myötä retkikohteissa saattaa törmätä retkeilijöihin, jotka eivät ole varustautuneet retkeilyyn yhtä hyvin kuin partiolaiset. Keksimme yhdessä erilaisia tilanteita, joita voimme retkellä kohdata. Myös iltapäivälehtien vanhoista uutisista löytyy kertomuksia tositilanteista. Mietimme, miten toimisimme tai olisimme toimineet kyseisissä tilanteissa, jos ne vartiomme kohdalle osuvat.  

Kertaamme tai harjoittelemme vesillä tapahtuvassa hätätilanteessa toimimista. Valitsemme hätätilanteen oman taitotasomme mukaan. 

Kertaamme ensiaputaitoja sekä harjoittelemme niitä erityisiä olosuhteita varten. Avuksi kannattaa pyytää piirin ensiapukouluttajia tai partiolaisia, jotka ovat terveydenhuollon ammattilaisia. 

Lisää vinkki

Liite