Samoaja ymmärtää Suomen kansalaisuuden merkityksen ja siihen liittyvät velvollisuudet ja mahdollisuudet. Hän ymmärtää, miten yhteiskunta linkittyy hänen omaan elämäänsä.

Valikko

Suomalaisena ja eurooppalaisena


Tavoite:

Samoaja ymmärtää Suomen kansalaisuuden merkityksen ja siihen liittyvät velvollisuudet ja mahdollisuudet. Hän ymmärtää, miten yhteiskunta linkittyy hänen omaan elämäänsä.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu suomalaisuuteen ja Suomen roolin Euroopan Unionissa. Hän tunnistaa suomalaisuuden ominaispiirteitä itsessään ja ympäristössään. Samoaja hahmottaa oman asemansa yhteiskunnassa ja tuntee vaikutusmahdollisuutensa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kansainvälisyys Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartion johtaja valitsee vartiolle sopivan toteutusvinkin ja valmistelee koloillan. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa ja hankkii tarvittaessa ennakkotietoa tai sopii tapaamisen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Osana yhteiskuntaa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pohdimme, mitä suomalaisuus merkitsee kullekin vartion jäsenelle. Millaiset asiat kukin kokee suomalaisuudessa tärkeimpinä? Missä asioissa kukin kokee olevansa hyvin epäsuomalainen? Kuka voisi muuttaa asumaan pysyvästi ulkomaille? Miksi? Jos pelkkä pohdiskelu tuntuu tylsältä, voimme esimerkiksi pareittain asettaa yllä olevat kysymykset erilaisten väitteiden muotoon ja asettua lopuksi arvojanalle oman mielipiteemme mukaan. Väitteitä voivat olla esimerkiksi En voisi asua ilman saunaa. Suomalaiset ovat ovat sisukkaampia kuin muiden maiden ihmiset. Suomalaiset eivät juuri puhu vieraiden ihmisten kanssa.

Utopia ja dystopia Jakaudumme kahteen eri ryhmään. Toisen ryhmän tehtävänä on suunnitella utopia eli tulevaisuuden ihanneyhteiskunta, toisen ryhmän puolestaan dystopia eli tulevaisuuden kauhuyhteiskunta. Voimme miettiä vastauksia esimerkiksi seuraviin kysymyksiin: Kuka tekee yhteiskuntaa koskevat päätökset? Miten omaisuus on jaettu? Millaiset ovat sukupuolten valtasuhteet? Mikä on uskonnon tai uskontojen rooli? Millaista on koulutus? Mikä on sallittua, mikä kiellettyä? Esittelemme tulevaisuudenkuvamme muille esimerkiksi posterin, digitaalisen esityksen tai näytelmän muodossa. Lopuksi keskustelemme siitä, mikä tekee yhteiskunnasta hyvän tai huonon, ja millainen on tämänhetkinen yhteiskuntamme näillä mittareilla on. Lähde: Prometheus-leirin tuki ry

Jakaudumme janalle oman mielipiteemme mukaan. Janan toisessa päässä on samaa mieltä ja toisessa eri mieltä. Kun olemme asettautuneet janalle, perustelemme myös oman sijaintimme. Suomi on kristitty maa. Uskonto muodostaa pohjan hyvälle moraalille. On olemassa yksiselitteisesti hyviä ja pahoja asioita. Uskonnot ovat turhia nykymaailmassa. Tiedemies ei voi olla uskonnollinen. Muiden uskonto vaikuttaa käsitykseeni heistä ihmisinä Suomalaiset ovat hiljaisia. Suomessa ollaan enempi kristittyjä kuin muualla Euroopassa Suomalaiset juovat paljon alkoholia Sauna kuuluu suomalaisuuteen. Suomessa vaikuttaa kristillinen arvopohja. Suomalaiset ovat jääkiekkohullua kansaa. Suomalaiselle uskonto on yksityisasia. Suomalaiselle on vierasta, jos joku kertoo julkisesti omasta vakaumuksestaan. Suomalaiset ovat tottuneita alastomuuteen. Suomalaiset kiroilevat paljon. Suomalaisuuteen kuuluu työnteon ihannointi.

Pelaamme Eurooppatiedotuksen luomaa peliä Seppo.io-alustalla. Tarkemmat ohjeet pelistä ja sen lataamisesta löydämme osoitteesta eurooppatiedotus.fi/opetuksentueksi/

Lisää vinkki

Liite