Samoaja tunnistaa erilaisia leikkityyppejä ja osaa valita niistä tilanteeseen sopivan leikin. Hän tietää leikin merkityksen oppimisessa. Hän osaa toimia leikin johtajana ja antaa ohjeet leikistä kaikenikäisille leikkijöille.

Valikko

Leikki


Tavoite:

Samoaja tunnistaa erilaisia leikkityyppejä ja osaa valita niistä tilanteeseen sopivan leikin. Hän tietää leikin merkityksen oppimisessa. Hän osaa toimia leikin johtajana ja antaa ohjeet leikistä kaikenikäisille leikkijöille.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee leikin johtajana toimimista ja leikin käyttämistä apuna oppimisessa. Hän opettelee antamaan leikistä ohjeet sekä lopettamaan leikin oikeaan aikaan. Samoaja tutustuu erilaisiin leikkityyppeihin ja harjoittelee valitsemaan oikean leikin tilanteen ja ikäkauden mukaan. Hän saa esimerkin leikin purkamisesta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ryhmähenki Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on järjestää koulutus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ryhmänohjaajakoulutus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Leikkivaihto: Jokainen kurssilainen tuo mukanaan kurssille jonkin leikin, jota on leikkinyt paljon omassa lippukunnassaan. Kouluttaja voi antaa leikin tuomisen ennakkotehtäväksi tai samoaja voi miettiä leikin kurssilla. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille. 

Leikki eri tyyleillä. Joka koulutuskerralla tai kurssiviikonlopun tauolla samoajat leikittävät toisiaan kukin vuorollaan annetun leikkityypin mukaisesti (opettava, riehunta, tutustuminen) tai kohderyhmän (sopii sudareille, sopii tarpojille) ja kertovat, miksi leikki sopii tähän tyyppiin.

“Vanhat leikit”: Kouluttajat pyytävät ennakkotehtävänä kurssilaisia selvittämään mitä leikkejä heidän vanhempansa ovat lapsena leikkineet. Kurssilaiset valmistautuvat opettamaan muille näitä leikkejä. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

“Vanhat välineet, uudet leikit”: Kouluttajat tuovat paikalle monenlaisia leikkivälineitä (köysiä, palloja, liivejä, hihanauhoja, hula-vanteita, frisbeet….) ja pyytävät kurssilaisia keksimään uuden leikin näille välineille. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

Uudet leikit. Kouluttajat ottavat kurssille mukaan leikkikirjoja tai partiolehtien leikkivinkkejä. Samoajille kannattaa jakaa myös piirin, SP:n, seurakunnan tai muun vastaavan tahon kokoamia valmiita leikkipaketteja. Myös hyviä nettisivuosoitteita voi jakaa (esimerkiksi Partiowiki, MLL, jne.) Samoajat kokeilevat kurssilla joka leikkikerta jonkun uuden leikin. Nämä testatut leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

Lisää vinkki

Liite