Samoaja saa rohkeutta ja varmuutta toimia yllättävissäkin tilanteissa ja suhtautuu positiivisesti uusiin käänteisiin.

Valikko

Mukavuusrajoilla


Tavoite:

Samoaja saa rohkeutta ja varmuutta toimia yllättävissäkin tilanteissa ja suhtautuu positiivisesti uusiin käänteisiin.

Kuvaus:

Samoaja heittäytyy uusiin tilanteisiin ja kokeilee erilaisia rooleja. Hän saa omasta ryhmästä tukea ja uskaltaa ylittää itsensä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Partiokulttuuri Rohkeus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on johtaa ryhmää valitsemaan omalle vartiolle sopiva toimintamuoto. Vartionjohtaja järjestää luotsin ohjaamana sopivan ajan ja paikan aktiviteetin toteutukselle. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa aktiviteetin käytännön toteutuksessa. Luotsi huolehtii siitä, että jokaisella samoajalla on turvallinen olo aktiviteettia tehtäessä. Lisäksi luotsin vastuulla on huolehtia siitä, että harjoitus tulee purettua jälkikäteen. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän juttu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tallennamme veden ääntä, esimerkiksi puron lorinaa, meren tai järven aaltoja, sateen ropinaa tai jään sulamista. Lisäksi täytämme erilaisia astioita vedellä tai jäällä ja tallennamme äänen, joka syntyy, kun astioita lyödään kepillä tai muulla vastaavalla. Yhdistämme eri äänet vesimusiikkiteokseksi. Esitämme teoksen esimerkiksi lippukunnan tapahtumassa. Lähde: Norges speiderforbund

Kaivamme maastoon altaan ja kaadamme siihen vettä, jotta siitä tulee mutaista. Painin on tarkoitus olla leikkimielistä eikä kyseessä ole varsinainen kilpailu. On hyvä jos painijat ovat suurin piirtein yhtä vahvat. Etukäteen kannattaa sopia ”nyt haluan lopettaa”-merkki. Peliä seuraavien kannattaa myös olla valppaina ja pysäyttää paini, jos se näyttää liian vakavalta. Lähde: Scouterna

Käytämme vierasta kieltä kommunikoidessamme muiden ihmisten kanssa. Käytämme vierasta kieltä esimerkiksi kaupassa, tai olemme yhteydessä muun maan partiolaisiin ystävälippukuntamme kautta, Skypen välityksellä, tai kutsumalla Suomeen tulevan ryhmän vieraaksemme Facebookin “Guides and Scouts visiting Finland” -sivuston kautta.

Sovimme tavaratalon, vaateliikkeen tai huonekalukaupan kanssa elävien mallinukkien pestistä. Vietämme sovitusti ikkunassa (tai somistuksessa) tunnin tai kaksi. Tehtävän jälkeen mietimme, miltä tuntui olla paikalla, muttei läsnä ja miten ihmiset reagoivat, miltä esilläolo tuntui? Luotsi voi auttaa kokemuksen läpikäymisessä johdattamalla pohtimaan kokemusta.

Kokoamme taidenäyttelyn, esimerkiksi Mestarin opissa -aktiviteetin aikana tekemistämme tuotteista. Taidenäyttely voi olla esimerkiksi kololla avoimien ovien päivänä, kunnantalolla, seurakunnan tiloissa tai lippukunnan juhlassa. Näyttelyn työt voidaan myydä tai huutokaupata vartion kassan kartuttamiseksi tai hyväntekeväisyyskohteeseen. Luotsi auttaa tarvittaessa näyttelytilojen järjestämisessä.

Teemme mykkäliljan eli olemme vuorokauden hiljaa. Ohjeet mykkäliljaan löytyvät Partiowikistä. Liljan aikana ei saa puhua. Muu tekeminen ja muilla tavoin viestiminen on sallittua, mutta kaikki puhe on kiellettyä ja aiheuttaa suorituksen hylkäämisen. Mykkälilja opettaa suhtautumista äänettömään yhteiskuntaan. Suorittamisen yhteydessä on oiva tilaisuus opetella viittomakieltä tai vaikka morseaakkosia. Liljasuorituksen päättymisen jälkeen tilannetta on hyvä purkaa esimerkiksi luotsin johdolla.

Teemme veistoksen, jonka aihe arvotaan ja paikka on näkyvä. Materiaali voi olla luonnosta, esimerkiksi lunta, hiekkaa, juuria tai urbaania materiaalia kuten jätteitä tai pakkauksia. Luotsi tekee arvontalaput aiheelle ja paikalle sekä järjestää materiaalit ja mahdolliset luvat veistosten rakentamiseen. Veistoksen teko sopii esimerkiksi leirille tai retkelle tai esimerkiksi partioviikkoon tuomaan näkyvyyttä lippukunnalle.

Lisää vinkki

Liite