Samoaja ymmärtää vapaaehtoistyön tärkeyden. Hän ymmärtää auttamisen ja partiomenetelmän yhteyden ja niiden toteutumisen jokapäiväisessä elämässä.

Valikko

Pieniä tekoja, isoja iloja


Tavoite:

Samoaja ymmärtää vapaaehtoistyön tärkeyden. Hän ymmärtää auttamisen ja partiomenetelmän yhteyden ja niiden toteutumisen jokapäiväisessä elämässä.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu erilaisiin tapoihin auttaa ja osallistua hyvän tekemiseen lähiympäristössään. Hän perehtyy erilaisiin apua tarjoaviin järjestöihin Suomessa. Samoaja tekee konkreettisia tekoja toisten hyväksi.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Palvelu
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Ryhmässä toimiminen Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee yhdessä luotsin kanssa sopivan talkookohteen tai tempauksen ja johtaa tapahtuman valmistelua luotsin avustuksella. Luotsin tehtävä: Luotsi ottaa yhteyttä muihin järjestöihin tai vaikka vanhainkotiin ja auttaa käytännön järjestelyissä ja aikatauluissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Osana yhteiskuntaa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Osallistumme Yhteisvastuukeräykseen toimimalla somelipaskerääjinä. Somelipaskerääjät kuvaavat videoita, joilla he kannustavat muita osallistumaan keräykseen. Videot postataan lippukunnan sometilien kautta. Postaukseen liitetään mukaan linkki keräyksen sivuille ja lähiseurakunnan maksutiedot (mm. Mobile Pay -numero).

Autamme omaa isovanhempaa tai jonkun vartion jäsenen isovanhempaa arjen pienissä askareissa, mutta säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, vuorotellen tai yhdessä. Isovanhempia voi auttaa kotioloissa esimerkiksi siivoamalla tai käymällä kaupassa, haravoimalla tai muilla kausitöillä.

Tutustumme esteettömyyden toteutumiseen lähiympäristössään. Yritämme suorittaa johtajan antamat tehtävät esimerkiksi silmät sidottuina, yhdellä kädellä tai pyörätuolissa istuen. Pyörätuolin voi yrittää saada lainaksi esimerkiksi oman kunnan terveyspalveluiden apuvälinepalveluista. Hyviä tehtäviä ovat esimerkiksi kololle saapuminen, vessassa käyminen tai (helpon) aterian valmistaminen ja syöminen. Entä miten onnistuu ruokakaupassa käyminen? Kun jokainen meistä on saanut kokeilla tehtävän tekemistä, pohdimme yhdessä, mitä muita arkisia asioita rajoitus voisi hankaloittaa. Otamme myös selville, millaisia apuvälineitä ja yhteiskunnallisia ratkaisuja onolemassa näitä haasteita varten. Pyrimme tekemään muutoksia esimerkiksi kololla, jotta tilassa liikkuminen on kaikille esteetöntä. Lähde: Yhteiseen partioon

Otamme yhteyttä paikalliseen vanhainkotiin ja tarjoudumme menemään laulamaan vanhain- tai palvelukodin asukkaille joululauluja. Harjoittelemme etukäteen laulut säestyksineen kuntoon. Monessa paikassa on esimerkiksi piano, mutta asia kannattaa varmistaa etukäteen puhelimessa. Esityksestä ei kannata tehdä liian pitkää, mutta takataskuun on silti hyvä varata muutama ylimääräinen laulu tarpeen tullen esitettäväksi.

Virkkaamme tai neulomme myssyjä vastasyntyneille ja lahjoitamme ne synnytyssairaalaan. Olemme yhteydessä synnytyssairaalaan ja selvitämme etukäteen, mitä tarpeita sairaalalla on. Voimme myös osallistua johonkin sosiaalisesta mediasta löytämäämme kampanjaan.

Osallistumme esimerkiksi maalaus-, haravointi- tai halkotalkoisiin. Talkoot voi hyvin toteuttaa esimerkiksi jonkun apua tarvitsevan vanhuksen luona kolon tai kämpän sijaan. Apua tarvitsevia löydät esimerkiksi seurakunnan diakoniatyön tai SPR:n vanhustyön kautta.

Adventtimuistaminen. Jaamme ylijääneet adventtikalenterit tai teemme oman ja viemme sen päiväkotiin tai vanhainkotiin. Luotsi auttaa vierailun ajankohdan ja ohjelman sopimisessa.

Toteutamme tempauksen yhteiseksi hyväksi. Teemme esimerkiksi siivoustempauksen juhlapyhien jälkeen, kokoamme juhannuskokon tai kunnostamme retkipolkua tai leikkipaikkaa. Sopivia kohteita löytyy kysymällä kunnan esimerkiksi puutarhatyöntekijöiltä tai seurakunnan kiinteistönhoitajalta tai talonmieheltä.

Osallistumme kehitysyhteistyöhankkeeseen kampanjatyövoimana tai muulla tavalla. Hyviä projekteja löytyy paitsi Suomen partiolaisilta https://www.partio.fi/suomen-partiolaiset/yhteistyo/kehitysyhteistyo/, myös esimerkiksi Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun tai SPR:n sivuilta. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja kampanjavetäjiin.

Osallistumme lipaskeräykseen kerääjinä. Esimerkiksi Nälkäpäivä, Nenäpäivä tai Yhteisvastuukeräys ovat hyviä kampanjoita, joihin kaivataan kerääjiä. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja kampanjavetäjiin.

Lisää vinkki

Liite