Valikko

“Jos minä saisin päättää”


Kuvaus:

Vartiomme asettuu rinkiin seisomaan. Kukin ryhmämme jäsen kertoo vuorollaan, millaisella teolla muuttaisi maailmaa, jos saisi itse päättää. Ideat myös perustellaan. Aluksi sovitaan, mitä ideat koskevat. Aiheena voi olla esimerkiksi oma lähiympäristö, koulu tai nuorten toiminta omalla paikkakunnalla. Vartionjohtaja heittää pallon jollekulle osallistujalle, joka saa ensimmäisen kierroksen aloitusvuoron. Puheenvuoro alkaa aina sanoilla: “Jos minä saisin päättää…” Esimerkiksi: “Jos minä saisin päättää, kaupoista ei saisi muovikasseja.” Puheenvuoron jälkeen pallo heitetään seuraavalle. Kun kaikki ovat esittäneet ideansa, alkaa toinen kierros. Vartion jäsenet perustelevat äsken esitettyjä ideoita: miksi näin pitäisi tehdä ja mitä hyvää siitä seuraisi.

Lähde: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin! (Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus)

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kolo
Taitoalueet Vaikuttaminen Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vaikuttaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pohdimme yhdessä mitä pitää huomioida kun vartiossa on myös vähävaraista perheistä tulevia partiolaisia. Mietimme konkreettisia tapoja, miten jokainen pystyy osallistumaan partiotoimintaan. Selvitämme myös mitä tapoja lippukunnalla on tukea kaikkien tasavertaista osallistumista toimintaan.

Oman talouden hallitsemista voi harjoitella myös leirillä tai retkellä. Leiri järjestetään niin, että kaikki leirillä tapahtuvat ja tarjottavat asiat maksavat tietyn verran leirivaluuttaa. Leiri voidaan järjestää niin, että myös kaikki ruoka maksaa tai niin, että jokainen saa taloustilanteestaan riippumatta perusruuan, mutta rahalla voi ostaa esimerkiksi lisämausteita tai jälkiruuan. Tarpojat voivat tienata rahaa esimerkiksi auttamalla ruuanlaitossa tai halonhakkuussa. Tarpojat voivat käydä myös keskenään kauppaa niin, että kaverin tavaroita kantamalla voi tienata hieman lisärahaa. Leirin johtajilla on jokaiselle sovittu oma roolinsa: yksi toimii pankkiirina, jolta rahaa voi lainata tietyksi ajanjaksoksi, toinen voi toimia velkaneuvojana, jos velkaa ei ole saanut määräajassa suoritettua ja määrää erilaisiin tehtäviin jolla (korkoa kasvanutta) velkaa voi maksaa. Leirille voi suunnitella myös varkauden, jossa esimerkiksi keittiön kassa varastetaan ja varkautta selvittävät leirinvetäjien joukosta valitut poliisit. Toteutusta varten tarvitaan eri tuotteiden ja työn hinnastot, sekä leirirahaksi esimerkiksi puupalikoita tai leikkiseteleitä.

Lisää vinkki

Liite