Samoaja pienentää ekologista jalanjälkeään.

Valikko

Kuluttaminen


Tavoite:

Samoaja pienentää ekologista jalanjälkeään.

Kuvaus:

Samoaja pohtii omien kulutustapojensa ja -tottumustensa vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan, ympäristöön ja maapalloon.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: A_Kämpällä A_Kololla A_Kotona A_Metsässä A_Ulkona
Taitoalueet: Kestävä kehitys Luonto
Kesto: A_muutama_tunti
Kasvatustavoitteet: Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan johdolla vartio päättää, kuinka aktiviteetti toteutetaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tekoja pallomme hyväksi

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Ostopäätökset. Teen listan, jossa mietin mitä kaikkea käytän normaalin viikon aikana (ruoka, vaatteet, muut kulutustavarat kuten saippua jne.). Vertaamme listoja ja mietimme yhdessä, mitkä tuotteet ovat pakollisia ja mitkä on turhia. Selvitämme, mistä maasta tuotteet ovat peräisin ja pohdimme, voisiko niitä korvata jollain lähempänä tai ekologisemmalla tavalla tuotetulla tuotteella. Sovimme jakson, jonka aikana jokainen pyrkii muuttamaan omia tottumuksiaan parempaan suuntaan ja listaamme myös muutokset. Jakson päätyttyä vertailemme onnistuivatko muutokset ja mietimme miksi jotkut onnistuivat ja miksi jotkut eivät. Vaikuttivatko koti, kaverit, rahatilanne vai pelkkä oma motivaatio?

Turhakkeet. Määrittelemme ensin itse, mitä ymmärrämme käsitteellä “turhake”. Selvitämme mikä virallisesti on turhake ja vertaamme käsityksiämme turhakkeista. Listaamme, mitä einiin-hyödyllisiä tarvikkeita kotoa löytyy ja miten niiden käyttämättä jättäminen muuttaisi elämää. Joka vuosi Suomen Luonto valitsee Vuoden turhakkeen. Pohdimme, mitä mieltä olemme näistä turhakkeista ja olisiko jostain oikeasti hyötyäkin.

Etsimme netistä erilaisia laskureita ja laskemme oman ekologisen jalanjäljen, ilmasto- tai vesijalanjäljen. Vertaamme saamiamme tuloksia ja pohdimme, missä voisimme pienentää omaa jalanjälkeämme. Löydät Suomen YK-liiton sivuilta taulukoita ja tilastoja aiheeseen, sivuja päivitetään aktiivisesti ja tietoa on paljon.

Ruokahävikki: Samoajat ottavat kotoa mukaansa sellaisia ruoka-aineksia, joita heidän vanhempansa eivät usko käyttävänsä. Nämä ainekset symboloivat perheen ruokahävikkiä. Samoajat laittavat yhdessä ruokaa kyseisistä aineksista.
Lähde: KFUK-KFUM Spejder

Lisää vinkki

Lisää liite