Samoaja tunnistaa luonnossa liikkuessaan vastaan tulevia eläimiä ja niiden jättämiä jälkiä, eri lintulajeja, erilaisia kasveja ja puita, kaloja sekä hyönteisiä.

Valikko

Tunnen luontoa


Tavoite:

Samoaja tunnistaa luonnossa liikkuessaan vastaan tulevia eläimiä ja niiden jättämiä jälkiä, eri lintulajeja, erilaisia kasveja ja puita, kaloja sekä hyönteisiä.

Kuvaus:

Samoaja opettelee tunnistamaan, tai kertaa jo oppimiaan, suomalaisesta luonnosta löytyviä eläimiä, lintuja, kasveja, puita, sieniä, kaloja ja hyönteisiä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Luonto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on hankkia asiantunteva opas tai opaskirjoja, joista voi varmistaa tunnistukset. Aktiviteetista voidaan tehdä myös useampi toteutusvinkki. Luotsin tehtävä: Vinkkaa asiantuntijoita tai auttaa löytämään oppaita. Luotsi ohjaa samoajia valitsemaan riittävän haastavan toteutustavan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Meidän luontomme

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Eläinten jätökset ja jäljet. Kuljemme luonnossa ja etsimme sieltä erilaisia eläinten jättämiä jälkiä. Tällaisia jälkiä ovat esim. eläinten jätöskasat, käpälän tms. jälki sekä erilaiset ruoaksi käytetyt kävyt. Apua saamme esimerkiksi Luonto-Liitosta. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Suunnittelemme ja toteutamme yöllisen majava-, pöllö-, yökkös- tai lepakkoretken. Tähän saatte apuja paikallisilta luontoyhdistyksiltä, jotka tietävät minne kannattaa suunnata. Voitte myös käydä ensin jollakin paikallisella järjestetyllä retkellä ja sen jälkeen suunnitella retken omalle vartiolle tai nuoremmille vartioille.

Kalastamme ongella, virvelillä, katiskalla tai verkoilla. Tunnistamme kalaoppaan avulla kaikki saaliiksi saamamme kalat. Muistamme tarkistaa mitä lupia tarvitaan erilaisiin kalastustapoihin ja eri alueilla!

Osallistumme onki- tai pilkkikilpailuun tai pidämme oman onki- tai pilkkikilpailun, jossa pitää onkia tai pilkkiä vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia. Kilpailun aikana voi käydä onkimassa tai pilkkimässä useammassa paikassa, kuten järvellä, meressä ja joessa. Mikäli käytte pilkillä, muistakaa varustautua naskalein ja ottaa mukaan pelastusköysi ja muutenkin varustautua retkeen turvallisesti sekä tarkkailkaa jäätä koko reissun ajan!

Lähdemme vartiomme kanssa sienestämään. Otamme mukaan sienioppaan, jotta voimme tunnistaa kaikki luonnossa vastaan tulevat sienet. Keräämme mukaamme vain ruokasieniä, joista joko valmistamme heti retken jälkeen ruokaa tai säilömme ne pakastamalla tai kuivattamalla tulevaa käyttöä varten. Apuja tunnistamiseen saat esimerkiksi Martta-yhdistykseltä tai koulun biologian opettajilta.

Keräämme luonnosta eri puulajien lehtiä tai kaarnapaloja. Teemme puunäytteistä tarpojille puulajitunnistustehtävän, jossa tarpojien tulee tunnistaa puulaji sen lehden tai kaarnan perusteella. Tunnistustehtävän jälkeen käymme tarpojien kanssa yhdessä läpi oikeat vastaukset. Sovimme tehtävän tekemisestä yhdessä tarpojaluotsin kanssa. Muistamme, että elävästä puusta ei saa irrottaa kaarnaa. Metsäosaajan osaamismerkki: HAMK Metsätalous -toteutusvinkki

Järjestämme ötökkäsafarin valitulle porukalle (esim. sudenpentu- tai seikkailijaryhmälle). Tutustumme alueeseen ensin ilman kohderyhmää ja hankimme tietoa erilaisista hyönteisistä. Hyönteisiä voi etsiä maastosta yhdessä safariporukan kanssa tai niitä voi etsiä valmiiksi purkkeihin rasteille.

Lähdemme samoajavartiomme kanssa retkelle lähimetsään. Etsimme erilaisia hyönteisiä ja toukkia esimerkiksi kivien alta, lahoista puista ja sammaleen alta. Yritämme joko tunnistaa hyönteiset jo luonnossa tai poimimme hyönteisiä esimerkiksi pilttipurkkeihin ja tunnistamme ne kololla hyönteisoppaan tai internetin avulla

Teemme kasviherbaarion. Keräämme esimerkiksi lippukunnan kesäleirillä mahdollisimman monta erilaista kasvia ja kukkaa herbaariota varten. Prässäämme kasvit laittamalla ne talouspapereiden välissä esimerkiksi kirjapinon alle. Prässätyt kasvit teippaamme joko vihkoon tai teemme niistä taulun kolon seinälle. Kirjoitamme kunkin kasvin viereen kasvin nimen ja kasvupaikan. Tämän voi toteuttaa myös sähköisenä versiona kuvaamalla kasvit huolellisesti eri kuvakulmista. Kuvat ja tiedot kasveista sekä kasvupaikoista voi kerätä esimerkiksi blogiin tai Google Driveen.

Bongaamme lintuja kesän ajan. Vertaamme syksyllä saavutuksiamme. Mikäli lintulajit ovat hukassa, apua saa muun muassa paikallisesta lintuyhdistyksestä. Myös osallistuminen Tornien taistoon tai vastaavaan tapahtumaan auttaa lajien tunnistamisessa ja tuo uusia lajeja nähtäville. Käytä nettiä löytääksesi yhteystiedot paikalliseen BirdLife:n alaiseen lintuyhdistykseen. Sieltä voit saada avuksesi myös henkilön kertomaan linnuista.

Lisää vinkki

Liite