Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Valikko

Evästauot


Tavoite:

Samoaja osaa arvioida mennyttä partiovuotta ja tiedostaa oppimiaan asioita. Hän asettaa itselleen ja ryhmälleen tavoitteita tulevaksi toimintakaudeksi.

Kuvaus:

Toimintavuoden vaihtuessa toiseen samoajavartio pysähtyy evästauolle yhdessä luotsin kanssa pohtimaan kulunutta vuotta ja suunnittelemaan tulevaa. Evästauolla on tilaisuus arvioida ja oppia, mikä meni hyvin ja missä on kehitettävää. Evästauko toteutetaan rennossa ilmapiirissä ja hyvällä meiningillä. Evästauko pidetään sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen samoajavuoden jälkeen. Halutessaan evästaukoja voi pitää myös puolivuosittain. Koska samoajien toimintasuunnitelmassa on vaikea varautua yllätyksiin, korjataan toimintasuunnitelmaa vuoden kuluessa. Palautetta kannattaa antaa ja suunnitelmia muokata useamminkin kuin evästaukojen yhteydessä. Kolmannen samoajavuoden päätteeksi pidettävällä evästauolla katsotaan taaksepäin ja arvioidaan koko samoajaikäkautta sekä valmistaudutaan tulevaan vaeltajaikäkauteen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: muu sisällä
Taitoalueet: Partiokulttuuri Partion taidot
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot Vuorovaikutustaidot
Kesto: 30 min
Kasvatustavoitteet: osaaminen-ja-ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Luotsin vastuulla on järjestää evästauko ainakin jokaisen samoajavuoden päätteeksi, tarvittaessa useammin. Luotsi suunnittelee ja järjestää evästauon yhdessä samoajien kanssa tai tekee sen yllätyksenä samoajille. Evästauolla luotsi keskustelee samoajien kanssa oheessa olevien apukysymysten avulla kuluneesta ja tulevasta vuodesta. Evästauon tarkoituksena on, että samoajat huomaavat oppineensa uusia asioita, oppivat arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään tulevaisuuden toimintaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kun samoajaikäkausi päättyy, samoajavartio järjestää oman päätösretken tai muun tapahtuman, jossa muistellaan ikäkauden parhaita kokemuksia. Päätöstapahtuma voi olla myös samoajaleiri tai -tapahtuma, mieleenpainuva matka tai projekti.

Keräämme vartiomme kanssa rahaa ja lähdemme viettämään kaupunkipäivää omaa paikkakuntaa kauemmaksi. Tutustumme matkakohteen nähtävyyksiin ja varaamme paikan mieleisestämme ravintolasta. Vaihtoehtoisesti voimme toteuttaa evästauon piknikinä sopivassa kohteessa. Evästauolla keskustelemme luotsin johdolla menneestä ja tulevasta partiokaudesta.

Järjestämme evästauon lippukunnan kesäleirillä. Sovimme hyvissä ajoin leirinjohtajan kanssa, milloin voisimme olla pois yhteisestä ohjelmasta ja pitää oman 1-2 tunnin mittaisen ohjelman. Miettikää evästauolle joku kiva paikka leirialueelta tai sen läheltä. Pyytäkää etukäteen leirin muonittajaa ostamaan teille evästauolle vähän herkkuja mukaan. Evästauolla luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Järjestämme syksyn alussa brunssin, joka toimii evästaukona. Brunssi voidaan pitää joko retken yhteydessä tai erillisenä tapahtumana kololla tai vaikka jonkun vartion jäsenen luona. Brunssin tarvikkeet voidaan tuoda nyyttäriperiaatteella tai luotsi voi ostaa tarvikkeet etukäteen ja brunssi valmistetaan yhdessä kokkaillen. Brunssin yhteydessä luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Järjestämme kevään lopussa evästauon piknikin muodossa lähipuistossa tai muussa kivassa ympäristössä. Jokainen tuo piknikille jotain ennalta sovittuja herkkuja nyyttäriperiaatteella. Piknikin lomassa luotsi keskustelee yhdessä samoajien kanssa kuluneesta vuodesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Apukysymyksiä evästauolle:
Tauon päivämäärä: Keitä on mukana arvioimassa:
Mitä tehtiin? Toteutuiko toimintasuunnitelma? Mikä jäi kesken? Miksi? Missä onnistuimme partiovuoden aikana? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Mitkä ovat vartiomme vahvuudet? Missä meillä on opittavaa? Milloin arvioimme seuraavan kerran?

Lisää vinkki

Lisää liite