Samoaja pohtii itselleen läheisiä ihmisiä ja heidän merkitystä omaan elämäänsä. Hän pohtii myös elämää ilman näitä läheisiä ihmisiä ja kokeilee erilaisia toimintamalleja joiden avulla voi toimia kun oikea tilanne yllättää.

Valikko

Minulle läheiset ihmiset


Tavoite:

Samoaja pohtii itselleen läheisiä ihmisiä ja heidän merkitystä omaan elämäänsä. Hän pohtii myös elämää ilman näitä läheisiä ihmisiä ja kokeilee erilaisia toimintamalleja joiden avulla voi toimia kun oikea tilanne yllättää.

Kuvaus:

Samoaja ymmärtää, että läheiset ihmiset ovat tärkeitä ja elämän yllättävätkin käänteet ovat osa elämää. Samoaja muodostaa toimintamalleja, joita voi hyödyntää kun vastaan tulee oikeita tilanteita.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on johtaa keskustelua ja kertoa tarvittaessa esimerkkejä omasta elämästään. Luotsi voi tarvittaessa kutsua paikalle myös jonkun asiantuntijan, esimerkiksi papin tai sosiaalityöntekijän.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä ja muut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Piirrämme ”kartat” omasta lähiympäristöstämme. Kirjoitamme paperin keskelle oman nimen. Lähelle nimeä kirjoitamme ihmisiä tai paikkoja, joita tunnemme hyvin. Kauemmas kirjoitamme vähemmän tunnettuja paikkoja ja ihmisiä. Kauimpana on ihmisiä ja paikkoja, joita tuskin tunnemme. Tämän jälkeen vaihdamme toisen väriseen kynään. Yhdistämme ne ihmiset ja paikat, jotka jotenkin linkittyvät toisiinsa. Paikat ja henkilöt, joihin me itse olemme vahvimmin linkitettyjä, merkitsemme sydämillä. Ne paikat ja henkilöt, jotka vaikuttavat eniten elämiimme, merkitsemme tähdellä. Paikat ja henkilöt, joista emme pidä, merkitsemme huutomerkillä ja myös kirjoitamme miksi on näin. Lopuksi mietimme, mitä aukkoja kartoista löytyy? Onko ihmisryhmiä tai paikkoja, joita emme tunne kovin hyvin? Merkitsemme ne kysymysmerkillä. Kun kartat ovat valmiita, vertailemme niitä. Mitkä ovat lähistöjemme hyvät puolet? Mitä osioita tunnemme hyvin ja mitkä huonosti? Miksi viihdymme lähiympäristössämme, miksi emme? Ketkä jäävät ulkopuolisiksi? Miten voisimme parantaa aluetta? Lähde: WAGGGS

Lisää vinkki

Liite