Samoaja rohkaistuu lähtemään retkelle tai purjehdukselle myös tuttujen retkikohteiden ulkopuolelle.

Valikko

Retki tai purjehdus uuteen paikkaan


Tavoite:

Samoaja rohkaistuu lähtemään retkelle tai purjehdukselle myös tuttujen retkikohteiden ulkopuolelle.

Kuvaus:

Samoajat suunnittelevat ja toteuttavat johonkin uuteen paikkaan retken tai purjehduksen. Retkikohteita etsitään tutuimpien retkipaikkojen ja -kohteiden ulkopuolelta. Retki voi olla teltta- tai kämppämajoituksessa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Organisointitaidot Retkeily Rohkeus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto viikonloppu
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi etsiä jo ennen kokousta valmiiksi uusia retkeilykohteita esimerkiksi internetistä, kyselemällä muiden lippukuntien retkeilypaikoista tai olemalla yhteydessä lippukunnan kokeneempiin retkeilijöihin tai piiriin. Kun retkikohde on yhdessä päätetty, vartionjohtaja huolehtii tarvittaessa retkipaikan varaamisesta. Vartionjohtaja tiedottaa retkestä samoajille, luotsille ja lippukunnanjohtajalle. Vartionjohtajan tehtävänä on sopia, kuka vastaa retken muonituksesta, kuka pakkaa yhteiset retkitavarat mukaan ja miten retkipaikalle mennään. Ei ole tarkoitus, että vartionjohtaja järjestää retken yksin vaan hän delegoi retken järjestämiseen liittyviä tehtäviä myös muille vartion jäsenille. Vartionjohtaja kysyy tarvittaessa luotsilta neuvoa. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa uusien retkikohteiden etsimisessä ja varaamisessa. Luotsi auttaa samoajia tarvittaessa retken järjestämisessä ja varmistaa, että samoajat ovat ottaneet tarvittavat asiat ja turvallisuuden huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Lähdetaan retkelle

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartiomme tekee muutaman kilometrin paljasjalkavaelluksen (tätä on syytä treenata joitakin kertoja etukäteen).   Jos vartiomme taustayhteisönä on seurakunta, sopii paljasjalkavaelluksen päätepisteeseen vesistön äärelle se, että vartiomme jäsenet pesevät toistensa jalat ja kuivaavat ne pyyhkeeseen. Ennen tätä luemme seuraavan tekstin Raamatusta: "Peskää toistenne jalat". Johanneksen evankeliumissa (13:14-15) Jeesus sanoo: "Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille." Konkretisointi johtaa pohtimaan palvelemisen suuruutta. Ketkä suuret palvelijat ovat olleet ihmiskunnan tosi suuruuksia? 

Suomi on tuhansien saarten maa. Toteutamme retken purjehtien tai meloen yöpymällä meille tuntemattomilla saarilla tai niiden läheisyydessä. Muistamme jokamiehenoikeudet tutustuessamme saariin.  

Pidämme samoajavuoden teemana Suomen kansallispuistoja, ja toteutamme partio-ohjelmaa samalla kun kierrämme joka kerta meille uusia kansallispuistoja päiväretken tai yön yli retken merkeissä. Teemme vartion yhteisen Travel Bucket Listin, johon valitsemme meille sopivia kansallispuistoja. Tutustumme kestävään matkailuun kansallispuistoissa esimerkiksi Metsähallituksen sivuilla https://www.metsa.fi/vastuullinen-liiketoiminta/matkailuyhteistyo/kestavan-matkailun-periaatteet/ ja huomioimme periaatteet kansallispuistoissa vieraillessamme. 

Teemme retken katsomukselliseen kohteeseen. Kohteena voi olla esimerkiksi Valamon luostari tai jokin pyhiinvaellusreitti. Voimme myös toteuttaa retken retriittinä tai sopia säännöllisestä hiljentymisestä retken aikana. Hyvä idea on myös koota retken aikana vartion oma tarinakirja. 

Lähdemme retkelle Turunmaan tai Ahvenanmaan saaristoon ja liikumme saaresta toiselle lautoilla ja yhdysaluksilla. Selvitämme etukäteen, missä voimme yöpyä (jokamiehenoikeudet eivät ole Ahvenanmaalla samanlaiset kuin Manner-Suomessa). Halutessamme voimme haastatella retken aikana henkilöä, joka asuu saaristossa ympäri vuoden. Millaista on elää saaressa talvella? Mitä palveluita on saatavilla talvella? Mitä ihmiset saaristossa tekevät työkseen? Lähde: Scouterna

Teemme sattumavaelluksen eli höpsismihaikin, jossa arpa päättää retken suunnan. Tarkemmat säännöt höpsismihaikkiin löytyvät liitteeltä. 

Suunnittelemme ja toteutamme samoaja- tai tarpojavartion kanssa vähintään viikonlopun mittaisen retken tai purjehduksen. 

Tutustumme kotipaikkakuntamme tai lähiseudun ennestään meille tuntemattomaan retkikohteeseen. 

Lisää vinkki

Liite