Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Valikko

Evästauot


Tavoite:

Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Kuvaus:

Toimintavuoden vaihtuessa toiseen samoajavartio pysähtyy evästauolle yhdessä luotsin kanssa pohtimaan kulunutta vuotta ja suunnittelemaan tulevaa. Evästauolla on tilaisuus arvioida ja oppia, mikä meni hyvin ja missä on kehitettävää. Evästauko toteutetaan rennossa ilmapiirissä ja hyvällä meiningillä. Evästauko pidetään sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen samoajavuoden jälkeen. Halutessaan evästaukoja voi pitää myös puolivuosittain. Koska samoajien toimintasuunnitelmassa on vaikea varautua yllätyksiin, korjataan toimintasuunnitelmaa vuoden kuluessa. Palautetta kannattaa antaa ja suunnitelmia muokata useamminkin kuin evästaukojen yhteydessä. Kolmannen samoajavuoden päätteeksi pidettävällä evästauolla katsotaan taaksepäin ja arvioidaan koko samoajaikäkautta sekä valmistaudutaan tulevaan vaeltajaikäkauteen.

Osaksi evästaukoa kannattaa valita myös paussi, näin samoajien tulee myös pohdittua “elämän isoja kysymyksiä” yhdessä useamman samoajan kanssa. Pausseja kannattaa käyttää vuosien mittaan useammasta eri kategoriasta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Luotsin vastuulla on järjestää evästauko ainakin jokaisen samoajavuoden päätteeksi, tarvittaessa useammin. Luotsi suunnittelee ja järjestää evästauon yhdessä samoajien kanssa tai tekee sen yllätyksenä samoajille. Evästauolla luotsi keskustelee samoajien kanssa kuluneesta ja tulevasta vuodesta. Evästauon tarkoituksena on, että samoajat huomaavat oppineensa uusia asioita, oppivat arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään tulevaisuuden toimintaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kirjoitamme itsellemme kirjeet vuoden päähän. Ensimmäinen kirjeen voimme kirjoittaa jo samoajaksi siirtyessä tai ROK-kurssilla. Suljemme valmiit kirjeet ja annamme ne luotsille säilytykseen. Luotsi lähettää/antaa kirjeen vuoden päästä seuraavassa evästauossa takaisin. Tällöin kirjoitamme itsellemme jälleen kirjeen. Kun olemme siirtymässä vaeltajaksi, voimme tutkia kirjeitä ja pohtia kuinka olemme muuttuneet muutaman vuoden aikana, mitä on tapahtunut omalle maailmankatsomukselle, vakaumukselle ja ihmissuhteille. Miten elämän tärkeät asiat ovat muuttuneet vuosien aikana? Kirjeessä voimme jatkaa esimerkiksi seuraavia ajatuksia: Minulle tärkeää elämässä on juuri nyt... Minulle on vaikeata tällä hetkellä... Minä pelkään/Minä toivon… Kun elämäni on vaikeata, niin minä... Minä ajattelen, että elämäni tarkoitus on... Minulle on vaikea hyväksyä ihmistä, joka. Minulle on pyhää... Minulle tuo iloa… Minulle tärkeitä ihmisiä ovat… Elämäni tärkeät ihmiset ovat vaikuttaneet siihen kuka minä olen siten, että...

Tunnistamme omaa ja toistemme koulussa, kotona ja harrastuksissa hankkimaa osaamista. Teemme osaamisestamme mind mapin, johon keräämme eri paikoissa hankkimaamme osaamista. Pohdimme millaista osaamista haluamme vielä hankkia ja miten sen voisi saada hankittua partiotoiminnassa. Lähde: OSATA-hanke 2018

Otamme jokainen paperin ja jaamme sen viivalla kahtia. Kirjoitamme jokainen oman paperimme viivan toiselle puolelle + ja toiselle -. Näihin kohtiin kirjoitamme mikä asia kauden aikana on ollut hyvä ja mikä on ollut huono. Tämän jälkeen annamme oman lappumme piirissä seuraavalle ja kirjoitamme jälleen jokainen yhden hyvän ja yhden huonon asian uudelle lapulle. Näin jatkamme kunnes jokainen saa oman lappunsa takaisin ja pystyy lukemaan kaikki kohdat siinä. Lähde: DDS

Kirjoitamme mielipidekysymyksen menneestä kaudesta lapulle. Laitamme laput kulhoon, josta vuorotellen vedämme lapun ja jokainen vastaa kysymykseen. Esimerkkejä kysymyksistä: Mikä on ollut parasta kaudessa? Miten olemme toimineet vartiona? Miten toimintasuunnitelma toteutui? Lähde: DDS

Piirrämme kuvan / teemme kollaasin menneestä partiovuodesta. Kuvassa on hyvä näkyä, mitä vuoden aikana on oppinut. Tämän jälkeen keskustelemme kuvista. Lähde: Scouterna

Teemme pienen näytelmän tai uutispätkän, joka kertoo menneestä partiovuodesta. Voimme halutessamme nauhoittaa pätkän, ja toimittaa sen esimerkiksi lippukunnanjohtajalle tai ohjelmajohtajalle tiedoksi.

Keksimme laulun, joka kertoo menneestä partiovuodesta. Lähde: Scouterna

Apukysymyksiä evästauolle: Tauon päivämäärä: Keitä on mukana arvioimassa: Mitä tehtiin? Toteutuiko toimintasuunnitelma? Mikä jäi kesken? Miksi? Missä onnistuimme partiovuoden aikana? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Mitkä ovat vartiomme vahvuudet? Missä meillä on opittavaa? Miten luotsi olisi voinut olla meille paremmin avuksi? Milloin arvioimme seuraavan kerran?

Järjestämme kevään lopussa evästauon piknikin muodossa lähipuistossa tai muussa kivassa ympäristössä. Jokainen tuo piknikille jotain ennalta sovittuja herkkuja nyyttäriperiaatteella. Piknikin lomassa luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Järjestämme syksyn alussa brunssin, joka toimii evästaukona. Brunssi voidaan pitää joko retken yhteydessä tai erillisenä tapahtumana kololla tai vaikka jonkun vartion jäsenen luona. Brunssin tarvikkeet voidaan tuoda nyyttäriperiaatteella tai luotsi voi ostaa tarvikkeet etukäteen ja brunssi valmistetaan yhdessä kokkaillen. Brunssin yhteydessä luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Lisää vinkki

Liite