Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä ja päihteistä. Hän saa myös asiallista tietoa ja aikuisen näkökulman mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samoaja tunnistaa omat mielipiteensä ja ymmärtää olevansa oikeutettu niihin.

Valikko

Sex, drugs and rock’n roll


Tavoite:

Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä ja päihteistä. Hän saa myös asiallista tietoa ja aikuisen näkökulman mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samoaja tunnistaa omat mielipiteensä ja ymmärtää olevansa oikeutettu niihin.

Kuvaus:

Samoajavartio miettii haastavia seksiin ja päihteisiin liittyviä kysymyksiä erilaisten esimerkkien ja tarinoiden avulla. Keskusteluun lähdetään yleiseltä tasolta ja jokainen saa osallistua sen verran kuin hyvältä tuntuu. Luotsi ohjaa keskustelun kulkua ja antaa tietoa aiheesta. Kaikki tässä aktiviteetissa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: Kolo
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Sosiaaliset taidot
Kesto: 30 min
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on johdattaa ja ohjata keskustelua. Hänen tulee antaa tilaa samoajien omille ajatuksille ja luoda turvallinen keskusteluympäristö. Luotsi muistuttaa samoajia siitä, että käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Tarvittaessa luotsi voi olla ennen aktiviteetin tekemistä yhteydessä samoajien huoltajiin, sillä jotkut huoltajat suhtautuvat varauksella päihteisiin ja seksiin liittyviin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä ja muut

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kokeilemme partiotaitoja kännilasien kanssa. Testaamme esimerkiksi laavun tai teltan pystyttämistä kännilasien kanssa. Muistakaa turvallisuus eli ne, jotka eivät käytä laseja, huolehtivat, että onnettomuusriski on pieni. Kännilaseja on esimerkiksi joillakin A-klinikoilla tai sellaiset voi vuokrata netin kautta (hakusana: kännilasit).

Tutkimme yhdessä netistä löytyvää alkoholilaskuria. Syöttäkää laskuriin keskivertosamoajan tiedot ja kokeilkaa lisätä mittariin eri alkoholimääriä ja -vahvuuksia sekä vaihdelkaa alkoholin nauttimiseen käytettyä aikaa. Vertailkaa laskurin antamia tuloksia ja keskustelkaa, mitä ajatuksia tämä herätti.

Teemme oman Mitä jos? -pelin. Luotsi tulostaa valmiiksi kysymyksiä ja vastauksia, joita samoajat yhdistävät toisiinsa. Yhdessä keskustellaan, miten parit löytyivät. Koska nuorten palvelut on järjestetty erilailla joka kunnassa, luotsin kannattaa kysyä apua esimerkiksi nuoriso- ja ehkäisyneuvolasta. Esimerkkikysymyksiä:

Dear Eki. Käymme läpi ihmissuhteisiin ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Jokainen samoaja saa lapun, jolle kirjoittaa seksiin, vartaloon tai seurusteluun liittyvän kysymyksen. Laput laitetaan kulhoon ja ne käydään läpi yksi kerrallaan luotsin tai muun aikuisen kanssa. Esitämme kysymyksiin omat ratkaisuehdotuksemme ja keskustelemme niistä. Aikuisen tehtävänä on ohjata keskustelua ja esittää kysymyksiä keskustelun edistämiseksi, ei opettaa.

Hivpointin verkkosivuilla on nuorille suunnattuja testejä ja lisäksi keskukselta saa tilattua edullisen materiaalipakin piiriin tai alueelle yhteiseksi.

Mistä saa apua, jos epäilee saaneensa seksitaudin? Voiko seksitauti tarttua, vaikka oireita ei ole? Missä tilanteissa seksitaudit voivat tarttua? Voiko klamydian tai hiv:n saada saunasta tai wc-renkaasta? Mitä erilaisia tapoja harrastaa seksiä on ja miten niissä suojaudutaan seksitaudeilta? Millaista on turvallinen seksi? Mistä saa hankittua kondomeita, e-pillereitä, liukuvoidetta tai suuseksisuojia? Miten ja onko ikärajaa, pitääkö vanhemmille kertoa? Mitä muita ehkäisyvälineitä on? Mitkä ovat varmat päivät ja toimivatko ne? Mistä jälkiehkäisypilleritä saa, miten ne toimivat ja pitääkö olla resepti? Miten toimin, jos epäilen, että olen raskaana? Miten toimin, jos epäilen, että minut on raiskattu? Mikä on papakoe ja miksi se otetaan? Lisää kysymyksiä ja vastauksia löytyy vaikkapa Väestöliiton tai MLL:n nettisivuilta. Hivpointin nettisivujen kautta saa tilattua edullisen materiaalipakin piiriin tai alueelle yhteiseksi.

Lisää vinkki

Lisää liite