Samoaja kehittyy valitsemassaan kädentaidossa ja oppii pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen kädentaitojen kehittymisessä. Samoaja huomaa taitojensa kehittyneen ja rohkaistuu kokeilemaan uusia kädentaitoja.

Valikko

Mestarin opissa


Tavoite:

Samoaja kehittyy valitsemassaan kädentaidossa ja oppii pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen kädentaitojen kehittymisessä. Samoaja huomaa taitojensa kehittyneen ja rohkaistuu kokeilemaan uusia kädentaitoja.

Kuvaus:

Samoajavartio hakee oppia kädentaitajalta lippukunnassa, sukulaiselta, tuttavalta tai vaikka kansalaisopistosta ja opettelee uuden taidon. Aktiviteetin tekemiseen voi kulua pidempikin aika, esimerkiksi viikonloppu tai puoli vuotta kansalaisopistossa tai useampi päivä leirillä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: kansalaisopisto käsityökeskus Kolo muu
Taitoalueet: Askartelu Kädentaidot Työkalut
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot
Kesto: 1 h
Kasvatustavoitteet: osaaminen-ja-ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on luotsin tukemana etsiä sopiva mestari sekä järjestää sopiva aika ja paikka aktiviteetin toteutukselle. Hyviä mestareita löytyy isovanhemmista ja lippukunnan kannatusyhdistyksestä tai killasta. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa etsimään uuden asian opettavan henkilön.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän juttu

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Opettelemme perhonsidontaa ja teemme oman perhon. Perhonsidontakursseja järjestetään eri puolilla Suomea, mutta vartiolle paras tapa opetella uutta asiaa lienee se, että paikalle kutsutaan joku lähialueen perhokalastusharrastaja. Kalastusharrastajia kannattaa kysellä niin koulukavereiden kuin kotijoukkojenkin tuttavapiiristä.

Suoritamme varmistuskortti-kurssin ja kiipeilemme asiantuntijan opastuksella jäällä tai kalliolla. Partiossa on monia kiipeilyohjaajia. Jos omasta lippukunnasta ei löydy kiipeilyharrastajaa, kannattaa kysäistä piirin toimistolta lähilippukuntien kiipeilyohjaajista.

Valmistamme okariinan tai muun soittimen ja harjoittelemme soittamaan sitä. Soittimen valmistukseen löytyy ohjeita netistä, samoin monet kansalais- tai työväenopistot järjestävät soitinkursseja. Mukaan soittimen tekemiseen kannattaa pyytää joku musiikin taitaja, joka osaa opettaa soittamaan itse tehtyä soitinta. Kun soittimet ovat valmiit ja soittotaitoa harjoiteltu, esiintykää lippukunnan tapahtumassa.

Teemme kuksan. Ohjeet kuksaan löytyvät netistä, mutta pyytäkää mukaan tekotalkoisiinne esimerkiksi joku lippukunnan kädentaitaja. Monet vanhemman polven partiolaiset ovat aikanaan valmistaneet kuksan osana partio-ohjelmaansa.

Opettelemme takomaan ja valmistamme jonkun käyttö- tai koriste-esineen. Taottava esine voi olla esimerkiksi puukko tai tulusrauta. Seppiä tai sepän pajoja voi olla hankala löytää, mutta googlaamalla ja kyselemällä lähiseudulta saattaa hyvinkin löytyä harrastajia, jotka ovat valmiita neuvomaan partiolaisia.

Kudomme maton tai poppanan. Jos tuttavista ei löydy käsityötaitajia, monen kunnan kansalais- tai työväenopistoissa on kudontakursseja. Lisäksi joissakin kaupungeissa on käsityökeskuksia, joissa voi käydä ohjatusti kutomassa.

Lisää vinkki

Lisää liite