Samoaja kehittyy valitsemassaan kädentaidossa ja oppii pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen kädentaitojen kehittymisessä. Samoaja huomaa taitojensa kehittyneen ja rohkaistuu kokeilemaan uusia kädentaitoja.

Valikko

Mestarin opissa


Tavoite:

Samoaja kehittyy valitsemassaan kädentaidossa ja oppii pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen kädentaitojen kehittymisessä. Samoaja huomaa taitojensa kehittyneen ja rohkaistuu kokeilemaan uusia kädentaitoja.

Kuvaus:

Samoajavartio hakee oppia kädentaitajalta lippukunnassa, sukulaiselta, tuttavalta tai vaikka kansalaisopistosta ja opettelee uuden taidon. Aktiviteetin tekemiseen voi kulua pidempikin aika, esimerkiksi viikonloppu tai puoli vuotta kansalaisopistossa tai useampi päivä leirillä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Itsensä johtamisen taidot Kädentaidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Metsä Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on luotsin tukemana etsiä sopiva mestari sekä järjestää sopiva aika ja paikka aktiviteetin toteutukselle. Hyviä mestareita löytyy isovanhemmista ja lippukunnan kannatusyhdistyksestä tai killasta. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa etsimään uuden asian opettavan henkilön.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän juttu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kudomme maton tai poppanan. Jos tuttavista ei löydy käsityötaitajia, monen kunnan kansalais- tai työväenopistoissa on kudontakursseja. Lisäksi joissakin kaupungeissa on käsityökeskuksia, joissa voi käydä ohjatusti kutomassa.

Opettelemme takomaan ja valmistamme jonkun käyttö- tai koriste-esineen. Taottava esine voi olla esimerkiksi puukko tai tulusrauta. Seppiä tai sepän pajoja voi olla hankala löytää, mutta googlaamalla ja kyselemällä lähiseudulta saattaa hyvinkin löytyä harrastajia, jotka ovat valmiita neuvomaan partiolaisia.

Teemme kuksan. Ohjeet kuksaan löytyvät netistä, mutta pyytäkää mukaan tekotalkoisiinne esimerkiksi joku lippukunnan kädentaitaja. Monet vanhemman polven partiolaiset ovat aikanaan valmistaneet kuksan osana partio-ohjelmaansa.

Valmistamme okariinan tai muun soittimen ja harjoittelemme soittamaan sitä. Soittimen valmistukseen löytyy ohjeita netistä, samoin monet kansalais- tai työväenopistot järjestävät soitinkursseja. Mukaan soittimen tekemiseen kannattaa pyytää joku musiikin taitaja, joka osaa opettaa soittamaan itse tehtyä soitinta. Kun soittimet ovat valmiit ja soittotaitoa harjoiteltu, esiintykää lippukunnan tapahtumassa.

Suoritamme varmistuskortti-kurssin ja kiipeilemme asiantuntijan opastuksella jäällä tai kalliolla. Partiossa on monia kiipeilyohjaajia. Jos omasta lippukunnasta ei löydy kiipeilyharrastajaa, kannattaa kysäistä piirin toimistolta lähilippukuntien kiipeilyohjaajista.

Opettelemme perhonsidontaa ja teemme oman perhon. Perhonsidontakursseja järjestetään eri puolilla Suomea, mutta vartiolle paras tapa opetella uutta asiaa lienee se, että paikalle kutsutaan joku lähialueen perhokalastusharrastaja. Kalastusharrastajia kannattaa kysellä niin koulukavereiden kuin kotijoukkojenkin tuttavapiiristä.

Tutustukaa metsurin käyttämiin suojavarusteisiin. Kuinka moni on tehnyt metsätöitä tai puuhommia kotona? Miksi metsuri tarvitsee näin paljon suojavarusteita. Tutustukaa tämän jälkeen kokeneemman henkilön johdolla moottorisahan tai muiden välineiden turvalliseen käyttöön. Aktiviteetin puitteissa voidaan suorittaa myös esimerkiksi puutalkoot retkipaikalla, lippukunnan kämpällä tai muussa talkookohteessa. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Tehkää relaskooppiharjoitus. Laskekaa, kuinka monta puuta on metsikössä hehtaarilla ja mikä on näiden tilavuus. Tämän jälkeen voittekin laske puuston arvon hehtaarilla helposti. Ohjeet relaskoopin käyttöön ja mittauksiin löydätte netistä ja tuoreimmat puun kantohinnat esimerkiksi Metsälehden sivuilta. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Tehkää itsellenne relaskooppi. Relaskoopin voi valmistaa itse leikkaamalla reilun tulitikkuaskin kokoisen kappaleen taloussaksilla esimerkiksi alumiinisestä juomatölkistä tai maitopurkista ja leikkaamalla lätkään noin 10 millimetriä leveän hahlon ja reiän narulle. Seuraavaksi tulee mitata hahlon tarkka leveys ja kertoa hahlon leveys viidelläkymmenellä. Ota noin 60 senttiä pitkä narun pätkä ja sido sen toiseen päähän solmu. Vedä naru relaskoopin reiästä. Tee toinen solmu aikaisemman kertolaskun ”hahlon leveys x 50” etäisyyden päähän relaskoopistasi. Sinulla on nyt valmis relaskooppi, pidä mitatessa solmua silmän alla ja narua kireällä. Relaskoopin reunat kannattaa taittaa kaksin kerroin relaskoopin rungon vahvistamiseksi sekä sormien suojelemiseksi teräviltä kulmilta. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Paikallinen metsänhoitoyhdistys, metsästysseura tai riistanhoitoyhdistys ovat hyviä tietolähteitä ja niistä voi pyytää myös henkilön kertomaan. Netistä löydät yhteystiedot paikallisiin yhdistyksiin. Vaihtoehtoisesti voitte ottaa yhteyden paikalliseen Koneyrittäjien edustajaan. Kysykää, pääsisittekö tutustumaan metsäkoneen työhön käytännössä. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Lisää vinkki

Liite