Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä. Samoaja tunnistaa seksuaalisen häirinnän ja osaa tarvittaessa toimia sitä vastaan.

Valikko

Seksi


Tavoite:

Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä. Samoaja tunnistaa seksuaalisen häirinnän ja osaa tarvittaessa toimia sitä vastaan.

Kuvaus:

Samoaja lisää tietouttaan seksiin liittyvissä kysymyksissä. Samoaja pohtii, mikä on itselle seksin suhteen sallittua ja mikä ei. Samoaja harjoittelee puuttumaan seksuaaliseen häirintään sitä kohdatessaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee aktiviteetin toteutustavat yhdessä luotsin kanssa. Hän etsii tarvittaessa aiheesta materiaalia etukäteen. Vartionjohtaja ja luotsi sopivat, kumpi toimii aktiviteetin vetäjänä ja puheen johtajana. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii turvallisesta keskusteluympäristöstä. Jollekin samoajalle aihepiiri saattaa olla hyvin arkipäiväinen, toiselle puolestaan ahdistusta herättävä. Luotsi varmistaa, että jokainen saa osallistua keskusteluun haluamallaan tavalla. Jos luotsi kokee aiheen itselleen hankalaksi, voi hän pyytää iltaa vetämään esimerkiksi jonkun terveydenhuoltoalan ammattilaisen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä ja muut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pistämme janalle erilaisia tilanteita hyväksyttävistä ei-hyväksyttäviin, esim. epämiellyttävä takapuoleen koskeminen, väkisin suutelu jne. Tutustumme seksuaalirikosten lainsäädäntöön ja tiedämme, miten omassa ympäristössämme (koulu, kaupunki, partio jne.) toimitaan, kun tarvitaan apua itselle tai ystävälle. Tutustumme matalan kynnyksen apua tarjoaviin toimijoihin (auttava puhelin, nettichatti).

Etsimme netistä erilaisia iltapäivälehtien juttua, musiikkivideoita, sosiaalisen median tilejä ja firmojen mainoksia, joissa on tyttöjä ja poikia sekä miehiä ja naisia. Pohdimme yhdessä vastauksia seuraaviin kysymyksiin: 1) Suhtaudutaanko tyttöjen ja poikien kuviin sosiaalisessa mediassa eri tavoin? Millaista palautetta toivoisit saavasi omista kuvistasi, jos sinulla olisi tapana julkaista kuviasi netissä? Millaista palautetta et haluaisi kuvistasi? Luomme kolme tärkeintä sosiaalisen median käyttöohjetta 1. kuvan tai tekstin julkaisijalle 2. kuvaa / tekstiä kommentoivalle. Perustelemme, miksi nämä ohjeet ovat tärkeitä. Tutkimme, millaisia tuotteita mainostetaan seksikkyyttä hyödyntäen? Miksi seksiä hyödynnetään mainonnassa, siitä kirjoitetaan vinkkiohjeita lehtiin, puhutaan paljon podcasteissa? Miksi seksikkäitä kuvia julkaisevat instagram-tilit ynnä muut sellaiset ovat suosittuja? Millaisiin mainoksiin seksisisällöt sopivat? Lopuksi pohdimme vielä, mitä hyötyä median tarjoamista kuvastoista voisi olla, jos on nuori mies, nuori nainen tai muun sukupuolinen? Mitä vastakarvaan lukeminen tarkoittaa (voi googlata jos ei tiedä.)? Miten tätä lukutapaa voisi soveltaa seksisisältöisiin tai sukupuolinormatiivisiin kuvastoihin? Lähde: rfsu

Pohdimme yhdessä luotsin kanssa suostumuksen sekä omien ja toisen rajojen kunnioittamisen merkitystä. Mihin toistaa voi koskettaa, mihin ei? Mihin kukin meistä haluaa itseä koskettavan, mihin ei? Miksi kaikkeen kosketukseen, kuten halaamiseen, silittämiseen, pussaamiseen tai seksin harrastamiseen on joka kerta tärkeää kysyä toisen suostumus? Miten suostumusta voi kysyä? Miten suostumuksen voi antaa tai kieltäytyä siitä? Mitä tehdä ja mistä saa apua, jos joku rikkoo omia rajoja? Lisäksi voimme piirtää jokainen omille papereillemme kehon ääriviivat ja värittää siihen eri väreillä, mihin minua saa koskettaa ja mihin ei. Väritämme vihreällä sen alueen, johon tuntematon tai hyvän päivän tuttu saa koskettaa, keltaisella alueen, johon kaveri saa koskettaa, punaisella sen, johon kumppani tai muu todella läheinen ihminen saa koskea ja mustalla alue, johon en halua kenenkään koskevan.

Tutustumme eri ehkäisymenetelmiin. Hienoa on, jos saamme koloiltaan mukaan eri ehkäisymuotojen esittelykappaleita, joita tutkia tarkemmin. Tutkimme, mistä eri ehkäisymuotoja on saatavilla ja mitä ne maksavat. Selvitämme myös, mitä hyötyä mihinkin ehkäisyvälineeseen liittyy. Kondomin osalta voimme myös tehdä

Käymme läpi ihmissuhteisiin ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Jokainen meistä kirjoittaa lapuille seksiin, vartaloon tai seurusteluun liittyviä kysymyksiä. Laitamme laput kulhoon ja käymme ne yksi kerrallaan lävitse luotsin johdolla. Esitämme kysymyksiin omat ratkaisuehdotuksemme ja keskustelemme niistä. Aikuisen tehtävänä on ohjata keskustelua ja esittää kysymyksiä keskustelun edistämiseksi, ei opettaa.

Väestöliitto on julkaissut lukuisia juuri meidän ikäisille tarkoitettuja materiaaleja seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen. Ne löytyvät sivustolta www.hyvakysymys.fi/kohderyhma/nuoret/ Poimimme yhdessä luotsimme kanssa juuri meidän vartiollemme sopivia tehtäviä, harjoituksia ja muita materiaaleja.

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy monia kysymyksiä. Tärkeintä on miettiä niitä itse, mutta turvallisessa porukassa niistä voi myös jutella yhdessä. Valitsemme yhdessä alla olevista kysymyksistä muutamia ja pohdimme niihin vastauksia joko itseksemme tai ääneen. On tärkeää muistaa, että keskustelu on luottamuksellista ja jokainen saa kertoa juuri sen verran kuin haluaa. On hyvä tiedostaa, että omaa seksuaalisuutta ja omaa suhdetta seksuaalisuuteen kannattaa aika ajoin miettiä. Kysymyksiä: Mitä seksuaalisuus sinusta tarkoittaa? Millaisia arvoja ja tunteita seksuaalisuuteen liittyy omalla kohdallasi? Miten ilmaiset tunteitasi? Koetko olevasi turvassa ja rakastettu? Millainen merkitys sukupuolellasi on sinulle? Millaisia tunteita rakkauteen liittyy? Missä kehosi osassa tunnet rakkauden? Miten ilmaiset rakkautta? Mitä rakkaus on? Millaisena muut sinua pitävät? Millaiseksi itsesi ajattelet? Millaisia hyviä ja huonoja kokemuksia sinulla on seksuaalisuudesta? Ovatko kokemuksesi vaikuttaneet käsityksiisi seksuaalisuudesta? Miten? Millainen kehosi on? Millaisesta kosketuksesta pidät? Miltä ja missä seksuaalinen nautinto ja mielihyvä tuntuvat? Mihin kehossasi ei saa koskea? Onko sinun helppoa edellyttää oikeuttasi koskemattomuuteen? Oletko pohtinut omaa seksuaalista suuntautumistasi? Kunnioitatko toisten oikeutta koskemattomuuteen? Miten erilaiset tunteet ja ajatukset seksuaalisuuteen liittyen vaikuttavat elämääsi tai muiden elämään? Miten eri kulttuurit suhtautuvat seksuaalisuuteen? Millaisia merkityksiä seksuaalisuudelle niissä annetaan? Saako seksuaalisuudelle nauraa? Lähde: Ruuhilahti, Susanna, Bildjuschkin, Katriina. 2009. Lumme – malli. Voimaa seksuaaliseen kasvuun. Nektaria ry.

Katsomme Yksittäistapaus-sarjasta lyhytelokuvan Pikku juttu, Pysäkki tai Tyttöbileet. Elokuvat löytyvät esimerkiksi Yle Areenasta. Kussakin elokuvassa käsitellään tyttöihin tai naisiin kohdistuvaa häirintää. Elokuvien katsomisen jälkeen keskustelemme siitä, millaisia ajatuksia elokuvat herättävät. Olemmeko kohdanneet samankaltaisia tilanteita? Miten niissä toimimme? Miten elokuvan tilanteissa olisi voinut toimia toisin? Millaista häirintää pojat ja miehet voivat kokea?

Piirrämme paperille ihmisen hahmon esittämään itseämme. Merkitsemme papereihin eri väreillä seuraavat asiat:

  • Mihin kohtaan minua saa kuka vain koskea? Onko sellaista?
  • Mihin kohtaan minua saa koskea läheinen ystävä?
  • Entä kaveri?
  • Entä mihin kohtaan saa koskea oma seurustelukumppani?
  • Mitkä kohdat kehostani ovat sellaisia, että niihin ei saa kukaan koskea?
Muistutamme toisiamme, että minuun tai toiseen ei koskaan saa koskea ilman lupaa. Voimme myös keskustella, millä tavoin esimerkiksi ystävä, seurustelukumppani tai kotiväki voi saada luvan koskemiseen.

Lisää vinkki

Liite