Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Valikko

Evästauot


Tavoite:

Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Kuvaus:

Toimintavuoden vaihtuessa toiseen samoajavartio pysähtyy evästauolle yhdessä luotsin kanssa pohtimaan kulunutta vuotta ja suunnittelemaan tulevaa. Evästauolla on tilaisuus arvioida ja oppia, mikä meni hyvin ja missä on kehitettävää. Evästauko toteutetaan rennossa ilmapiirissä ja hyvällä meiningillä. Evästauko pidetään sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen samoajavuoden jälkeen. Halutessaan evästaukoja voi pitää myös puolivuosittain. Koska samoajien toimintasuunnitelmassa on vaikea varautua yllätyksiin, korjataan toimintasuunnitelmaa vuoden kuluessa. Palautetta kannattaa antaa ja suunnitelmia muokata useamminkin kuin evästaukojen yhteydessä. Kolmannen samoajavuoden päätteeksi pidettävällä evästauolla katsotaan taaksepäin ja arvioidaan koko samoajaikäkautta sekä valmistaudutaan tulevaan vaeltajaikäkauteen.

Osaksi evästaukoa kannattaa valita myös paussi, näin samoajien tulee myös pohdittua “elämän isoja kysymyksiä” yhdessä useamman samoajan kanssa. Pausseja kannattaa käyttää vuosien mittaan useammasta eri kategoriasta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Luotsin vastuulla on järjestää evästauko ainakin jokaisen samoajavuoden päätteeksi, tarvittaessa useammin. Luotsi suunnittelee ja järjestää evästauon yhdessä samoajien kanssa tai tekee sen yllätyksenä samoajille. Evästauolla luotsi keskustelee samoajien kanssa oheessa olevien apukysymysten avulla kuluneesta ja tulevasta vuodesta. Evästauon tarkoituksena on, että samoajat huomaavat oppineensa uusia asioita, oppivat arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään tulevaisuuden toimintaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Apukysymyksiä evästauolle: Tauon päivämäärä: Keitä on mukana arvioimassa: Mitä tehtiin? Toteutuiko toimintasuunnitelma? Mikä jäi kesken? Miksi? Missä onnistuimme partiovuoden aikana? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Mitkä ovat vartiomme vahvuudet? Missä meillä on opittavaa? Milloin arvioimme seuraavan kerran?

Järjestämme kevään lopussa evästauon piknikin muodossa lähipuistossa tai muussa kivassa ympäristössä. Jokainen tuo piknikille jotain ennalta sovittuja herkkuja nyyttäriperiaatteella. Piknikin lomassa luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Järjestämme syksyn alussa brunssin, joka toimii evästaukona. Brunssi voidaan pitää joko retken yhteydessä tai erillisenä tapahtumana kololla tai vaikka jonkun vartion jäsenen luona. Brunssin tarvikkeet voidaan tuoda nyyttäriperiaatteella tai luotsi voi ostaa tarvikkeet etukäteen ja brunssi valmistetaan yhdessä kokkaillen. Brunssin yhteydessä luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Järjestämme evästauon lippukunnan kesäleirillä. Sovimme hyvissä ajoin leirinjohtajan kanssa, milloin voisimme olla pois yhteisestä ohjelmasta ja pitää oman 1-2 tunnin mittaisen ohjelman. Miettikää evästauolle joku kiva paikka leirialueelta tai sen läheltä. Pyytäkää etukäteen leirin muonittajaa ostamaan teille evästauolle vähän herkkuja mukaan. Evästauolla luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Keräämme vartiomme kanssa rahaa ja lähdemme viettämään kaupunkipäivää omaa paikkakuntaa kauemmaksi. Tutustumme matkakohteen nähtävyyksiin ja varaamme paikan mieleisestämme ravintolasta. Vaihtoehtoisesti voimme toteuttaa evästauon piknikinä sopivassa kohteessa. Evästauolla keskustelemme luotsin johdolla menneestä ja tulevasta partiokaudesta.

Keksimme laulun, joka kertoo menneestä partiovuodesta. Lähde: Scouterna

Teemme pienen näytelmän tai uutispätkän, joka kertoo menneestä partiovuodesta. Voimme halutessamme nauhoittaa pätkän, ja toimittaa sen esimerkiksi lippukunnanjohtajalle tai ohjelmajohtajalle tiedoksi.

Jokainen piirtää kuvan / tekee kollaasin menneestä partiovuodesta. Kuvassa on hyvä näkyä, mitä vuoden aikana on oppinut. Tämän jälkeen keskustelemme kuvista. Lähde: Scouterna

Jokainen kirjoittaa kysymyksen mielipiteestä menneestä kaudesta lapulle. Laitamme laput kulhoon, josta vuorotellen vedämme lapun ja jokainen vastaa kysymykseen. Esimerkkejä kysymyksistä: Mikä on ollut parasta kaudessa? Miten olemme toimineet vartiona? Miten toimintasuunnitelma toteutui? Lähde: DDS

Otamme jokainen paperin ja jaamme sen viivalla kahtia. Kirjoitamme jokainen oman paperimme viivan toiselle puolelle + ja toiselle -. Näihin kohtiin kirjoitamme mikä asia kauden aikana on ollut hyvä ja mikä on ollut huono. Tämän jälkeen annamme oman lappumme piirissä seuraavalle ja kirjoitamme jälleen jokainen yhden hyvän ja yhden huonon asian uudelle lapulle. Näin jatkamme kunnes jokainen saa oman lappunsa takaisin ja pystyy lukemaan kaikki kohdat siinä. Lähde: DDS

Lisää vinkki

Liite