Samoajavartio ottaa hiljentymisen luontevaksi osaksi omaa toimintaansa. Samoaja osaa hiljentyä.

Valikko

Meidän vartio hiljentyy


Tavoite:

Samoajavartio ottaa hiljentymisen luontevaksi osaksi omaa toimintaansa. Samoaja osaa hiljentyä.

Kuvaus:

Samoajavartio pohtii itselleen luontevaa tapaa hiljentyä ja harjoittelee olemaan hiljaisuudessa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Katsomustaidot Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on ohjata hiljentymisen toteutusta. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on kannustaa samoajia aktiviteetin tekemiseen ja perustella heille, miksi on hyvä välillä harjoitella myös hiljentymistä.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Hiljentymisiä järjestetään myös ohjatusti. Joillekin hiljentyminen voi olla jokin uskonnollinen tilaisuus, kuten jumalanpalvelus, meditaatio tai jooga. Tutkimme hiljentymistä tarjoavia tahoja ja valitsemme niistä meille sopivan tilaisuuden.  

Harjoittelemme mindfulness -hengitys- ja –hiljentymisharjoituksia esimerkiksi täältä: https://oivamieli.fi/ 

Olemme hiljaa vuorokauden. Tämän aktiviteetin ei ole tarkoitus olla mykkäliljan kaltainen sosiaalinen tapahtuma, vaan pikemminkin retriittityyppinen itseen ja omiin ajatuksin keskittyminen. Opastusta retriittiin saa esimerkiksi seurakunnalta tai buddhalaisesta yhteisöstä. Aktiviteetin pystyy toteuttamaan kotona, mutta parhaimmillaan se toimii luonnossa tai muussa rauhoittavassa ympäristössä, jossa on mahdollista keskittyä hiljentymiseen.

Teemme vartiollemme oman hiljentymisvälineen, jota käytämme ryhmämme säännöllisissä hiljentymisissä. Kyseinen esine voi olla esimerkiksi hiljentymisvihko, juurakosta tehty retkikrusifiksi, kassi, joka pitää sisällään kynttilän ja vinkkivihon hiljentymisiin tai jotakin muuta vastaavaa omalle vartiolle sopivaa.

Etsimme ja nimeämme samoajavartion oman hiljentymispaikan lähiluonnosta. Etsimme itsellemme mieluisan hiljentymispaikan luonnosta. Paikka voi olla esimerkiksi kolon lähimetsässä tai jossakin muussa helposti tavoitettavassa rauhallisessa paikassa. Paikan löydyttyä vartio voi pohtia, halutaanko sinne kerätä esimerkiksi luonnonesineiden kokoelmaa tai rakentaa jokin pieni hiljentymistä auttava esine, esimerkiksi risti. Vartio voi myös sopia, että jokainen käy viikon aikana kerran yksin hiljentymispaikassa. Tarkoitus on tehdä paikassa käymisestä säännöllinen tapa, ei kertaluontoinen vierailu.

Lisää vinkki

Liite