Samoaja siirtyy vaeltajaikäkauteen.

Valikko

Samoaja - vaeltaja siirtymä


Tavoite:

Samoaja siirtyy vaeltajaikäkauteen.

Kuvaus:

Siirtymässä käännetään katseet kohti vaeltajaikäkautta ja annetaan vaeltajalupaus. Siirtymäriitissä samoaja tulee osaksi vaeltajaikäkautta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Jos entiset samoajat siirtyvät osaksi olemassaolevaa vaeltajavartiota, vaeltajavartion johtaja osallistuu siirtymän järjestämiseen yhdessä luotsin kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi vastaa siirtymän järjestelyistä ja toteutuksesta. Vanhemmat vaeltajat voivat olla mukana järjestämässä siirtymää yhdessä luotsin kanssa tai he voivat osallistua siirtymään, jolloin eri-ikäiset vaeltajat ryhmäytyvät ehkä helpommin yhdeksi vaeltajaikäkaudeksi. Ennen siirtymistä vaeltajiin siirtyvien samoajien kannattaa puhua yhdessä oman tai vaeltajaluotsin kanssa tulevasta ikäkaudesta ja sen luonteesta. Vaeltajaikäkauden alussa oleva Suomi-projekti kannattaa ottaa heti esille. Samassa yhteydessä voidan jo mahdollisesti tehdä Tervetuloa vaeltajaksi - vaiheen aktiviteetteja. Monella lippukunnalla on omat perinteet siirtymän järjestämiseksi. Jos perinteitä ei ole, ne kannattaa luoda. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että siirtymä järjestetään. Luotsia tarvitaan myös uuden ikäkauden positiivisten puolten esiin tuomiseen ja mainostamiseen. Lisäksi on tärkeää, että uutta ikäkautta selvennetään ja avataan siirtymän yhteydessä tai heti sen jälkeen. Siirtymävaiheeseen liittyy usein suuria odotuksia tai kaipausta vanhaan. Luotsi varmistaa, että jokainen saa siirtymän yhteydessä jakaa halutessaan tuntojaan. Jos lippukunnalla on tapana pitää siirtymän yhteydessä jonkinlainen uuden ikäkauden kaste, huolehtii luotsi myös siitä, että tämä tapahtuma on samoajille turvallinen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kun samoajaikäkausi päättyy, samoajavartio järjestää oman päätösretken tai muun tapahtuman, jossa muistellaan ikäkauden parhaita kokemuksia. Päätöstapahtuma voi olla myös samoajaleiri tai -tapahtuma, mieleenpainuva matka tai projekti.

Siirtymän voi toteuttaa esimerkiksi suorittamalla nahkalilja-vaelluksen. Vaellukselle lähdetään samoajina ja vaellus päättyy vaeltajalupauksen antamiseen sopivan juhlavassa tai muuten erityisessä tilaisuudessa tai paikassa. Vaellukselle lähteneet samoajat palaavat vaeltajina.

Järjestämme teemamatkan. Retken teemaksi voidaan valita esimerkiksi hassut paikannimet, erityinen kulkuneuvo (esimerkiksi resiin, kanootti, polkupyörä, mopoauto, näiden yhdistelmät) tai matkan varrella tehtävät tehtävät. Tehtävien teemoja voivat olla vaikkapa valokuvasuunnistus isossa mittakaavassa tai tiettyyn väriin tai peliin (esim. Scotland Yard, Cluedo) liittyvät tehtävät. Matkaan voidaan lähteä pelkästään siirtyvien samoajien kanssa, mutta vaeltajat voivat liittyä mukaan matkan varrella. Matkan päätteeksi voidaan nauttia yhdessä hyvää ruokaa, juhlaseminaari uusille vaeltajille sekä ideoida tulevaa toimintaa.

Järjestämme siirtymämaratonin tai -triatlonin. Matka voi koostua esimerkiksi 20 km kävelyä, 20 km melomista ja 20 km pyöräilyä. Matkan varrelle voi koostaa erilaisia tehtäviä menneisiin samoajavuosiin liittyen, esimerkiksi vanhan kisatehtävän tekeminen uudestaan, tietokilpailu vuosien varrella tapahtuneista sattumuksista tai tulevan vaeltajaikäkauden ohjelmaan liittyen.

Lisää vinkki

Liite