Tarpoja siirtyy samoajaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan samoajaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Valikko

Tarpoja-samoaja siirtymä


Tavoite:

Tarpoja siirtyy samoajaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan samoajaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Kuvaus:

Tarpojasta samoajaksi siirtymää kutsutaan pystytys -nimellä. Pystytys on samoajakaste, jonka päätarkoitus on jättää taakse vanha ikäkausi ja liittyä olemassa olevaan samoajavartioon, jatkaa yhdessä vanhan tarpojavartion kanssa samoajiksi tai perustaa kokonaan uusi vartio.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Jos entiset tarpojat siirtyvät osaksi olemassaolevaa samoajavartiota, samoajavartion johtaja osallistuu siirtymän järjestämiseen yhdessä luotsin kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi vastaa siirtymän järjestelyistä ja toteutuksesta. Jos entiset tarpojat siirtyvät osaksi olemassa olevaa samoajavartiota, luotsi voi käyttää apuna samoajavartion johtajaa ideoinnissa ja järjestelyissä. Jos uudet samoajat liitetään samoajien putkivartioon, kannattaa siirtymä järjestää siten, että myös vanhemmat samoajat ovat paikalla ja osallistuvat ainakin osittain siirtymään. Näin putkivartio pääsee ryhmäytymään heti alusta alkaen. Jos samoajat toimivat enemmän omissa ryhmissään eivätkä putkivartiona, voi vanhempien samoajaryhmien samoajia pyytää järjestämään siirtymäriitti yhdessä luotsin kanssa. Luotsi vastaa siirtymän järjestelyistä ja toteutuksesta. Monella lippukunnalla on omat perinteet siirtymän järjestämiseksi. Jos perinteitä ei ole, ne kannattaa luoda. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että siirtymä järjestetään. Luotsia tarvitaan myös uuden ikäkauden positiivisten puolten esiin tuomiseen ja mainostamiseen. Lisäksi on tärkeää, että uutta ikäkautta selvennetään ja avataan siirtymän yhteydessä tai heti sen jälkeen. Siirtymävaiheeseen liittyy usein suuria odotuksia tai kaipausta vanhaan. Luotsi varmistaa, että jokainen saa siirtymän yhteydessä jakaa halutessaan tuntojaan. Jos lippukunnalla on tapana pitää siirtymän yhteydessä jonkinlainen uuden ikäkauden kaste, huolehtii luotsi myös siitä, että tämä tapahtuma on samoajalle turvallinen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Siirtymät ja evästauot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vastaava salamyhkäinen siirtymä vanhassa ohjelmassa viime vuosituhannella oli vartioikäkauden viimeinen Riihitys tai vaeltajaikäkauden aloittava Pykällys. Partio-wikin vinkkien avulla pääsee kurkistamaan historiaan. https://fi.scoutwiki.org/Pyk%C3%A4llys On hyvä huomioida, että ikäkaudet ja niiden tunnukset ovat päivittyneet. Siirtymän teemaksi voisi nostaa samoajaikäkauden uuden ihanteen, "tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen". Vartio voi esimerkiksi liikkua omillaan ilman vanhemman vj:n neuvoja. Vartiolaiset huolehtivat toisistaan sekä entistä enemmän ongelmanratkaisua, yhteistyötä ja ehkä rohkeuttakin vaativista tehtävistä matkalla ja rasteilla. Uusille samoajille tulee tunne, että he pystyvät enempään kuin uskovatkaan, ja voivat luottaa vartionsa apuun, toisaalta jossain saa epäonnistuakin. Kokemus nostaa samoajien itseluottamusta, seikkailunnälkää ja haasteiden janoa, sekä toimeliaisuutta ja vastuuntuntoisuutta. Partioperinne ja -ideologia välittyvät ja kantavat retkeä ja vartiota eteenpäin. Tunnelma on juhlallinen ja jännittävä, mutta lempeästi pilke silmäkulmassa. Vaatimustasossa on huomioitu jokainen osallistuja sekä vartio yhdessä. Pykällys tai Riihitys muistuttaa muodoltaan partiotaitokisaa, mutta siinä ei kilpailla muita vartioita vastaan. Huomio on itsensä voittamisessa ja henkilökohtaisessa kasvussa sekä ryhmäytymisessä.

Tarpojat kertaavat ikäkautensa ihanteet rennosti retkellä: Tuntea vastuunsa ja velvollisuutensa: Ryhmän toimivuudesta riippuen johtaja antaa retken aluksi ohjeeksi koko retken ajaksi (ja myös samoajakaudelle), että annetut tehtävät hoidetaan ilman nurinoita ja ylimääräisiä huomautuksia, ja tartutaan toimeen reippaasti. Olla luotettava: Tarpojat tekevät luottamusringin, jossa tiiviin ringin keskellä yksi heiluu puolelta toiselle piirissä olevien työntäessä hänet takaisin pystyyn ja toiseen suuntaan. Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä: Tarpojat keräävät retkellä oman lempilehden, kuvaavat hassuimman näköisen sieni ja keräävät roskat matkan varrelta tai tekevät muita vastaavia tehtäviä. Kustakin tehtävästä otetaan kuva ja ne ladataan ne esimerkiksi ryhmän instagramiin. Kunnioittaa toista ihmistä: Vartio tekee sytykkeet valmiiksi seuraavaa retkeilijää varten. Rakentaa ystävyyttä yli rajojen: Vartio jättää viestin retkipaikalle. Viestissä kutsutaan viestin lukevaa retkeilijää partioharrastuksen pariin.

Viimeinen majakka suuntaa vaikka ihan oikealle majakalle tai muuhun jännittävään paikkaan. Listan kaikista Suomen majakoista löydät esimerkiksi Wikipediasta. Kansainvälistä majakkapäivää vietetään aina elokuussa.

Samoajien tunnuseläin ilves: Vartio rauhoittuu iltanuotiolle tai tauolle polun varrella. Vartionjohtaja tai luotsi lukee seuraavat runot ja tekstit: Erämaiden äänetön vaeltaja ”Lähde mukaan, astu pois pikitieltä, sadunhohtoisiin sammalikkoihin. Sillä sieltä sinä olet lähtöisin, kuusen juurelta, ilveksen kotoa” Ilves on kissaperheen erinomaisen hieno jäsen. Sen voimakas ja jäntevä keho, pitkät jalat ja lyhyt häntä, mahdollistavat ketterän liikkumisen, metsien kätköissä. Tupsut korvien päässä sekä pilkut turkkinsa, täydentävät korpien kuningattaren ainutlaatuista ja hivelevää kauneutta. Ilveksen kellertävä ja paksu turkki, suojaa sitä hyvin pohjoisen havumetsävyöhykkeen, joskus jäätävissäkin tuulissa. Sen suuret pyöreät tassut, antavat askeleisiin varman ja pitävän otteen, niin lumella, kuin myös sadunhohtoisen sammalikon päällä liikkuessa. Ilves, vahvan luottamuksen omaavana kissaeläimenä, on itsenäinen, kuutamon salattu kulkija. ”Yön hiljainen kulkija vain, erämaiden äänetön olla hän sai. Kuun valossa kulkija itsenäinen, saapuu paikalle hiljaa samoellen. Kuun varjot vain tarinan kertoa saa, tuulen hiljaisen kanssa todistaa tapahtumaa. Ei varjojen liikkeestä lankea ääntä, ei ainuttakaan, niin hiljaa ja ääneti kulkee, hän omassa kodissaan” Ilveksen mahtava kyky nähdä pimeässä, antaa sille mahdollisuuden huomioida kaikki ympäristön tapahtumat, hetki hetkeltä. Se näkee lähipuiden väliä pidemmälle, saaden näin laajempaa ymmärrystä, elämään vaikuttavista tekijöistä. ”Hänen keltaisten silmien katse, sitoo kaiken, ilveksen tietoisuuteen” Ilves ei kaipaa huomiota ja hakeutuu miellellään suojaisaan paikkaa, seuraamaan tilannetta. Paikalta häviämisessä, sitä auttaa turkinväritys, jonka avulla se sulautuu täydellisesti elinympäristöönsä. Jos haluaa nähdä ilveksen metsässä, on oltava hiljainen ja ilvesmäisen itsenäinen luonnossaliikkuja. ”Sinun silhuettisi piirtyy vasten elokuun yön sinistä taivaanrantaa. Äänettömänä jätit jälkesi, ikiaikojen liiton, sydämen yhteyden. Siihen sinä kutsuit, ja minä vastasin, -tahdon” Lähde siis kävelemään sammaleisia polkuja, rakastamaan luontoa. Anna elämän olla ja mennä. Anna vuorovaikutuksen jatkua, elämänmuotojen kukoistaa, kunnioita ja hyväksy. Et tarvitse siihen muuta kuin sydäntä, jota rakkaus hallitsee. Tekstit: Jussi Ristonmaa, ilvesmies Ilveskeskus.fi

Samoajan polku: Tarpojavartio tai vartiot lähtevät vaeltamaan 15-20 km matkan, mielellään metsäiselle reitille kauniisiin maisemiin. Matkan varrella tutustutaan samoajaikäkauteen ja sen tunnuksiin sekä ihanteisiin. Luotsi kuljettaa tehtävät mukanaan ja valitsee sopivat pysähtymispaikat, joissa tehtäviä tehdään. Samoajalupaus annetaan vaelluksen lopussa kauniissa maisemissa, juhlavassa ja mystisessä “tilaisuudessa”. Tehtäviä matkan varrelle:   Kunnioittaa toista ihmistä: Moraalidilemma Veden varassa on kahdeksan ihmistä ja pelastusveneessä vain kaksi paikkaa. Kuka heistä pelastetaan? Pohditaan asiaa yhdessä tarpojavartion kesken. Henkilöt ovat 5-vuotias lapsi, lapsen 35-vuotias äiti, 45-vuotias mies lääkäri, alaraajoistaan halvaantunut 23-vuotias nainen, triathlonin entinen maailmanmestari 78-vuotias mies, etsintäkuulutettu 28-vuotias mies, Ruandasta pakolaisena lähtenyt 16-vuotias tyttö, kalju 52-vuotias nainen. Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä: Vispilä Jokainen tarpoja tekee itselleen vispilän. Vispilän voi valmistaa muutaman pajunoksan ja kalastajalangan avulla. Kolmesta ohuesta ja notkeasta pajunoksasta taivutetaan vispilän pää kuvan mallin mukaisesti. Kahva valmistetaan kieputtamalla kalastajalankaa tiheästi oksien ympäri. Kahvan yläosaan tehdään tukkikytky (ks. ohje alempana), joka aloittaa kahvan sitomisen. Tukkikytky: Vispilänteko-ohjeet on muokattu Littoisten Pirtapiikojen pitämien Ässä-piirinkevätmestaruuskilpailujen rastikäskystä. Olla luotettava: Ramborata: Tarpojat rakentavat luonnon materiaaleista radan, jossa on reitti ja esteitä. Toinen tarpojaparista peittää silmät ja lähtee kulkemaan rataa toisen neuvoessa maalissa sanallisesti. Kulkijan pitää luottaa ohjaajaan, jotta hän pääsee maaliin. Vaihtakaa rooleja. Rakentaa ystävyyttä yli rajojen: Kiusaaminen Jokainen tarpoja miettii itsekseen, ketä on joskus kiusannut. Kiusaamista voi olla esimerkiksi haukkuminen, pahan puhuminen toisesta selän takana, jättäminen ulkopuolelle, fyysinen kiusaaminen. Tarpojien tehtävänä on miettiä myös syitä kiusaamiselle, mikä sai hänet kiusaamaan toista siinä tilanteessa. Kolmantena asiana tarpoja pohtii, voiko hän vielä hyvittää kiusaamisen jotenkin. Jos tarpojat haluavat, voivat he jakaa ajatuksiaan myös toisille ja keskustella yhdessä aiheesta. Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen: Puuttuva palanen: Luotsi on etukäteen leikannut jonkin kuvan pieniksi palapelin palasiksi. Palat sekoitetaan ja jaetaan kaikille tarpojille yhtä monta palapelin palasta. Tarpojien tehtävänä on koota kuva siten, että jokainen saa laittaa vain omia palojaan kuvaan. Kaikkien tarpojien on siis osallistuttava yhtä paljon palapelin tekemiseen. Lupaus: Kirjoitetaan lupaus samoaja-ajalle. Kirjeessä pohditaan, millainen partiolainen haluaa olla siirtyessä vaeltajiin. Lupaus suljetaan kuoreen ja se annetaan takaisin vaeltajaksi siirtyessä. Osmonsolmu: Jokainen samoaja tekee itselleen vihreästä narusta osmonsolmun. Luotsi varaa ohjeet ja materiaalin mukaan.

Tarpojaikäkaudessa on päästy toteuttamaan erilaisia majakoita ja nyt siirryttäessä samoajiin on aika tehdä se Viimeinen majakka. Selviytymistarppo: 1. Pidetään siirtymän ajan lokikirjaa. Kirjaan voidaan esimerkiksi tunnin välein kirjata, mitä ollaan tehty, ketkä ovat osallistuneet ja mitkä ovat tunnelmat.  2. Yöpyminen sopivassa kohteessa. Mukana teltat joiden sijoittamispaikka mietitään vasta itse majakalla. Leiritarppo: 1. Dokumentoidaan siirtymä valokuva-albumiksi. Dokumentointivälineenä voidaan käyttää perinteistä filmikameraa.  2. Ostetaan ja valmistetaan itse ruoka. Siirtymän osallistujat saavat x määrään rahaa, joilla heidän tulee hankkia koko siirtymämajakan ruuat. Luovuustarppo: Katumusisointia esim. itse tehdyillä rytmikapuloilla, rytmimunilla yms. Yhteiskuntatarppo: Flashmob-esitys julkisella paikalla esim. tanssi tai jokin laululeikki. Lähde: Siirtymä-paketti. Hämeen partiopiiri ry. 2014

Lisää vinkki

Liite