Samoaja osaa valmistautua kisoihin hyvin. Kisavartiolla on mukanaan kaikki tarvittavat varusteet, mutta ei toisaalta liikaa varusteita.

Valikko

Kisojen varusteet


Tavoite:

Samoaja osaa valmistautua kisoihin hyvin. Kisavartiolla on mukanaan kaikki tarvittavat varusteet, mutta ei toisaalta liikaa varusteita.

Kuvaus:

Vartio tutustuu kilpailun kilpailukutsuun, tehtäväluetteloon ja ennakko-ohjeeseen ja kokoaa itselleen kisoissa tarvittavat varusteet.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on johtaa vartiota valmistelutyössä ja huolehtia siitä, että kaikki tarvittava tulee tehtyä ennen kisaa. Vartionjohtaja tuo mukanaan kilpailun ennakko-ohjeen. Vartio kerää johtajan opastuksella tarvittavat varusteet kololta ja jakaa ne porukalle kannettavaksi. Puuttuvien tarvikkeiden osalta sovitaan, kuka ne hankkii ja mistä. Vartionjohtaja ohjeistaa jokaisen henkilökohtaisten kisavarusteiden pakkaamisen ja sopii kulkemisesta kisapaikalle vartionsa kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on ohjata samoajia ilmoittautumaan kisoihin ajoissa sekä ohjata lukemaan kisamateriaaleja. Luotsi auttaa tarvittaessa samoajia hankkimaan kisoihin tarvittavat varusteet. Luotsi varmistaa, että samoajat ovat ottaneet kaiken tarvittavan huomioon ennen kisoihin lähtemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Partiotaitokilpailut

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Luemme SP:n Kisavartion opas -materiaalin ja valmistaudumme sen avulla kilpailuihin.

Sovimme yhdessä kisaeväistä. Yleensä kisoissa on tarjolla lämmin ruoka vasta maalissa kisojen jälkeen (myös yön yli kestävissä kisoissa). Ruokatehtävien ruoka ei yleensä riitä täyttämään kisaajien vatsoja, joten käytännössä kisaajien on itse tuotava mukanaan kaikki tarvitsemansa ruoka. Sovimme, hoitaako jokainen vartion jäsen itse omat eväät kisoihin vai hankitteko yhteiset kisaeväät. Esimerkiksi yörastille kannattaa ottaa yhteinen pussipasta, joka valmistetaan ylimääräisessä trangiakattilassa (ei välttämättä tiskausmahdollisuutta). Kisaeväiden kannattaa olla sellaisia, että niitä pystyy syömään matkan varrella samalla kun kävelee rastilta toiselle. Lisäksi eväät eivät saa pilaantua helposti, viedä tilaa tai painaa paljon.

Luemme kisojen ennakko-ohjeen ajatuksella läpi. Ennakko-ohjeessa on usein hyviä tehtävä- ja varusteluetteloa täydentäviä tietoja, joista voi saada vinkkejä varusteiden pakkaamiseen ja kisoihin valmistautumiseen.

Viisi tärppiä ensikertalaiselle: 1) Kilpailuun tulee ottaa omat eväät, sillä ruokatehtävät eivät ruoki sinua kisan vaatiman tarpeen mukaisesti (lämmin ruoka tarjotaan vasta maalissa). 2) Varusteluettelo ei välttämättä kata kaikkea, mutta sisältää kaikki ehdottomasti tarvittavat varusteet. Jos varusteluettelossa lukee 12 mm poranterä, sen todella on oltava 12 mm terä eikä 11 mm poranterä. Jos luettelo sisältää taltan muttei vasaraa, kannattaa pohtia silti vasaran mukaanottamista. 3) Otsalamppuun kannattaa panostaa. Syksyllä tulee aikaisin pimeä ja kaikki on helpompaa runsaassa valossa. Ota mukaasi useammat varaparistot, sillä lamppua saattaa joutua käyttämään kisoissa jopa yli 12 tuntia. 4) Pakkaa kaikki vedenkestävästi vaikkei sadetta olisikaan luvattu. Edessä voi olla esimerkiksi vesistön ylitys -tehtävä. 5) Reppuun kannattaa panostaa. Rinta- ja lantiohihna olisi hyvä löytyä, sillä ne jakavat painoa pois hartioilta.

Pakkaamme yhdessä yhteiset kisavarusteet. Perehdymme kilpailujen vartiokohtaiseen ja henkilökohtaiseen varusteluetteloon ja etsimme tarvittavat varusteet kololta. Jos jotain varusteita jää puuttumaan, sovimme, kuka hankkii puuttuvan varusteen. Mahdollisuuksien mukaan lainaamme, tai hankimme puuttuvan varusteen sovitusti lippukunnan käyttöön. Pohdimme yhdessä, olisiko mukaan hyvä ottaa jotain varusteluettelon ulkopuolisia varusteita tai olisiko joitain varusteita hyvä ottaa useampi. Yritämme pakata mukaan mahdollisimman kevyitä ja vähän tilaa vieviä varusteita. Jaamme yhteisen varusteet tasan kisavartion jäsenten kesken. Pohdimme, mitkä henkilökohtaiset varusteet ovat välttämättömiä ja missä voisi tinkiä.

Lisää vinkki

Liite