Samoaja tunnistaa erilaisia leikkityyppejä ja osaa valita niistä tilanteeseen sopivan leikin. Hän tietää leikin merkityksen oppimisessa. Hän osaa toimia leikin johtajana ja antaa ohjeet leikistä kaikenikäisille leikkijöille.

Valikko

Leikki


Tavoite:

Samoaja tunnistaa erilaisia leikkityyppejä ja osaa valita niistä tilanteeseen sopivan leikin. Hän tietää leikin merkityksen oppimisessa. Hän osaa toimia leikin johtajana ja antaa ohjeet leikistä kaikenikäisille leikkijöille.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee leikin johtajana toimimista ja leikin käyttämistä apuna oppimisessa. Hän opettelee antamaan leikistä ohjeet sekä lopettamaan leikin oikeaan aikaan. Samoaja tutustuu erilaisiin leikkityyppeihin ja harjoittelee valitsemaan oikean leikin tilanteen ja ikäkauden mukaan. Hän saa esimerkin leikin purkamisesta.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: A_Kämpällä A_Kololla A_Metsässä A_Ulkona
Taitoalueet: Ryhmähenki Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito: Organisointitaidot Vuorovaikutustaidot
Kesto: A_1_h
Kasvatustavoitteet: ihmissuhteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on järjestää koulutus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ryhmänohjaajakoulutus

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Samoajille kannattaa jakaa piirin, SP:n, seurakunnan tai muun vastaavan tahon kokoamia valmiita leikkipaketteja. Myös hyviä nettisivuosoitteita voi jakaa (esimerkiksi Partiowiki, MLL, jne.).

Kouluttajat voivat pyytää paikalle muita leikittäjiä, esim. lippukunnan “leikkigurun”, joka ei muuten ole kurssilla.

“Vanhat välineet, uudet leikit”: Kouluttajat tuovat paikalle monenlaisia leikkivälineitä (köysiä, palloja, liivejä, hihanauhoja, hula-vanteita, frisbeet….) ja pyytävät kurssilaisia keksimään uuden leikin näille välineille. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

“Vanhat leikit”: Kouluttajat pyytävät ennakkotehtävänä kurssilaisia selvittämään mitä leikkejä heidän vanhempansa ovat lapsena leikkineet. Kurssilaiset valmistautuvat opettamaan muille näitä leikkejä. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

Kouluttajat ottavat kurssille mukaan leikkikirjoja tai partiolehtien leikkivinkkejä. Kokeilkaa kurssilla joka leikkikerta joku uusi leikki. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

Leikkivaihto: Jokainen kurssilainen tuo mukanaan kurssille jonkin leikin, jota on leikkinyt paljon omassa lippukunnassaan. Leikin tuomisen voi antaa ennakkotehtäväksi tai leikin voi miettiä kurssilla. Leikit kannattaa koota yhdeksi materiaalipaketiksi, joka jaetaan kaikille kurssilaisille.

Lisää vinkki

Lisää liite