Samoaja ymmärtää retkeilytarvikkeiden ylläpidon ja huollon merkityksen. Samoaja osaa ottaa vastuuta ja huolehtia omista ja lippukunnan retkeilytarvikkeista. Samoaja osaa erottaa välttämättömät tarvikkeet ei-niin-tärkeistä tarvikkeista. Samoaja ymmärtää retkeilyvarusteiden kestävyyden merkityksen.

Valikko

Retken omat varusteet


Tavoite:

Samoaja ymmärtää retkeilytarvikkeiden ylläpidon ja huollon merkityksen. Samoaja osaa ottaa vastuuta ja huolehtia omista ja lippukunnan retkeilytarvikkeista. Samoaja osaa erottaa välttämättömät tarvikkeet ei-niin-tärkeistä tarvikkeista. Samoaja ymmärtää retkeilyvarusteiden kestävyyden merkityksen.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee omien retkeilytarvikkeidensa ylläpitoa ja huoltoa. Hän vertailee eri varusteita ja miettii, mitkä varusteet ovat tärkeämpiä kuin toiset sekä mitä ovat kestävät valinnat varusteiden osalta. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Partiokulttuuri Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja, ks. toteutusvinkit. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa samoajia selvittämään, miten retkeilyvarusteita kuuluu huoltaa. Jos samoajat ovat lähdössä retkelle, luotsi varmistaa, että samoajat ovat ottaneet kaiken tarvittavan ja turvallisuuden huomioon. Tarvittaessa luotsi auttaa retken järjestelyissä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Lähdetaan retkelle

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Opettelemme huolehtimaan meille uudesta lippukunnan aluksen varusteesta. Jos kaikki varusteet ja huoltotoimenpiteet ovat meille jo tuttuja, opetamme ne meitä nuoremmille partiolaisille.  

Käymme läpi omia ja lippukunnan retkeilyvarusteita ja –tarvikkeita ja pohdimme kulutusvalintojemme laatua. Mietimme, minkälainen hinta-laatusuhde on lippukunnan tarpeisiin riittävä ja kestävä. Pyrimme vaikuttamaan lippukuntamme varusteisiin siten, että lippukunnalla olisi muutama lainattava retkivarustesetti (makuupussi, makuualusta, rinkka, sadeviitta) jäsenistölle, jotta kenenkään retki, kisat, leiri tai vaellus ei jäisi uupuvien kalliiden varusteiden vuoksi väliin.  

Teemme retkivarustetestin ja tuotamme testistämme reportaasin lippukunnan lehteen tai nettisivuille. Testissä voi olla esimerkiksi rinkat, kengät, taskulamput tai sadeasut. Tuomme kokoukseen tai retkelle oman kyseisen varusteen. Varusteita voi pyytää myös lainaksi kokeneemmilta retkeilijöiltä. Vertailemme esimerkiksi varusteiden hintaa, ominaisuuksia, käytännöllisyyttä, ulkonäköä ja kestävyyttä. Vartionjohtaja huolehtii, että raportti tulee kirjoitettua ja lähetettyä riittävän ajoissa lippukuntalehden toimitukseen tai nettisivujen päivittäjälle.

Teemme retken, jossa pitää selviytyä mahdollisimman vähin varustein. Pohdimme yhdessä luotsin kanssa, mitä varusteita voisi jättää kotiin ja mitkä varusteet ovat täysin välttämättömiä olla mukana. Mietimme myös, mitä varusteita voisi korvata toisella kevyemmällä tai vähemmän tilaa vievällä varusteella ja mitä varusteita jokainen ei tarvitse omaksi, vaan yksi yhteinen riittää. Vertailemme myös onko varusteluettelo erilainen eri retkikohteissa (esim. kämppä- tai telttamajoitus). Vartionjohtaja huolehtii retken järjestämisestä siten, että delegoi eri osa-alueita muille vartion jäsenille (esim. retkipaikan varaus, muonitus, yhteiset tarvikkeet, kuljetukset). 

Opettelemme säätämään oman rinkan ja käymme retkelle lähtiessä läpi myös seikkailija- tai tarpojavartion rinkkojen säädöt. Vartionjohtaja selvittää etukäteen hyviä nettisivuja tai kirjoja, joista rinkan säätämistä voi opetella. Kokoukseen voi pyytää myös kokeneemman retkeilijän auttamaan rinkkojen säätöjen opettelussa. 

Huollan omat retkeilyjalkineeni oikein. Tuomme omat retkeilyjalkineemme kokoukseen, perehdymme yhdessä jalkineiden huoltoon ja huollamme jalkineet kokouksessa. Vartionjohtajan tehtävänä on selvittää etukäteen, miten huolto tehdään ja hankkia siihen tarvittavat varusteet. Huomioikaa vartion jäsenten erilaisten jalkineiden mahdolliset erot huolto-ohjeissa.

Lisää vinkki

Liite