Samoaja tietää ja tunnistaa paikallisia toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksiaan ja osaa käyttää niitä hyödykseen.

Valikko

Kotikunnassa vaikuttamassa


Tavoite:

Samoaja tietää ja tunnistaa paikallisia toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksiaan ja osaa käyttää niitä hyödykseen.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu mahdollisuuksiinsa toimia ja vaikuttaa kotikunnassaan. Hän tutustuu erilaisiin yhteisöihin, järjestöihin ja palveluihin, jotka liittyvät nuorten elämään ja arvioi niiden tärkeyttä omassa arjessaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Vaikuttaminen Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartion johtaja valitsee vartion kanssa vartiolle sopivan toteutusvinkin ja sopii luotsin kanssa ennakkovalmisteluista. Vartionjohtaja sopii tapaamiset tai selvittää nuorisovaltuuston kokousajat ja tiedottaa vartiolle aikataulusta. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa järjestämään aktiviteetin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Osana yhteiskuntaa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Nuorisovaltuusto.Tutustumme kotikunnan nuorisovaltuustoon tai nuorisoparlamenttiin ja osallistumme valtuuston tai parlamentin toimintaan joko jäsenenä tai aloitteentekijänä.

Tapaamme kunnan nuorisotyöntekijän, jolle olemme valmistelleet kysymyksiä liittyen hänen työhönsä. Esitämme parannusehdotuksia toimintaan tai kiitämme hyvästä yhteistyöstä partion ja nuorisotoimen välillä.

Selvitämme, milloin kunnanvaltuusto kokoontuu ja mitä kokouksissa päätetään. Mahdollisuuksien mukaan osallistumme kokoukseen tai pyydämme valtuutetun vierailulle luoksemme kololle. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä kunnanvaltuuston jäseniin.

Tutustumme toiseen kolmannen sektorin meille vieraaseen järjestöön. Esimerkkejä ovat Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, SPR tai VPK, poliittiset nuorisojärjestöt, 4H, vammaisjärjestöt tai kylätoimikunta. Vierailemme yhdistyksen tapahtumassa tai kokouksessa. Miksi nuoret valitsevat erilaisia yhdistyksiä, joissa toimia?

Tutustumme seurakuntaan, seurakunnassa vaikuttamiseen ja päätöksentekoon. 16-vuotias samoaja, joka on konfirmoitu ja seurakunnan jäsen, voi jo äänestää seurakuntavaaleissa. Miksi samoajan kannattaa äänestää ja mihin sillä voi vaikuttaa? Kutsukaa seurakunnan luottamushenkilö, työntekijä tai ehdokas kertomaan seurakuntavaaleista ja niiden käytännöistä. Jos vaalit ovat lähellä, tutustukaa vaalikoneeseen ja oman seurakuntanne ehdokkaisiin. Voitte myös osallistua yleisölle avoimeen kirkkovaltuuston kokoukseen.

Kuntalaisaloite -nettipalvelussa voi etsiä muiden tekemiä, tehdä omia tai kannattaa oman kunnan kunta-aloitteita. Kuntalaisaloitteen tekemisessä ei ole ikärajaa. Aloitteen voi tehdä yksityishenkilö tai yhteisö (esim. lippukunta). Jos aloite saa tarpeeksi kannatusta (2% kunnan asukkaista) muilta kuntalaisilta, on se otettava käsittelyyn. Käykää läpi omassa kunnassa tehtyjä aloitteita ja miettikää mitä niistä voisitte kannattaa ja mitä ette.

Lippukunnan kuntavaalipaneelissa toimimme juontajina tai esitämme valmistelemiamme kysymyksiä. Ellei lippukunta järjestä omaa paneelia, osallistumme jonkun toisen järjestämään paneeliin.

Kirjoitamme mielipidekirjoituksen paikallislehteen. Ennen kirjoittamista selvitämme paikallislehden julkaisemisen ehdot ja mahdolliset merkkimäärärajoitukset. Sovimme kuka lähettää tekstin toimitukseen. Seuraamme, julkaistaanko teksti ja millaista keskustelua se herättää.

Tutustumme erilaisiin vaikuttamisen tapoihin ja mietimme, minkälainen tapa milloinkin on toimiva tapa vaikuttaa. Kutsumme kokoukseen kansalaisjärjestön, (kunta)poliitikon tai yksittäisen kansalaisaktiivin kertomaan erilaisista vaikuttamisen tavoista.

Kunnanjohtaja: Tutustumme siihen, kuka on kotikuntamme kunnanjohtaja. Piirrämme kunnastamme sellaisen kuvan, kuin kuvittelemme kunnanjohtajan sen haluavan näyttävän. Pohdimme: Mihin kunnanjohtaja voi vaikuttaa? Mitkä asiat kiinnostavat kunnanjohtajaa? Jos mahdollista, järjestämme tapaamisen kunnanjohtajan kanssa ja kysymme häneltä vastauksia pohdintoihimme jälkikäteen. Lähde: DDS

Lisää vinkki

Liite