Valikko

Kiusaajat ja kiusatut


Kuvaus:

Kokeilemme kiusaajan ja kiusatun rooleja. Vartio jaetaan kahteen osaan. Toinen osa samaistuu kiusaajiin, toinen osa kiusattuihin. Ensin jokainen työskentelee yksin. Kiusaajat kirjoittavat paperille mahdollisimman monta syytä, miksi he kiusaavat, ja kiusatut mahdollisimman monta syytä, miksi heitä kiusataan. Kirjoitustehtävän jälkeen kiusatut ja kiusaajat kokoontuvat omiin ryhmiinsä ja kokoavat kartongille tai isolle paperille yhteenvedon kirjoituksistaan.

Lopuksi verrataan pahveja: Mitä yhteistä niissä on? Miten ne eroavat toisistaan? Yhdessä arvioidaan, ovatko kiusaamisen syyt todellisia.

Kallea kiusataan, koska…: Yritämme miettiä, miksi jotain ihmistä kiusataan, voiko hän itse kiusaamiselle mitään ja miten kiusaaminen voisi loppua. Leikkijät ovat piirissä. Leikinjohtaja antaa lauseelle alun, esimerkiksi: ”Kallea kiusataan…” Seuraavan leikkijän tehtävänä on keksiä lauseelle jatko, esimerkiksi: ”… koska Kallella on liian iso takki.” Seuraava leikkijä jatkaa seuraavalla selityksellä ”… koska Kallen vanhemmilla ei ole rahaa.” Lauseita jatketaan niin kauan, kun mielekkäitä selityksiä löytyy. Seuraavassa vaiheessa koetetaan keksiä tilanteelle ratkaisu, esimerkiksi: ”Kallea ei enää kiusata…”, ”…koska Pekka ryhtyi Kallen kaveriksi.” Kun selitykset ajautuvat liian kauas alkuperäisestä aiheesta, palataan pohtimaan alkutilannetta ja sitä, voiko oikeassa elämässä oikeasti käydä näin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo
Taitoalueet Vuorovaikutustaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kaverit ja kiusaaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lisää vinkki

Liite