Samoaja tunnistaa omia ennakkoluulojaan ja pyrkii pääsemään niistä eroon.

Valikko

Ennakkoluulot


Tavoite:

Samoaja tunnistaa omia ennakkoluulojaan ja pyrkii pääsemään niistä eroon.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee tunnistamaan ennakkoluuloja erilaisten harjoitteiden avulla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kaveritaidot Moninaisuus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii esimerkkinä harjoitusten tekemisessä. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on vetää aktiviteetti vartiolle ja johdattaa keskustelua harjoitusten purkutilanteissa.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutustumme järjestöön, jonka jäseniä kohtaan voi olla ennakkoluuloja (esimerkiksi uskonto, etnisyys, ikä, sairaus/vamma, seksuaalinen suuntautuminen) esimerkiksi menemällä tutustumiskäynnille tai kutsumalla järjestön edustajan koloiltaan. Kuulemme heidän vaikuttamistyöstään.

Harjoittelemme argumentointia järjestämällä väittelyn, jossa jokaisella on rooli. Rooli voi liittyä ikään, asuinpaikkaan, ammattiin, sukupuoleen tai poliittiseen kantaan. Arvomme ketkä ovat valitussa asiassa puolesta tai vastaan. Mietimme, millainen on hyvä argumentti ja miten se esitetään. Väittelyn jälkeen on hyvä yhdessä keskustella heränneistä ajatuksista. Miltä tuntui väittää omaa oikeaa mielipidettä vastaan? Oliko helppoa samaistua rooliin ja keksiä argumentteja sen pohjalta? Mitä stereotypioita tuli esille ja mitä uusia näkemyksiä löydettiin?

Tarkistamme ensin, että ymmärrämme kaikki mitä stereotypioilla tarkoitetaan. Stereotypiat ovat yleistäviä mielipiteitä ryhmästä tai yksilöstä tietyn ryhmän jäsenenä. Olipa strereotypia myönteinen tai kielteinen, henkilö nähdään yksipuolisesti. Seuraavaksi yksi meistä luettelee strereotypioita, joita usein liitetään suomalaisiin. Kuvittelemme samalla tilaan janan, jonka toinen pää on "täysin samaa mieltä" ja toinen pää "täysin eri mieltä". Asetumme janalle sen mukaan, miten hyvin väittämä mielestämme kuvaa suomalaisia. Väitteet: Suomalainen - saunoo usein. - hiihtää paljon talvisin. - omaa vaaleat hiukset ja siniset silmät. - on hiljainen ja ujo. - on sisukas. - syö paljon ruisleipää. - syö paljon salmiakkia. - on rehellinen. Janalle asettumisen jälkeen pohdimme vielä yhdessä vastauksia seuraaviin kysymyksiin. Kuinka hyvin stereotypiat kuvasivat suomalaisia? Mitä stereotypioita liittyy paikkakuntaan, jolla asut? Mitä olet kuullut sanottavan helsinkiläisistä, entäpä pohjalaisista tai hämäläisistä? Mistä ennakkoluulot ja stereotypiat johtuvat? Millaisia ennakkoluuloja olet huomannut itselläsi olevan? Oletko joskus korjannut ennakkoluulojasi? Mitä haittaa ennakkoluuloista ja stereotypioista voi olla niiden kohteeksi joutuneelle? Miten ne saattavat vaikuttaa sen henkilön elämään, joka ajattelee stereotyyppisesti? Lähde: MLL

Lisää vinkki

Liite