Samoaja siirtyy vaeltajaikäkauteen.

Valikko

Samoaja - vaeltaja siirtymä


Tavoite:

Samoaja siirtyy vaeltajaikäkauteen.

Kuvaus:

Siirtymässä käännetään katseet kohti vaeltajaikäkautta ja annetaan vaeltajalupaus. Siirtymäriitissä samoaja tulee osaksi vaeltajaikäkautta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Jos entiset samoajat siirtyvät osaksi olemassaolevaa vaeltajavartiota, vaeltajavartion johtaja osallistuu siirtymän järjestämiseen yhdessä luotsin kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi vastaa siirtymän järjestelyistä ja toteutuksesta. Vanhemmat vaeltajat voivat olla mukana järjestämässä siirtymää yhdessä luotsin kanssa tai he voivat osallistua siirtymään, jolloin eri-ikäiset vaeltajat ryhmäytyvät ehkä helpommin yhdeksi vaeltajaikäkaudeksi. Ennen siirtymistä vaeltajiin siirtyvien samoajien kannattaa puhua yhdessä oman tai vaeltajaluotsin kanssa tulevasta ikäkaudesta ja sen luonteesta. Vaeltajaikäkauden alussa oleva Suomi-projekti kannattaa ottaa heti esille. Samassa yhteydessä voidan jo mahdollisesti tehdä Tervetuloa vaeltajaksi - vaiheen aktiviteetteja. Monella lippukunnalla on omat perinteet siirtymän järjestämiseksi. Jos perinteitä ei ole, ne kannattaa luoda. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että siirtymä järjestetään. Luotsia tarvitaan myös uuden ikäkauden positiivisten puolten esiin tuomiseen ja mainostamiseen. Lisäksi on tärkeää, että uutta ikäkautta selvennetään ja avataan siirtymän yhteydessä tai heti sen jälkeen. Siirtymävaiheeseen liittyy usein suuria odotuksia tai kaipausta vanhaan. Luotsi varmistaa, että jokainen saa siirtymän yhteydessä jakaa halutessaan tuntojaan. Jos lippukunnalla on tapana pitää siirtymän yhteydessä jonkinlainen uuden ikäkauden kaste, huolehtii luotsi myös siitä, että tämä tapahtuma on samoajille turvallinen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Siirtymä vaeltajiksi voidaan toteuttaa myös viikonlopun metsäreissulla tai purjehduksella. Tällöin mukana ovat myös vanhemmat vaeltajat. Ohjelma voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:   Perjantai-ilta 

 • Siirtymä alkaa – mennään metsään tai lähdetään vesille 
 • Ruuan valmistusta nuotiolla, esimerkiksi rosvopaisti tai loimulohi 
 • Tutustumista iltanuotiolla 
Lauantai 
 • Vaeltajaryhmän pelisäännöt (rastileikkinä) 
 • Vaeltajaryhmän toiminta (yhteiset tapaamiset) 
 • Oman toiminnan ideointi (vaelluskartta, Suomi-projekti) 
 • Keskustelua vaeltajuudesta ja partioaatteesta sekä vaeltajien partiolupauksesta 
 • Leikkimielisiä ja hölmöjä kilpailuja, jotka ryhmäyttävät porukkaa entisestään 
 • Rentoutus- ja hemmotteluilta 
 • Keskiyöllä tulevat vaeltajat pyydetään ulos ja saatetaan läpi soihtupolun, joka päättyy johonkin komealle paikalle, jossa vaeltajaluotsi ottaa uusien vaeltajien lupauksen vastaan 
Sunnuntai  
 • Juhla-aamiainen; Uusien vaeltajien kunniaksi nautitaan juhlava aamiainen esim. pekonia, nakkeja, tuoreita sämpylöitä, marjasorbettia, leivoksia, kahvia jne. Aamiaisen jälkeen uusien vaeltajien tulee hallita sivistyneen käytöksen alkeet.  
 • Aamupäivällä esimerkiksi tanssinopetusta, itsepuolustuslajin opettelua tai käsillä tekemistä (puukko, kuksa, käsityöt uudella tavalla jne.).  
 • Ennen kotiin lähtöä sovitaan mitä vaeltajat tekevät seuraavaksi. 
Lähde: Siirtymä-paketti. Hämeen partiopiiri ry. 2014  

Järjestämme siirtymämaratonin tai -triatlonin. Matka voi koostua esimerkiksi 20 km kävelystä, 20 km melomisesta ja 20 km pyöräilystä. Matkan varrelle voi koostaa erilaisia tehtäviä menneisiin samoajavuosiin liittyen, esimerkiksi vanhan kisatehtävän tekeminen uudestaan, tietokilpailu vuosien varrella tapahtuneista sattumuksista tai tulevan vaeltajaikäkauden ohjelmaan liittyen.

Järjestämme teemamatkan. Retken teemaksi voidaan valita esimerkiksi hassut paikannimet, erityinen kulkuneuvo (esimerkiksi resiin, kanootti, polkupyörä, mopoauto, näiden yhdistelmät) tai matkan varrella tehtävät tehtävät. Tehtävien teemoja voivat olla vaikkapa valokuvasuunnistus isossa mittakaavassa tai tiettyyn väriin tai peliin (esim. Scotland Yard, Cluedo) liittyvät tehtävät. Matkaan voidaan lähteä pelkästään siirtyvien samoajien kanssa, mutta vaeltajat voivat liittyä mukaan matkan varrella. Matkan päätteeksi voidaan nauttia yhdessä hyvää ruokaa, juhlaseminaari uusille vaeltajille sekä ideoida tulevaa toimintaa.

Toteutamme siirtymän nahkalilja-vaelluksena. Vaellukselle lähdetään samoajina ja vaellus päättyy vaeltajalupauksen antamiseen sopivan juhlavassa tai muuten erityisessä tilaisuudessa tai paikassa. Vaellukselle lähteneet samoajat palaavat vaeltajina.

Kun samoajaikäkausi päättyy, järjestämme oman päätösretken tai muun tapahtuman, jossa muistellaan ikäkauden parhaita kokemuksia. Päätöstapahtuma voi olla myös samoajaleiri tai -tapahtuma, mieleenpainuva matka tai projekti.

Lisää vinkki

Liite