Samoaja ymmärtää oman lähimetsänsä ja lähiluontonsa merkityksen ihmisten hyvinvointiin ja ymmärtää miksi niitä tulee suojella. Samoaja ymmärtää lisäksi, että metsä tarjoaa toisille elinkeinon. Hän tietää kestävän metsänhoidon perusteet.

Valikko

Autan luontoa


Tavoite:

Samoaja ymmärtää oman lähimetsänsä ja lähiluontonsa merkityksen ihmisten hyvinvointiin ja ymmärtää miksi niitä tulee suojella. Samoaja ymmärtää lisäksi, että metsä tarjoaa toisille elinkeinon. Hän tietää kestävän metsänhoidon perusteet.

Kuvaus:

Suomi on tunnettu metsäteollisuudestaan ja Suomessa on paljon metsiä. Metsä kattaa kaksi kolmasosaa pinta-alastamme. Noin 8 prosenttia metsistä on suojeltuja ja pääosin suojellut metsät sijaitsevat Pohjois-Suomessa. Metsä on uusiutuva luonnonvara, mutta se tarvitsee kestävää hoitoa. Kestävällä metsänhoidolla tarkoitetaan metsien hyödyntämistä vastuullisella tavalla. Metsien monimuotoisuus on tärkeä asia huomioida. Vastuullisessa metsien hoidossa yhdistyvät tasapuolisesti metsien ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Samoaja tutustuu metsänhoitoon ja sen uhkiin ja mahdollisuuksiin. Hän myös miettii itselleen sopivaa tapaa auttaa luontoa. Ensisijaisesti samoajan tulee pohtia mitä hän voi tehdä oman lähialueensa luonnon hyväksi.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Talous
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on olla yhteydessä tarvittaviin yhdistyksiin tai kaupungin henkilöstöön ja sopia heidän kanssaan tapa, jolla samoajaryhmä voi toimia. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa johtajaa löytämään kanavat ja keinot, jolla samoajaryhmä voi toimia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän luontomme

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tekisimmekö vierailun metsätyömaalle? Metsätyömaalla voi tutustua siihen, minkälaisia toimenpiteitä metsäkoneet metsissä tekevät. Samalla on myös hyvä tilaisuus kysyä miksi erilaisia toimenpiteitä tehdään?

Järjestämme vieraslajitalkoot. WWF yhdessä Allergia-, Iho-, ja Astamaliiton kanssa ovat laatineet nuorten vieraslajitalkoo-oppaan. Opas löytyy täältä: https://wwf.fi/mediabank/10961.pdf.  Oppaasta löydätte vinkkejä talkoiden järjestämiseen sekä tietoa haitallisista vieraslajeista.

Osallistumme Itämeripäivään elokuun viimeisenä torstaina ja teemme konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. https://itameripaiva.fi/ 

Pelaamme Itämeren pelastuspeliä ja pohdimme, mitä voimme omalta osaltamme tehdä Itämeren suojelemiseksi. https://www.splashgame.fi/fi-FI/  

 

Lähdemme mukaan vesiensuojelutyöhön. Etsimme esimerkiksi Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen toiminnasta pienvesitalkoita, kampanjoita tai muita vesiensuojelutöitä ja osallistumme vapaaehtoisina niihin.  

Lisää vinkki

Liite