Samoaja kehittää omia suunnistustaitojaan ja rohkaistuu haastamaan itsensä suunnistamalla oman mukavuusalueensa ulkopuolella.

Valikko

Suunnistus ja kartat


Tavoite:

Samoaja kehittää omia suunnistustaitojaan ja rohkaistuu haastamaan itsensä suunnistamalla oman mukavuusalueensa ulkopuolella.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee suunnistamista erilaisissa olosuhteissa ja erilaisissa tilanteissa. Samoaja valitsee toimintavinkeistä sellaisen, joka on hänelle entuudestaan vieras ja sopivan haastava.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Rohkeus Suunnistus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja hankkii tarvittavat kartat ja tiedottaa kaikkia samoajia siitä, missä ja milloin suunnistetaan ja mitä tarvitsee mukaan. Suunnistuksessa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan piirin suunnistuskisoja, paikallisten suunnistusseurojen iltarasteja tai alueen kiintorasteja. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa karttojen hankkimisessa ja sopivan suunnistustapahtuman tai -maaston löytämisessä. Jos samoajat selvästi tarvitsevat koulutusta valitsemaansa suunnistusaiheeseen, luotsi etsii sopivan kouluttajan lippukunnasta tai suunnistusseurasta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Lähdetaan retkelle

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suunnistamme yksin vähintään 4 km matkan.

Tutustumme koordinaattijärjestelmiin (esimerkiksi WGS-84 ja ETRS-TM35FIN) ja ymmärrämme niiden merkityksen suunnistuksessa. Esimerkiksi geokätköilyssä gps-koordinaatit pitää tallentaa laitteelle oikeassa muodossa, jotta muut kätköilijät löytävät kätkemäsi kätköt ja itse löydät muiden kätköt. Selvitämme eri koordinaattijärjestelmien käyttökohteita ja käyttäkää niitä.   Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Osallistumme kuntorasteille tai suunnistuskilpailuun yksin tai parin kanssa. 

Suunnistamme yöllä yksin tai parin kanssa. 

Harjoittelemme suunnistamaan erikoiskarttojen avulla. Esimerkiksi kartta, jossa on pelkästään korkeuskäyrät, kartta josta puuttuvat polut ja tiet, kartta josta on peitetty osia tai vaikkapa kymmeniä vuosia vanha kartta. Paikalliselta suunnistusseuralta voi pyytää apua erilaisten karttojen hankkimisessa tai voi pyytää päästä mukaan suunnistusseuran harjoituksiin. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Harjoittelemme navigoimaan tai navigoimme uusissa olosuhteissa.  

Lisää vinkki

Liite