Samoaja syventää Raamatun tuntemustaan ja pohtii sen sanomaa.

Valikko

Raamattu tutuksi


Tavoite:

Samoaja syventää Raamatun tuntemustaan ja pohtii sen sanomaa.

Kuvaus:

Samoaja perehtyy elämyksellisesti Jeesuksen sanojen sovellutuksiin ja historian pyhien ihmisten esimerkkiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Katsomustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii esimerkkinä harjoitusten tekemisessä. Luotsin tehtävä: Vetää harjoituksen vartiolle ja johdattaa keskustelua harjoituksen purkuvaiheessa.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jeesus kehotti seuraajiaan ”ottamaan ristinsä ja seuraamaan” häntä. Tähän kehotukseen sisältyi ajatus siitä, että seuraajan tie ei aina tulisi olemaan helppo ja kevyt. Vastaan voi tulla pilkkaa ja vainojakin - niinkuin joutuisi ristiä kantamaan. Kokeilemme käytännössä mitä on kantaa ristiä: Ristin poikkipuu on nykytutkimuksen arvion mukaan painanut noin 40 kiloa. Tätä ristiinnaulittava kantoi matkan teloituspaikalle. Vartiomme hankkii kullekin painavat parrut (vaikkapa 15 kiloa) ja vaeltaa päivän aikana valitsemansa matkan näitä harteillaan kantaen. Matkan alussa luetaan kehotukseksi edellälainattu Mark 8:34 ja vaelluksen varrella taukopaikoilla ryhmä lukee ääneen esim. seuraavat tekstit: Room 8:35-39; 2 Kor 1:3-11; Jaak 1:2-4, 12 ja 1 Piet 4:12-16, ja pohtii millaisia vastoinkäymisiä varhaistenkristittyjen matkaan liittyi. Mainitut tekstit ovat kaikki apostolien kirjeistä, joissa apostolit rohkaisevat vaikeissa olosuhteissa ja vainojen keskellä eläviä seurakuntia

”Peskää toistenne jalat”. Johanneksen evankeliumissa (13:14-15) Jeesus sanoo: ”Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille.” Vartiomme tekee muutaman kilometrin paljasjalkavaelluksen (tätä on syytä treenata joitakin kertoja etukäteen) ja sen päätepisteessä, esim. vesistön äärellä, vartiomme jäsenet pesevät toistensa jalat ja kuivaavat ne pyyhkeeseen. Ennen tätä luetaan yllä mainittu teksti. Konkretisointi johtaa pohtimaan palvelemisen suuruutta. Ketkä suuret palvelijat ovat olleet ihmiskunnan tosi suuruuksia?

”Kantakaa toistenne taakkoja niin te toteutatte Kristuksen lain” (Gal 6:2). Vartiomme hajaantuu 2-3 eri taholle vaeltamaan kohti yhdessä sovittua yhteistä päämäärää. Päivän aikana kunkin tiimin on tehtävä vähintään 2 hyvää työtä, jotka kohdistuvat matkalla kohdattuihin ihmisiin tai heidän elämäänsä. Toisin sanoen kyse on kasvokkain kohdattujen ihmisten auttamisesta tavalla tai toisella. Jos mahdollista, ja lupa asianosaisilta saadaan, tämä voidaan dokumentoida valokuvin.

Raamatun perusteella voidaan sekä puolustaa asevelvollisuutta (Matt. 10:34 ja Room. 13:1-4) että perustella siviilipalvelusta (Matt. 5:9 ja 2. Moos. 20:13). Jakaudumme kahteen ryhmään, inspiroidumme näistä Raamatun teksteistä ja väittelemme puolustaen yleistä asevelvollisuutta että siviilipalvelusta.

”Kun siis autat köyhiä, älä toitota siitä niin kuin tekopyhät tekevät synagogissa ja kujilla, jotta ihmiset kiittelisivät heitä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun annat almun, älköön vasen kä- tesi tietäkö mitä oikea tekee, jotta hyvä tekosi pysyisi salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.” (Matt 6:2-4). Vartiomme tehtävänä on tehdä kotipaikkakunnallamme konkreettisia hyviä tekoja SALASSA ja antaa niiden tulla julki ottamatta itselleen kunniaa.

Johanneksella oli yllään kamelinkarvavaate ja vyö- täisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja.” (Mark 1:6) Vartiomme elää erakko-askeetin elämää sopimansa ajan, esim kahden päivän retken ajan. Luemme partioylijohtaja Verneri Louhivuoren kirjasta ”Pyhiä seikkailuja” ensimmäistä eränkävijää, Johannes Kastajaa, koskeva jakson. Perehdymme etukäteen heinäsirkkojen oikeaoppiseen valmistukseen ja otamme yhteyttä paikalliseen mehiläistarhuriin. Konkretisointi herättää pohtimaan, mitä hyvää voi saavuttaa luopumalla elämän luksuksesta ja keskittymällä yksinkertaiseen.

Lisää vinkki

Liite