Vartio oppii valmistautumaan seuraaviin kisoihin paremmin ja kehittää toimintaansa kisatilanteessa. Vartio oppii lukemaan tehtäväkäskyt erityisen huolellisesti ja huomaamaan kaikki pienetkin ohjeistukset. Vartio huomaa missä toimittiin hyvin ja missä olisi voinut toimia toisin.

Valikko

Kisojen jälkipuinti


Tavoite:

Vartio oppii valmistautumaan seuraaviin kisoihin paremmin ja kehittää toimintaansa kisatilanteessa. Vartio oppii lukemaan tehtäväkäskyt erityisen huolellisesti ja huomaamaan kaikki pienetkin ohjeistukset. Vartio huomaa missä toimittiin hyvin ja missä olisi voinut toimia toisin.

Kuvaus:

Vartio keskustelee kilpailujen jälkeen omassa koloillassaan kisoista ja omasta valmistautumisesta kisoihin. Vartio pohtii omaa suoritustaan kisoissa ja sitä miten vartio toimi vartiona. Vartio käy tehtävät läpi ja miettii, miten toimi ja olisiko toisenlainen toiminta tuonut erilaisen lopputuloksen. Samoajat miettivät myös kilpailuvarusteitaan.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja tuo kokoukseen kisojen tehtäväkäskyt, tulokset ja mahdolliset oikeat vastaukset tehtäviin. Hän nostaa esille aiheita, joista keskustellaan. Hän johtaa puhetta ja huomio, että kaikki saavat sanoa mielipiteensä. Vartionjohtaja varmistaa, että asiat kirjataan muistiin ja tallennetaan seuraavaa kilpailua varten. Luotsin tehtävä: Luotsi seuraa tarvittaessa keskustelua ja varmistaa, ettei ketään syytellä vaan pohdinta keskittyy siihen, missä meni hyvin ja missä voi parantaa. Luotsi voi myös nostaa esille asiota pohdittavaksi. Varsinkin, jos kisat eivät ole menneet kovin hyvin, luotsin tehtävänä on purkaa kisakokemus yhdessä samoajien kanssa, käydä läpi mitä tulevaisuudessa voisi tehdä toisin ja siten saada samoajille kisoista positiivinen kokemus, jotta samoajat voisivat tulevaisuudessakin innostua lähtemään kisoihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Partiotaitokilpailut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Järjestämme vartion yhteisen saunaillan/nuotiohetken tms. jonka aikana puhumme kilpailusta, käymme läpi mieltä painavia asioita ja kertaamme kisatapahtumia. Muistelemme erityisesti niitä hetkiä, kun onnistuimme jossakin tehtävässä.

Kokeilemme tehdä ei-niin-hyvin-onnistuneen kisatehtävän uudelleen kololla. Voimme esimerkiksi kokeilla tehdä tehtävän paremmilla ennakkotiedoilla, soveltuvammilla välineillä tai paremmalla työnjaolla. Pyydämme luotsia auttamaan tarvittaessa materiaalien hankinnassa.

Listaamme yhdelle paperille ne vartion yhteiset varusteet, jotka meillä oli mukana. Toiselle paperille listaamme kisoissa mukana olleet henkilökohtaiset varusteet. Pohdimme, mitä varusteita olisi voinut jättää kokonaan pois. Lisäämme listoihin ne varusteet, jotka taas olisi ollut hyvä olla mukana. Säilytämme varustelistat tulevaisuuden kisoja varten.

Toteutamme kisojen jälkipuinnin janaharjoituksen avulla. Kuvittelemme tilaan jana, jonka toisessa päässä on ”Täysin samaa mieltä” ja toisessa ”Täysin eri mieltä”.  Keksimme vuorotellen väitteitä kisoista ja jokainen menee siihen kohtaan janaa, joka kuvastaa hänen mielipidettä asiasta. Keskustelemme näkemyksistämme. Esimerkkejä väitteistä: Opin paljon uusia asioita. Yhteistyömme toimi hyvin. Varustuksemme oli hyvä.

Lisää vinkki

Liite