Samoaja innostuu hyödyntämään luonnon tarjoamia antimia joko suoraan luonnosta tai itse kasvattaen. Samoaja huomaa, että luonnosta saatava ruoka on lähes ilmaista ja sitä hyödyntäen säästää myös rahaa.

Valikko

Hyödynnän luonnon antimia


Tavoite:

Samoaja innostuu hyödyntämään luonnon tarjoamia antimia joko suoraan luonnosta tai itse kasvattaen. Samoaja huomaa, että luonnosta saatava ruoka on lähes ilmaista ja sitä hyödyntäen säästää myös rahaa.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu luonnossa kasvaviin ruuaksi käytettäviin kasveihin. Hän tutustuu myös kasvimaan perustamisen vaatimuksiin ja kasvattaa itselleen tuoretta ruokaa heti syötäväksi tai talveksi säilöttäväksi. Samoaja kalastaa ja opettelee käsittelemään perkaamatonta kalaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Retkeily Ruuanlaitto
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on hankkia tarvittavat välineet ja varmistaa tarvittaessa oppaat retkelle ja ruuan käsittelyyn. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa johtajaa tiedon hankinnassa ja tarvittaessa on mukana oppaana tai hankkimassa opasta ruuan käsittelyyn. Luotsi huolehtii siitä, että samoajat noudattavat jokamiehenoikeuksia ja muita luonnonantimien keräämiseen liittyviä ohjeita.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän luontomme

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Luotsivihjarien toinen osa käsittelee aihetta. Sisältöinä ainakin kalan käsittelyä ja savustusta sekä luonnoyrttejä. https://www.youtube.com/watch?v=2RzTaCQ9zLM

Tutustumme erilaisiin luonnon lääkeyrtteihin. Tutkimme mitä kaikkia kasveja on Suomessa perinteisesti käytetty lääkeyrtteinä. Voimme halutessamme valmistaa mustikasta kuivaamalla oman ihmepillerin. Mustikan lehdet supistavat ihoa ja limakalvoja, alentavat rasvapitoisuuksia ja ehkäisevät virusten kasvua. Lehtien sisältämä kromi ilmeisesti laskee verensokeria hieman. Marjat supistavat limakalvoja, parantavat haavoja, virkistävät, vahvistavat hiussuonia, parantavat hämäränäköä sekä ehkäisevät monien virusten, bakteerien ja alkueliöiden kasvua. Tutkimus on keskittynyt erityisesti mustikan antosyanosideihin. Niiden on todettu mm. alentavan veriseerumin kolesteroli- ja triglyseriditasoja, vahvistavan sidekudosta, nopeuttavan ihohaavojen paranemista, ehkäisevän ja parantavan mahahaavaa, parantavan yönäköä ja silmän sopeutumista kirkkaaseen valoon jne. Toisen maailmansodan aikana brittiläisten ilmavoimien lentäjät paransivat hämäränäköään mustikkahillolla. Italiassa mustikoita käytetään lääkkeenä syöpään juuri antosyanosidien vuoksi. Mustikan marjoja käytetään sellaisenaan tai niistä valmistetaan tabletteja ja kapseleita. Pohjois-Amerikan intiaanit arvostivat kuivattua mustikkaa niin, että antoivat niitä lahjoiksi. Itse mustikat ovat osoittautuneet lääkinnällisesti tehokkaammiksi kuin niistä eristetyt antosyaanit.

Keräämme marjoja tai omenoita ja teemme niistä hilloa tai mehua talven retkille. Mikäli omasta lähipiiristä ei löydy tietotaitoa, niin kysykää paikallisilta Martoilta tai koulun kotitalouden opettajilta.

Teemme retken, jossa syödään pääosin luonnosta hankittua ruokaa. Maistelkaa esimerkiksi voikukanlehtisalaattia, koivunlehtiperunamuussia, kuusenkerkkäteetä tai sienikeittoa. Vinkkejä luonnon antimien käyttöön ruuanlaitossa löytyy netistä esimerkiksi hakusanoilla “ruokaa luonnosta” ja kirjallisuudesta Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja.

Kalastamme ongella, virvelillä, katiskalla tai verkoilla. Tunnistamme kalaoppaan avulla kaikki saaliiksi saamamme kalat. Opettelemme suomustamaan, perkaamaan ja fileoimaan kalaa. Jos emme saaneet kalastamalla kalaa tai emme pääse veden äärelle, ostamme kaupasta käsittelemättömiä ahvenia ja haukia. Kauppaan kannattaa soittaa etukäteen ja sopia kalamyyjän kanssa, että hän jättää meitä varten perkaamattomia kaloja, koska yleensä kaikki kalatiskissä olevat kalat on jo suomustettu ja perattu valmiiksi, vaikka ne eivät olisikaan vielä fileinä. Hyviä ohjeita kalan käsittelyyn löytyy esimerkiksi Youtubesta. Tärkeää on, että meillä on terävä fileointivetsi, jolla käsittelemme kaloja. Valmistamme kalafileistä esimerkiksi mureketta, kalakeittoa tai uunikalaa. Kannattaa selvittää kalaoppaasta tai internetistä, mitkä kalat sopivat mihinkin ruokalajiin.

Kasvatamme itse yrttejä, kasviksia tai juureksia ja käytämme niitä ruoanlaitossa. Monessa kunnassa on mahdollista vuokrata pieni peltotilkku, jolla voi kasvattaa omia tuotteitaan. Vartio voi vuokrata tällaisen yhdessä tai perustaa kasvimaan jonkun ryhmän jäsenen pihamaalle, ikkunalaudalle tai parvekkeelle. Myös sisätiloissa voi kasvattaa pienimuotoisesti yrttejä tms. syötäväksi kelpaavaa.

Kertaamme Suomen luonnosta löytyvät syötävät kasvit, sienet ja marjat. Tietoa löytää kirjallisuudesta, esimerkiksi Olli Aulion Suuri retkeilykirja ja Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja. Lähdemme päiväretkelle metsään ja yrittämme löytää näitä mahdollisimman montaa eri lajia. Retken jälkeen keräännymme kololle ja järjestämme koemaistiaiset.

Lisää vinkki

Liite