Samoaja tunnistaa vihapuheen. Hän uskaltaa toimia vihapuhetta vastaan.

Valikko

Vihapuhe


Tavoite:

Samoaja tunnistaa vihapuheen. Hän uskaltaa toimia vihapuhetta vastaan.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee tunnistamaan vihapuhetta. Hän tutkii keinoja vihapuheen vähentämiseksi ja harjoittelee dialogitaitoja.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Muu
Taitoalueet Kaveritaidot Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1-2 t
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Ihmisyyden arvostaminen Toisten kunnioittaminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee toteutustavan aktiviteetille. Hän etsii tarvittaessa ennakkoon aiheeseen liittyvää materiaalia esimerkiksi nettikeskusteluista. Vartionjohtaja johtaa puhetta ja kannustaa kaikkia kertomaan ajatuksiaan. Luotsin tehtävä: Luotsin auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa valmistautumaan aktiviteetin toteuttamiseen. Luotsin on hyvä olla keskustelussa mukana, sillä hän saattaa osata tuoda keskusteluun mukanaan uusia näkökulmia. Lisäksi luotsin tehtävänä on huolehtia, että keskustelu säilyy asiallisena.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä ja muut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Luemme uutisia ja somepostauksia. Selvitämme, mistä esitetty tieto tulee, kuka sen tarjoaa ja millainen intressi tiedon tarjoajalla mahdollisesti on. Tutkimme, millaisia lähteitä jutussa tai postauksessa on käytetty. Tarkistamme hakukoneiden avulla, pitääkö esitetty tieto paikkansa ja selvitämme, mitä muut mediat ovat aiheesta kirjoittaneet. Myös kuvien kohdalla voi tarkistaa, onko kuvaa alunperin käytetty jossakin toisessa yhteydessä. Tämän onnistuu tekemällä käänteisen kuvahaun, eli etsimällä hakukoneella samankaltaisia kuvia.

Tutustumme siihen, miten vihapuhetta voi ilmiantaa eri sosiaalisen median palveluissa. Onko eroa, jos ilmiannat omaan julkaisuusi tullutta vihapuhetta verrattuna toisen henkilön saamaan vihapuheeseen? Millaisia eroja eri palveluiden välillä on?

Tutustumme julkisuuden henkilöiden Instagram-kuviin ja millaisia kommentteja ne ovat keränneet. Miten kommentit vaikuttavat kuvan julkaisijaan?

Tulostamme vastaustwiittejä johonkin kohua herättäneeseen twiittiin, ja ryhmittelemme niitä sillä perusteella, voidaanko niitä pitää hyväksyttävänä puheena vai vihapuheena.

Etsimme sosiaalisesta mediasta "some-kohun", johon on kertynyt paljon vihapuhetta ja tutustumme siihen.

Seuraamme viikon ajan, miten henkilö tai taho hyödyntää vihapuhetta sosiaalisessa mediassa.

Lisää vinkki

Liite