Samoaja tietää, mitä pitää huomioida retken suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hän osaa suunnitella partio-ohjelman ja -menetelmän mukaan toteutetun retken. Samoajalla on valmiudet retken järjestämiseen ja hän osaa nähdä retken monista paloista koostuvana kokonaisuutena.

Valikko

Retken järjestäminen


Tavoite:

Samoaja tietää, mitä pitää huomioida retken suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hän osaa suunnitella partio-ohjelman ja -menetelmän mukaan toteutetun retken. Samoajalla on valmiudet retken järjestämiseen ja hän osaa nähdä retken monista paloista koostuvana kokonaisuutena.

Kuvaus:

Samoaja opettelee retken suunnittelua muonituksesta taloudenhoitoon ja ohjelman järjestämiseen. Samoaja pohtii yhdessä muiden kurssilaisten ja kouluttajan kanssa, miksi partiossa retkeillään ja mitä kaikkea tulee huomioida retkeä järjestettäessä. Ennen tätä aktiviteettia tulisi olla käytynä läpi turvallisuusohjeet –aktiviteetti ja retkitaitojen tarkistus -aktiviteetti.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Organisointitaidot Partiokulttuuri Retkeily Talous
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteisöön kuuluminen
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävänä on järjestää koulutus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ryhmänohjaajakoulutus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Retkikirje ja varusteista: Kouluttaja jakaa erilaisia retkikirjeitä ja varustelistoja, joissa on virheellistä tietoa tai puutteita. Samoajat saavat tutkia asiakirjoja ja yrittävät miettiä puutteita ja tehdä niihin tarvittavia lisäyksiä tai korjauksia. Kaikki asiakirjat käydään läpi ja esitetään niihin korjaukset. Mitä hyvää kirjeissä on?

Henkilökohtainen varustelista: Kouluttaja kirjoittaa erillisille lapuille suuren määrän erilaisia tarvikkeita ja vaatteita, joita tarvitsee retkellä ja joita ei tarvitse retkellä. Laput ripustetaan pyykkinarulle tms. ja samoajien tehtävänä on valita vuorotellen lappujen joukosta retkellä tarvittavia varusteita.

Henkilökohtainen varustelista: Huutokauppa henkilökohtaisista varusteista. Kouluttaja kirjoittaa/piirtää etukäteen erillisille lapuille retkellä tarvittavia varusteita ja vaatteita. Kukin samoaja saa tietyn summan rahaa käytettäväksi huutokaupassa. Samoajat huutavat haluamallaan summalla itselleen retkivarusteita. Se samoaja, joka huutaa varusteen suurimmalla summalla, saa varusteen itselleen. Kun samoajalta loppuu rahat, hän ei voi huutaa enää uusia varusteita.

Retken ohjelmarunko: Samoajien tehtävänä on suunnitella pareittain retken ohjelmarunko jonkin teeman ympärille. Suunnitelmiin kirjoitetaan myös millaisen paikan ohjelman toteuttaminen vaatii, mitä välineitä ohjelman toteuttamisessa tarvitaan sekä onko ohjelma taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Parit esittelevät ohjelmarungot ja yhdessä mietitään niiden toimivuutta. Ohjelmarungot kannattaa koota ja jakaa kurssilaisille.

Muonitus: Samoajat suunnittelevat pareittain ruokalistoja erilaisille retkille, esim. 5 hengen retkelle, 10 hengen retkelle, retkelle jossa on vain tyttöjä/poikia, sudenpenturetkelle tai samoajavartiolle. Samoajat tekevät retkelle ruokalistan ja arvioivat tarvittavia ruokamääriä. Huomioikaa erityisruokavaliot ja erilaiset ruuanvalmistustavat, esim. trangia, nuotio, veturi, sähköhella/-uuni.

Muonitus: Samoajat osallistuvat pareittain ROK-viikonloppuretken muonitukseen siten, että yksi pari on vastuussa yhden aterian valmistamisesta ja jälkitöistä kurssilla. Tämä vaatii kuitenkin kurssiaikataululta hyvää suunnittelua, jotta keittiövuorossa olevat samoajat eivät joudu olemaan poissa koulutuksesta.

Lisää vinkki

Liite