Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä ja päihteistä. Hän saa myös asiallista tietoa ja aikuisen näkökulman mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samoaja tunnistaa omat mielipiteensä ja ymmärtää olevansa oikeutettu niihin.

Valikko

Sex, drugs and rock’n roll


Tavoite:

Samoaja saa tukea pohdinnoilleen seksistä ja päihteistä. Hän saa myös asiallista tietoa ja aikuisen näkökulman mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samoaja tunnistaa omat mielipiteensä ja ymmärtää olevansa oikeutettu niihin.

Kuvaus:

Samoajavartio miettii haastavia seksiin ja päihteisiin liittyviä kysymyksiä erilaisten esimerkkien ja tarinoiden avulla. Keskusteluun lähdetään yleiseltä tasolta ja jokainen saa osallistua sen verran kuin hyvältä tuntuu. Luotsi ohjaa keskustelun kulkua ja antaa tietoa aiheesta. Kaikki tässä aktiviteetissa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on johdattaa ja ohjata keskustelua. Hänen tulee antaa tilaa samoajien omille ajatuksille ja luoda turvallinen keskusteluympäristö. Luotsi muistuttaa samoajia siitä, että käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Tarvittaessa luotsi voi olla ennen aktiviteetin tekemistä yhteydessä samoajien huoltajiin, sillä jotkut huoltajat suhtautuvat varauksella päihteisiin ja seksiin liittyviin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä ja muut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Dear Eki. Käymme läpi ihmissuhteisiin ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Jokainen samoaja saa lapun, jolle kirjoittaa seksiin, vartaloon tai seurusteluun liittyvän kysymyksen. Laput laitetaan kulhoon ja ne käydään läpi yksi kerrallaan luotsin tai muun aikuisen kanssa. Esitämme kysymyksiin omat ratkaisuehdotuksemme ja keskustelemme niistä. Aikuisen tehtävänä on ohjata keskustelua ja esittää kysymyksiä keskustelun edistämiseksi, ei opettaa.

Hivpointin verkkosivuilla on nuorille suunnattuja testejä ja lisäksi keskukselta saa tilattua edullisen materiaalipakin piiriin tai alueelle yhteiseksi.

Teemme oman Mitä jos? -pelin. Luotsi tulostaa valmiiksi kysymyksiä ja vastauksia, joita samoajat yhdistävät toisiinsa. Yhdessä keskustellaan, miten parit löytyivät. Koska nuorten palvelut on järjestetty erilailla joka kunnassa, luotsin kannattaa kysyä apua esimerkiksi nuoriso- ja ehkäisyneuvolasta. Esimerkkikysymyksiä:

Mistä saa apua, jos epäilee saaneensa seksitaudin? Voiko seksitauti tarttua, vaikka oireita ei ole? Missä tilanteissa seksitaudit voivat tarttua? Voiko klamydian tai hiv:n saada saunasta tai wc-renkaasta? Mitä erilaisia tapoja harrastaa seksiä on ja miten niissä suojaudutaan seksitaudeilta? Millaista on turvallinen seksi? Mistä saa hankittua kondomeita, e-pillereitä, liukuvoidetta tai suuseksisuojia? Miten ja onko ikärajaa, pitääkö vanhemmille kertoa? Mitä muita ehkäisyvälineitä on? Mitkä ovat varmat päivät ja toimivatko ne? Mistä jälkiehkäisypilleritä saa, miten ne toimivat ja pitääkö olla resepti? Miten toimin, jos epäilen, että olen raskaana? Miten toimin, jos epäilen, että minut on raiskattu? Mikä on papakoe ja miksi se otetaan? Lisää kysymyksiä ja vastauksia löytyy vaikkapa Väestöliiton tai MLL:n nettisivuilta. Hivpointin nettisivujen kautta saa tilattua edullisen materiaalipakin piiriin tai alueelle yhteiseksi.

Tutkimme yhdessä netistä löytyvää alkoholilaskuria. Syöttäkää laskuriin keskivertosamoajan tiedot ja kokeilkaa lisätä mittariin eri alkoholimääriä ja -vahvuuksia sekä vaihdelkaa alkoholin nauttimiseen käytettyä aikaa. Vertailkaa laskurin antamia tuloksia ja keskustelkaa, mitä ajatuksia tämä herätti.

Kokeilemme partiotaitoja kännilasien kanssa. Testaamme esimerkiksi laavun tai teltan pystyttämistä kännilasien kanssa. Muistakaa turvallisuus eli ne, jotka eivät käytä laseja, huolehtivat, että onnettomuusriski on pieni. Kännilaseja on esimerkiksi joillakin A-klinikoilla tai sellaiset voi vuokrata netin kautta (hakusana: kännilasit).

Pohdimme yhdessä luotsin kanssa suostumuksen sekä omien ja toisen rajojen kunnioittamisen merkitystä. Mihin toistaa voi koskettaa, mihin ei? Mihin kukin meistä haluaa itseä koskettavan, mihin ei? Miksi kaikkeen kosketukseen, kuten halaamiseen, silittämiseen, pussaamiseen tai seksin harrastamiseen on joka kerta tärkeää kysyä toisen suostumus? Miten suostumusta voi kysyä? Miten suostumuksen voi antaa tai kieltäytyä siitä? Mitä tehdä ja mistä saa apua, jos joku rikkoo omia rajoja? Lisäksi voimme piirtää jokainen omille papereillemme kehon ääriviivat ja värittää siihen eri väreillä, mihin minua saa koskettaa ja mihin ei. Väritämme vihreällä sen alueen, johon tuntematon tai hyvän päivän tuttu saa koskettaa, keltaisella alueen, johon kaveri saa koskettaa, punaisella sen, johon kumppani tai muu todella läheinen ihminen saa koskea ja mustalla alue, johon en halua kenenkään koskevan.

Seksialias. Pelaamme sanaselityspeliä esimerkiksi seksiin, seksuaalisuuteen, seurusteluun sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvillä sanoilla. Peliä voi pelata kahtena joukkueena, jolloin yksi joukkueen jäsenistä selittää vuorollaan sanan ja kummankin joukkueen jäsenet arvaavat. Oikein vastanneen joukkue saa pisteen ja selitysvuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Vieraampien sanojen kohdalla pysähdymme yhdessä pohtimaan, mitä sanalla tarkoitetaan.

Toteutamme arvojanan. Yksi lukee väitteen. Sen jälkeen jokainen meistä asettautuu kuvitellulle janalle, jossa huoneen toisessa päässä on täysin samaa mieltä ja toisessa on täysin eri mieltä. Kun kaikki ovat valinneet paikkansa, keskustelemme siitä, miksi kukin on valinnut sen paikan, jonka on valinnut. - Bilepolttaminen on ok. - Nuuskaaminen on miehekästä. - Jos kaverini alkaisi tupakoida, kannustaisin häntä lopettamaan. - Tupakan haittoja liioitellaan. - On hyvä, jos saa maistaa alkoholia kotona. - On helpompi ottaa kontaktia toiseen sukupuoleen, kun on juonut. - 20 vuoden ikäraja vahvoissa alkoholijuomissa on sopiva. - On pahempaa kun tytöt ovat humalassa kuin jos pojat ovat. - Alkoholin juominen on jännittävää. - Koen painetta juoda alkoholia juhlissa. - Kannabis on vaarallisempaa kuin alkoholi. - On helppo hankkia huumeita. - Jos urheilee, on erityisen tärkeää olla tupakoimatta. - Voi olla hyvä esikuva lapsille ja nuorille vaikka tupakoisi. - Jos on humalassa ja tekee rikoksen, on oma vika. - Ei koskaan ole oikeutettua ajaa autoa jos on juonut alkoholia. Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite