Samoaja ymmärtää oman lähimetsänsä ja lähiluontonsa merkityksen ihmisten hyvinvointiin ja ymmärtää miksi niitä tulee suojella. Samoaja ymmärtää lisäksi, että metsä tarjoaa toisille elinkeinon. Hän tietää metsänhoidon perusteet.

Valikko

Autan luontoa


Tavoite:

Samoaja ymmärtää oman lähimetsänsä ja lähiluontonsa merkityksen ihmisten hyvinvointiin ja ymmärtää miksi niitä tulee suojella. Samoaja ymmärtää lisäksi, että metsä tarjoaa toisille elinkeinon. Hän tietää metsänhoidon perusteet.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu metsänhoitoon ja sen uhkiin ja mahdollisuuksiin. Hän miettii itselleen sopivaa tapaa auttaa luontoa. Ensisijaisesti samoajan tulee pohtia mitä hän voi tehdä oman lähialueensa luonnon hyväksi.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: muu Ulkona
Taitoalueet: Luonnonsuojelu Ympäristö
Johtamistaito: Visiointitaidot
Kesto: 60min
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on olla yhteydessä tarvittaviin yhdistyksiin tai kaupungin henkilöstöön ja sopia heidän kanssaan tapa, jolla samoajaryhmä voi toimia. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa johtajaa löytämään kanavat ja keinot, jolla samoajaryhmä voi toimia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän luontomme

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Osallistumme vieraslajien poistamiseen lähiluonnostamme. Voimme esimerkiksi poistaa luonnosta pujoa, jättibalsamia tai jättilupiinia, jotta ympäristön muut kasvit pääsevät kasvamaan. Vieraslajeja ei saa mennä poistamaan luonnosta omalla päätöksellä. Ottakaa yhteyttä esim. kaupungin puutarhayksikköön ja tiedustelkaa sieltä mitä voitte tehdä ja millä tavalla.

Selvitämme, onko lähiseudullamme perinnemaisemaa. Jos on, lähdemme päiväretkelle tai iltaseltaan tutustumaan perinnemaisemaan. Ennen tutustumisretkeä kannattaa etsiä perinnemaisemista tietoa netistä. Osallistumme perinnemaisematalkoihin tai perinnemaiseman ylläpitoon esimerkiksi niittämällä. Yhteistyötä voi viritellä kunnan eri toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Kaupunginmuseo, kotiseutumuseo tai -yhdistys voivat vastata tällaisesta kunnan alueella.

Tutustumme suomalaiseen metsänhoitoon. Paikallinen metsänhoitoyhdistys, metsästysseura tai riistanhoitoyhdistys ovat hyviä tietolähteitä ja niistä voi pyytää myös henkilön kertomaan. Netistä löydät yhteystiedot paikallisiin yhdistyksiin. Metsäretki, jolla tutustutaan käytännön työhön, on suositeltavaa. Myös osallistuminen metsänistutukseen, metsän harvennukseen, hirvenajoon, riistakolmiolaskentaan, hirvitornin rakentamiseen tai riistanruokintapaikan ylläpitoon on mielenkiintoinen kokemus.

Tekisimmekö vierailun metsätyömaalle? Metsätyömaalla voi tutustua siihen, minkälaisia toimenpiteitä metsäkoneet metsissä tekevät. Samalla on myös hyvä tilaisuus kysyä miksi erilaisia toimenpiteitä tehdään? Lukekaa esimerkki metsätyömaaretkestä täältä: http://parempilippukunta.fi/2017/03/29/yhdessa-metsaan-vierailu-metsatyomaalla/

Lisää vinkki

Lisää liite