Samoaja osaa suunnitella ja toteuttaa leirille hieman erikoisempiakin rakennelmia huomioiden niiden toimivuuden ja turvallisuuden.

Valikko

Leirin erikoisrakennelmat


Tavoite:

Samoaja osaa suunnitella ja toteuttaa leirille hieman erikoisempiakin rakennelmia huomioiden niiden toimivuuden ja turvallisuuden.

Kuvaus:

Samoaja perehtyy hieman erikoisempiin ja vaativampiin leirin rakennelmiin sekä suunnittelee ja toteuttaa niitä käytännössä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Kädentaidot Partiokulttuuri Retkeily Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto päivä
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja on yhteydessä leirin järjestäjätiimiin ja sopii yhdessä heidän kanssaan, miltä osin samoajat vastaavat leirin rakennelmista. Vartionjohtaja suunnittelee yhdessä muiden samoajien kanssa, millainen leirirakennelma tehdään ja huolehtii, että leirille tulee mukaan kaikki tarvittavat työkalut ja rakentelumateriaalit. Vartionjohtaja selvittää, saako leirialueella kaataa puita rakennelmia varten. Luotsin tehtävä: Luotsi sopii yhdessä samoajien ja leiriprojektin tiimin kanssa, miten samoajat voisivat olla vastuussa leirin yhteisistä rakennelmista. Luotsi huolehtii, että tehtävä on samoajille sopivan kokoinen. Luotsi varmistaa, että samoajat ovat pakanneet leirille tarvittavat rakentelumateriaalit ja selvittäneet, saako leirialueella esimerkiksi kaataa puita.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tehdään leiri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suunnittelemme ja rakennamme leirisaunan. Saunaan tehdään ainakin “kiuas”, lauteet ja peseytymispaikka. Vinkkejä ja ohjeita kannattaa kysyä lippukunnassa kokeneemmalta rakentelijalta, netistä hakusanalla “telttasauna ohje” tai kirjasta Olli Aulio Suuri retkeilykirja.

Teemme kesäleirillä käyttökelpoisen riippu- tai köysisillan. Vinkkejä ja ohjeita kannattaa kysyä lippukunnassa kokeneemmalta rakentelijalta.

Rakennamme kesäleirillä tukevan lautan, jota voidaan käyttää koko leirin ajan. Vinkkejä ja ohjeita kannattaa kysyä lippukunnassa kokeneemmalta rakentelijalta, netistä hakusanalla “rinkkalautta ohje” tai kirjasta Olli Aulio Suuri retkeilykirja.

Rakennamme napakelkan. Vinkkejä ja ohjeita kannattaa kysyä lippukunnassa kokeneemmalta rakentelijalta tai netistä hakusanalla “napakelkka ohje”.

Suunnittelemme ja rakennamme vesiliukumäen. Vinkkejä ja ohjeita kannattaa kysyä lippukunnassa kokeneemmalta rakentelijalta.

Katapultti: Rakennamme kaksi samankokoista A-pukkia. Laitamme A-pukit seisomaan noin 1-2 metrin etäisyydelle toisistaan. Sidomme pukit yhteen ja kiinnitämme ne naruilla maahan. Heitto-osan rakennamme kahdesta riu'usta, jotka köytämme kiinni toisiinsa ristimuotoisesti. Poikittainen riu'un tulee olla on noin ¼-1/3 toisen riu’un päädystä. Ristin poikittaisen riu’un kiinnitämme A-pukkeihin niin, että se pystyy pyörimään. Sidomme vesikanisterin kiinni heitto-osan lyhyempään päähän. Pidempään päähän sidomme kiinni korin tai vastaavan heittovälineen. Sen jälkeen laite on valmis ampumiseen. Lähde: Norges speiderforbund

Rakennamme esteradan. Alla on joitakin ideoita siitä, mitä rataan voi kuulua: - Neliö: Teemme neliön puusta köytöksillä. ripustamme neliön noin puolen metrin korkeudelle maasta. Tehtävänä on ryömiä neliön läpi alhaaltapäin. - Makaavat tikapuut: Teemme köytöksien avulla tikapuut, joissa on pitkät välit askeleiden välillä. Laitamme tikapuut maahan toinen sivu alaspäin. Tehtävänä on ryömiä tikapuiden läpi edestakaisin. - Labyrintti: Teemme labyrintin köydestä ja kepeistä. - A-pukki: Teemme ojan ylitykseen soveltuvan a-pukin. Lähde: Scouterna

Rakennamme kiipeilytelineen. Kolmijalka on hyvä perusta telineelle. Lähde: Scouterna

Rakennamme karusellin. Köytämme kaksi puuta kiinni kahteen seisovaan puuhun, noin 2,5 metrin korkeudelle. Vaakatasossa olevien puiden keskelle köytämme kiinni kaksi vahvaa keppiä. Rakennelma näyttää ylhäältä katsottuna tältä #. Maahan, suoraan #:en alle kaivamme sopivan purkin. Purkkiin kaadamme hieman saippuaa. Kiinnitämme kolmanteen puuhun jonkinlaisen istuimen. Puun toinen pää pujotetaan #:en läpi ja toinen pää laitetaan purkkiin. Sidomme puun ympäri narun. Kun narusta vetää, pyörii karuselli. Tarvikkeet: säilykepurkki/lasipurkki, saippuaa, puuta, narua Rakennelmaa ylläpitävät puut eivät saa olla liian lähekkäin. On vaarallista jos pää voi osua puuhun karusellissa pyöriessä. Muutenkin laitteen kyydissä kannattaa olla vähän varovainen. Lähde: Scouterna

Rakennamme leirikuntosalin. Kehittelemme erilaisia välineitä, joilla voimme tehdä metsätreenin. Käytämme oman kehon painoa tai esimerkiksi isoa kiveä. Kanistereista sopivat lisäpainoiksi, puun oksat ovat hyviä leuanvetopaikkoja ja pehmeällä sammaleella on mukava venytellä. Yritämme keksiä sopivia harjoitteita kaikille isoille lihasryhmille: kädet, jalat, selkä, rinta ja vatsa.

Lisää vinkki

Liite