Samoaja kokee olevansa itsevarmempi ja rohkeampi kuin aiemmin. Samoajan näkemys asioista laajenee ja hän osaa tarkastella asioita useammasta näkökulmasta.

Valikko

Henkinen haaste


Tavoite:

Samoaja kokee olevansa itsevarmempi ja rohkeampi kuin aiemmin. Samoajan näkemys asioista laajenee ja hän osaa tarkastella asioita useammasta näkökulmasta.

Kuvaus:

Samoaja tekee jotain itselleen henkisesti haastavaa, kohtaa pelkojaan ja rikkoo omia ennakkoluulojaan. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että samoaja valitsee itselleen aidosti haastavan tehtävän toteutusvinkeistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Rohkeus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on järjestää haaste yhdessä luotsin kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi toimii samoajan mentorina. Hän tukee samoajaa haasteen kohtaamisessa ja purkaa samoajien kanssa heidän kokemuksiaan vaikeista tilanteista. Luotsi varmistaa, että haaste on samoajille sopivan kokoinen. Luotsi auttaa vartionjohtajaa haasteen järjestämisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä itse

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Keskustelemme vartiomme kanssa seksistä. Mitä odotuksia, mielikuvia, kokemuksia ja ennakkoluuloja siihen liittyy?  

Kohtaan pelkoni. Jokainen meistä valitsee yhden asian, jota pelkää. Vartiomme suunnittelee yhdessä, miten kohtaamme pelkomme. Esimerkiksi korkeanpaikankammoinen kiipeää lintutorniin, ötökkäpelkoinen pitelee kädessään hämähäkkiä, ahtaanpaikankammoinen ryömii luolaan. 

 

Valitsemme jokainen itsellemme haasteen, jonka aikaraja on seuraavassa kokouksessa. Toteutamme haasteemme sopimamme aikarajan puitteissa . Valokuvaamme tai videoimme haasteemme ja esittelemme sen seuraavalla kerralla muulle ryhmällemme. Samalla voimme kertoa, miten haasteen toteuttaminen onnistui ja miten koimme haasteen tekemisen.

Otan itselleni uuden partiopestin, jonka koen itselleni haastavana. Uusi pesti voi olla esimerkiksi lippukuntalehden päätoimittaja, kesäleirin muonittaja tai ansiomerkkitoimikunnan jäsen.

Pidämme kokouksessa väittelyn. Valitkaa väittelyn aiheeksi teille henkilökohtaisesti tärkeitä aiheita ja puolustakaa omia mielipiteitänne vastustajia vastaan. Tarkoituksena tässä aktiviteetissa ei ole vain harjoitella väittelytaitoja, vaan rohkeasti puolustaa omaa ajatusmaailmaa tai mielipidettä. Luotsin tehtävänä on ohjata, että väittely tapahtuu turvallisesti.

Rohkaistun puhumaan vieraalle ihmiselle. Aloitan esimerkiksi keskustelun bussissa vierustoverini kanssa, teen katugallupin, pidän puheen koulussa tai otan kantaa kunnallispolitiikassa.

Maistan itselleni vieraita/epämiellyttäviä ruoka-aineita ja yritän suhtautua niihin positiivisesti.

Osallistun pitkälle matkapurjehdukselle, Explorer Beltiin, Exploon tai muuhun vastaavaan partiotapahtumaan, jossa vietän pidemmän ajan itselleni vieraiden ihmisten kanssa. 

 

Puutun kiusaamiseen esimerkiksi koulussa, omassa samoajavartiossani tai johtamassani partioryhmässä. Apua tilanteen hoitamiseen saa esimerkiksi lippukunnan vanhemmilta johtajilta tai netistä muun muassa partiolaisten Mukavasti yhdessä -ohjeistuksesta. Pelkkä kiusaamisesta aikuiselle ilmoittaminen ei riitä vaan samoajan tulee osallistua jollain tavalla kiusaamisen ratkaisemiseen esim. vertaissovittelijana (näitä koulutetaan joissakin kouluissa). 

Lisää vinkki

Liite