Samoaja osaa johtaa hiljentymisen ja rauhoittumisen. Hän tietää ja ymmärtää, miten rauhallinen hetki eroaa reippaasta toiminnasta. Hän osaa valmistella hiljentymisen ja paussin ikäkauteen ja tilanteeseen soveltuvien aiheiden avulla. Hän tunnistaa osaamisessaan puutteita ja turvautuu luotsiin tarvittaessa.

Valikko

Hiljentymiset ja paussit


Tavoite:

Samoaja osaa johtaa hiljentymisen ja rauhoittumisen. Hän tietää ja ymmärtää, miten rauhallinen hetki eroaa reippaasta toiminnasta. Hän osaa valmistella hiljentymisen ja paussin ikäkauteen ja tilanteeseen soveltuvien aiheiden avulla. Hän tunnistaa osaamisessaan puutteita ja turvautuu luotsiin tarvittaessa.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu erilaisiin tapoihin hiljentyä ja rauhoittua. Hän pohtii yhdessä muiden kurssilaisten kanssa, mihin hiljentymistä tarvitaan. Samoaja opettelee partio-ohjelmaan kuuluvan keskustelun, paussin ja hiljentymisen pitämistä valitsemillaan teemoilla ja menetelmillä. Hän pitää hiljentymistuokion johtamalleen pienryhmälle. Samoaja opettelee tunnistamaan itselleen vaikeat aiheet ja pyytämään niiden käsittelyyn aikuisen apua.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Katsomustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Osaaminen ja ongelmanratkaisu Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on järjestää koulutus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ryhmänohjaajakoulutus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kouluttajan vetämä hiljentyminen. Kouluttajat järjestävät kurssilla joka ilta erilaisen iltahiljentymisen. Hiljentyminen voi olla esimerkiksi:  - hartau  - hiljentyminen  - paussi  - hiljaisuuden polku (kynttilät, heijastinpolku, muu merkitty reitti)  - metelistä hiljaisuuteen (Ryhmä huutaa minuutin niin kovaa kuin kurkusta lähtee. Merkistä alkaa hiljaisuus, joka kestää vähintään minuutin. Miltä hiljaisuus ja melu tuntuivat? Kirjoita, piirrä tai keskustele.)  - palapelin kokoaminen ryhmänä hiljaisuudessa  - musiikkiteemainen hiljentyminen  - hierontapiiri  Kouluttajien pitämät hiljentymiset kannattaa koota materiaaliksi, joka jaetaan kurssilaisille. 

Kouluttajat voivat ottaa kurssille mukaan kasan erilaisia hiljentymismateriaaleja. Samoajat valmistelevat näitä materiaaleja apuna käyttäen hiljentymiset pidettäviksi joko kurssiviikonlopuissa tai niiden välisenä aikana johtamistehtävässä. Samoajien valitsemat ideat tai tarinat kannattaa koota yhdeksi materiaaliksi, joka jaetaan samoajille kurssin jälkeen.

Paussit tutuiksi. Samoajat tutustuvat pausseihin partio-ohjelma.fi -sivustolla. Samoaja valitsee yhden paussin, jonka haluaisi vetää ja yhden jota ei haluaisi. Kukin esittelee omat valinnat ja perustelee ne muille. Onko muilla kurssilaisilla samoja valintoja? Samoajat keskustelevat millaiset paussit ovat mukavia vedettäviä ja mitkä ovat hankalia. Kouluttajan tehtävänä on saada samoaja huomaamaan myös muita asioita, joilla valitaan pausseja vedettäviksi / hylätään. Kurssilaiset valitsevat hankalista pausseista muutaman ja suunnittelevat, miten toteuttaa ne tarpojien kanssa. 

Hiljentyminen tai paussi käytännössä. Samoaja voi pitää iltahiljentymisen tai paussin esimerkiksi tarpojaryhmässä, johtamisharjoittelussa, omassa samoajaryhmässä tai ROK-kurssilla. Samoajille kannattaa jakaa piirin, SP:n, seurakunnan tai muun vastaavan tahon kokoama paketti valmiita iltahartauksia. Myös hyviä nettisivuosoitteita voi jakaa.

Lisää vinkki

Liite