Samoajan ennakkoluulot itselle vieraita maailmankatsomuksia ja kulttuureja kohtaan vähenevät.

Valikko

Toiset kulttuurit


Tavoite:

Samoajan ennakkoluulot itselle vieraita maailmankatsomuksia ja kulttuureja kohtaan vähenevät.

Kuvaus:

Samoajavartio tutustuu itselleen vieraaseen kulttuuriin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Moninaisuus Suomalainen kulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on valmistella vierailut ja ottaa luotsin avustuksella yhteyttä yhdessä sovittuihin tahoihin. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on auttaa vartionjohtajaa löytämään sopivia kohteita ja yhteyshenkilöitä. Lisäksi luotsi auttaa vartiota tarvittaessa valmistautumaan uuden kulttuurin kohtaamiseen.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Monet eri maahanmuuttajaryhmät juhlivat Suomessa myös oman kulttuurinsa juhlia. Koitamme päästä vieraiksi viettämään esimerkiksi kiinalaista uutta vuotta tai vietnamin buddhalaisten kuun juhlaa.

Tutustumme jonkun muun kulttuurin tai uskonnon juhlaan ja pyydämme omalla vuorollamme vieraita mukaan oman kulttuurimme juhlaan. Kulttuurivaihtokerta voi olla esimerkiksi sellainen, että vartiomme osallistuu Ramadanin päätösjuhlaan ja otamme puolestamme muslimeja kanssamme laulamaan kauneimpia joululauluja.

Tutustumme romani- tai saamelaiskulttuuriin. Pyydämme vieraaksemme kololle romani- tai saamelaiskulttuurin edustajan. Pyydämme häntä kertomaan kulttuurin historiasta, tavoista ja kohtaamistaan ennakkoluuloista.

Tarkkailemme ympäristöstämme löytyviä kulttuurisia ja uskonnollisia symboleja. Ne voivat olla ihmisten vaatteita, koruja, muistomerkkejä, rakennuksia tms. Otamme valokuvia tai piirrämme kuvia näkemistämme symboleista. Muistamme pyytää kuvattavilta henkilöiltä luvan kuvan ottamiseen. Jakaudumme pienempiin ryhmiin ja teemme kuvistamme kollaasin. Toistuvatko tietyt symbolit kaikilla ryhmillä? Minkä kulttuurien merkkejä näkyi eniten? Miksi toiset kulttuurit näyttävät symbolejaan enemmän kuin toiset?

Tutustumme ulkomaalaisiin partiolaisiin esimerkiksi ystävälippukuntamme kautta, Skypen välityksellä tai kutsumalla Suomeen tulevan ryhmän vieraaksemme Facebookin “Guides and Scouts visiting Finland” -sivuston kautta.

Tutustumme Suomessa asuvaan maahanmuuttajaryhmään. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi kurdit tai somalit. Sovimme vierailusta esimerkiksi maahanmuuttajaryhmän kokoontumispaikkaan tai jonkun perheen kotiin. Voimme myös kutsua heidät vieraaksi kolollemme. Illan aikana voi esimerkiksi keskustella niin suomalaisen kuin vieraiden oman kulttuurin tavoista, juhlista ja perinteistä. Vieraita voi myös pyytää valmistamaan heidän kulttuurilleen tyypillistä ruokaa.

Lisää vinkki

Liite