Samoaja syventää tuntemustaan ryhmästä ja hahmottaa oman paikkansa vartiossa. Samoaja rohkaistuu osallistumaan vartion toimintaan ja ottamaan myös johtamistehtäviä ryhmässään.

Valikko

Yhden illan jutut


Tavoite:

Samoaja syventää tuntemustaan ryhmästä ja hahmottaa oman paikkansa vartiossa. Samoaja rohkaistuu osallistumaan vartion toimintaan ja ottamaan myös johtamistehtäviä ryhmässään.

Kuvaus:

Kaiken samoajaohjelman ei tarvitse olla projekteja tai vaatia pitkällistä suunnittelua. Tämä aktiviteetti on helppo toteuttaa koloilloissa ja keventää tunnelmaa samalla vahvistaen ryhmähenkeä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: kolo tai sen lähiseudut muu
Taitoalueet: Johtaminen
Johtamistaito: Vuorovaikutustaidot
Kesto: 1 h
Kasvatustavoitteet: ryhmassa-toimiminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on ohjeistaa vartion jäsenet illan kulkuun sekä vastata yhteisistä etukäteissuunnitteluista ja järjestelyistä. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on auttaa vartionjohtajaa aktiviteetin järjestämisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän juttu

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Peli-ilta. Järjestämme samoajien mestaruuskisat vartion suosikkipelissä. Valmistaudumme peli-iltaan etukäteen suunnittelemalla illan tyylin ja tarjoilun teemaan sopivaksi. Keksimme mestarille palkinnon ja hän voi haastaa konkarin tai opettaa pelin pienemmille. Alias, Uno, Mafia, valitkaa itse!

Eläydymme toisen asemaan. Koloiltaan tullessa ovella jaetaan jokaiselle samoajalle toisen vartiolaisen nimi uudeksi identiteetiksi ja hän alkaa käyttäytyä sen mukaisesti. Keskustelemme, leikimme, pelaamme, siivoamme tai teemme vaikka ruokaa ja kaikki toimivat roolinsa mukaisesti. Samalla arvuuttelemme ketä kukin esittää. Kun kaikki vartiolaiset on tunnistettu, kerätään yhdessä jokaisesta kolme piirrettä, jotka kuvaavat heitä parhaiten. Luotsi tehtävänä on pitää tilanne kaikille sopivana ja turvallisena.

Teemme tuotevertailun. Tätä aktiviteettia edellisella kerralla päätämme, mitä vertailemme ja kuinka vertailtava materiaali hankitaan. Vertailussa voi olla esimerkiksi mopoautot, musiikki, virvoitusjuomat, videot, puhelimet tai vaikka rinkat. Julkaisemme vertailun tulokset esimerkiksi omalla verkkosivullamme tai teemme vertailusta uutisen kolon seinälle. Luotsi auttaa kirjanpidon kanssa.

Totetusvinkki 2: Testaamme, mitä tuoksut kertovat meistä. Yksi vartion jäsen menee ulos huoneesta ja tulee silmät sidottuna takaisin huoneeseen. Hänet ohjataan satunnaisesti muiden vartiolaisten luo ja hän kertoo, mitä tuoksuja hän haistaa ja mitä niistä tulee mieleen. Sokko yrittää yhdistää tuoksun oikeaan vartiokaveriinsa. Lopuksi mietimme yhdessä miten monella tavalla voimme tuntea toisemme.

Tutustumme geokätköilyn ideaan ja sääntöihin ja etsimme kolme koloa lähinnä olevaa kätköä. Jos aihe innostaa, kätköjä voi etsiä laajemminkin ja valmistaa oman kätkön. Lisätietoa kätköilystä löydät hakusanalla geokätköily ja esimerkiksi osoitteesta http://www.geocache.fi.

Keksimme itsellemme kannustavat mantrat. Jokainen meistä muodostaa myönteisen lauseen itsestä: Pystyn saamaan hyvät arvosanat koulusta. Osaan toimia tarpojien vartionjohtajana. Lauseen kuuluu olla preesensissä. Muodostamme myönteisen lauseen, emme kerro mitä emme ole tai emme halua. Mantran tulee tuntua oikealta ja realistiselta. Kun olemme kaikki keksineet hyvän mantran itsellemme, lausumme ne kovaan, selkeään ääneen muille. Mantra kirjoitetaan paperille, jonka voi liimata peiliin, tietokoneeseen, kännykkään, koulun kaapin oven sisäpuolelle. Paikan tulee olla sellainen, että sen näkee joka päivä.

Rakennamme mallin maista Niilin varrella isoon putkeen, joka on halkaistu pituussuunnassa. Täytämme putken hiekalla ja jaamme sen kolmeen osaan, jotka symboloivat eri maita Niilin varrella. Kaivamme uran, joka kiemurtelee koko putken läpi. Rakennamme kyliä muovieläimistä, -puista ja – taloista. Ensimmäiseen kylään rakennetaan myös tehdas. Siihen laitetaan lääkemuki tai vastaava, joka täytetään vedellä jota on värjätty esimerkiksi vesiväreillä. Tämä symboloi myrkyllisiä päästöjä. Asetamme tämän tehtaan niin, ettei likaantunut vesi pääse Niiliin, jos sattuisi tulva.
Kun ympäristö on rakennettu valmiiksi, kaadamme 10 litran ämpäreistä vettä Niiliin. Tämä aiheuttaa eroosiota ja tulvaa. Jos myrkylliset päästöt pääsevät veteen tai jos talot tai eläimet joutuvat tulvaan, rakennamme maailman uudestaan ja kokeilemme jos tällä kertaa kaikki selviäisivät tulvasta.
Lähde: Scouterna

Laitamme illallisen, jonka budjetti on 1 euro per henkilö, mikä on YK:n raja äärimmäiselle köyhyydelle. Katamme aterian nätisti. Ruokaan ei saa käyttää mitään muuta ostettua kuin se mihin budjetti riittää.
Keskustelemme syödessämme: Oliko helppoa vai vaikeata laittaa ruokaa tällä budjetilla? Pystyisimmekö elämään yhdellä eurolla päivässä? Oikeastihan rahojen pitäisi riittää paljon muuhunkin kuin ruokaan. Toisaalta muualla päin maailmaa euro voi riittää enempään kuin Suomessa. Miltä köyhyys näyttää Suomessa? Onko kaikilla suomalaisilla mahdollisuus syödä itsensä kylläiseksi? Voiko ruokavalinnoistamme tulla peili elämäntavoistamme ja kiinnostuksenkohteistamme – eräänlainen osoittaja identiteetistä? Onko muualla päin maailmaa ihmisillä on tämän tyyppisiä erityisruokavalintoja?
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite