Samoaja osaa toimia luonnossa kestävästi. Samoaja ymmärtää oman toimintansa vaikutuksen luontoon.

Valikko

Kestävästi luonnossa


Tavoite:

Samoaja osaa toimia luonnossa kestävästi. Samoaja ymmärtää oman toimintansa vaikutuksen luontoon.

Kuvaus:

Samoaja opettelee pohtimaan omaa toimintaansa suhteessa luontoon ja oppii toimimaan kestävästi.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa Leiri Retki Muu
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Luonto Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto 1 – 2 tuntia
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä:

Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee vartiolle parhaiten sopivan aktiviteetin. hän pyytää tarvittaessa luotsilta apua sen toteuttamiseen. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on pitää tämän aktiviteetin tavoitetta esillä kaikessa vartion (retkeily)toiminnassa. Tärkeää on, että kestävyys on osa vartion ja yksittäisen samoajan arkea, ei vain yksittäinen aktiviteetti.  

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän luontomme

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suunnittelemme ja mahdollisuuksien mukaan myös toteutamme kestävän kehityksen mukaisen yön yli kestävän retken luontokohteessa. Otamme huomioon niin kulkemisen retkelle (jalan, polkupyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla), varusteet (emme hanki tätä retkeä varten mitään uutta vaan lainaamme toisilta tai mahdollisesti hankimme käytettynä), ruuan (lähiruokaa, vähillä tai olemattomilla pakkausmateriaaleilla, mahdollisimman ympäristöystävällistä) kuin aktiviteetit (mikäli mahdollista, suosimme paikallista yrittäjää esimerkiksi kahvila- elämys- tai majoituspalveluiden osalta). 

Pidämme luonnonsuojelupainotteisen palvelutempauksen leirin, retken tai vaelluksen yhteydessä. Olemme etukäteen yhteydessä toimijoihin alueella (näitä voivat olla esimerkiksi maatila, maanomistaja, kesäkahvila, kunta tai kaupunki) ja kysymme mahdollista pientä palveluprojektia. Vieraslajitalkoot, roskien kerääminen, reittimerkkausten tai opasteiden kunnostaminen tai vaikkapa nuotiopaikan huoltaminen voisivat olla sopivia palvelutempauksia. 

Jätehuolto metsäretkillä ja vaelluksilla. Tutkimme, mikä olisi kätevin tapa toteuttaa jätehuoltoa metsässä. Periaatteena pidämme sitä, että kannamme kaiken pois minkä metsään viemmekin, mutta miten roskat on kätevintä kuljettaa? Miten jätettä pystyy ennakoimalla vähentämään? Miten toimia erityisen hankalien jätteiden kanssa, kuten esimerkiksi tyttöjen kuukautistuotteiden tai vaikkapa kondomien kanssa? Retkellä tai vaelluksella toimimme suunnitelman mukaisesti. 

Tutustumme kestävän matkailun periaatteisiin luontokohdenäkökulmasta. Huomioimme nämä omia retkiä suunnitellessa ja toteuttaessa. Kestävä matkailu kansallispuistoissa ja luontokohteissa Metsähallituksen sivuilla: https://www.metsa.fi/vastuullinen-liiketoiminta/matkailuyhteistyo/kestavan-matkailun-periaatteet/ 

Lisää vinkki

Liite