Vartio tutustuu luotsinsa johdolla toisiinsa ja luotsin osuuteen samoajavartion toiminnassa.

Valikko

Luotsi ja me


Tavoite:

Vartio tutustuu luotsinsa johdolla toisiinsa ja luotsin osuuteen samoajavartion toiminnassa.

Kuvaus:

Samoaja tietää samoajavartion toimintaperiaatteen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteisöön kuuluminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Ei varsinaista tehtävää. Luotsin tehtävä: Luotsi tutustuu samoajiin ja antaa itsestään positiivisen kuvan samoajille. Hän kuvaa rooliaan samoajavartion tukena ja vahvistaa vartion yhteishenkeä. Samoajaikäkaudessa luotsin tehtävänä ei ole toimia vartionjohtajana, vaan samoajien toiminnan ohjaajana ja tukijana. Luotsin tehtävänä on olla sopivasti läsnä ja osata kuunnella samoajia. Ohjaamalla vartion toimintaa ja tukemalla vartionjohtajaa pestissään hän vastaa vartion toiminnasta, vaikka ei osallistukaan säännöllisesti viikkotoimintaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa samoajaksi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Luotsin piinapenkki. Luotsi istahtaa sovitulle penkille. Samoajien tehtävänä on kysellä häneltä mitä mieleen juolahtaa, luotsin antamissa puitteissa. Kysymyksiä voi herätellä vaikka arpomalla aihealueita (esimerkiksi partiopolku, perhe tai työ) tai valitsemalla kysyjän pulloa pyörittämällä. Tavoitteena on tutustua luotsiin ja huomata, että hän on ihan tavallinen aikuinen jolla on elämä ja kiinnostuksen aiheita partion ulkopuolellakin.

Luotsi järjestää samoajille ryhmäyttävää ohjelmaa, jossa samoajat tutustuvat toisiina ja luotsiin. Jos samoajat ovat toisilleen ja luotsille entuudestaan tuttuja, kohotetaan ryhmähenkeä ja korostetaan sitä, että nyt kyseessä on samoajavartio. Luotsi voi järjestää esimerkiksi samoajien aloitusretken, piknikin, saunaillan tai peli-illan.

Vertailemme itseämme ja ryhmäläisiämme luotsiimme. Jokainen meistä kysyy vuorollaan luotsilta tämän elämään, arvoihin, menneisyyteen tai mielipiteisiin liittyviä kysymyksiä. Voimme joko keksiä kysymykset itse tai käyttää alla olevia kysymyksiä. Tällöin kysymykset kannattaa kirjoittaa valmiiksi lapuille, joista jokainen meistä saa vuorollaan nostaa luotsille esitettävän kysymyksen. Valmiita kysymyksiä käytettäessä on luotsin helpompi määritellä keskustelun rajat ja valmistautua tehtävään etukäteen. Mitä harrastat? Mitä partio merkitsee sinulle? Miksi aloitit partion? Mitkä ovat elämäsi kolme tärkeintä arvoa? Mikä partioihanteista on itsellesi tärkein? Mitä pelkäät eniten? Mikä on elämäsi onnellisin tapahtuma? Kuulutko uskonnolliseen yhdyskuntaan? Millainen on vakaumuksesi? Mitä ajattelet elämästä ja kuolemasta? Mikä on suurin haaste, josta olet selvinnyt? Kuka on elämäsi tärkein ihminen? Kuka on elämäsi suurin esikuva? Millainen oli ensisuudelmasi? Missä tapasit nykyisen puolisosi? Millainen oppilas olit yläasteella? Entä lukiossa? Kadutko jotain? Mikä on kiinnostavin paikka, missä olet käynyt? Kuka on kiinnostavin ihminen, jonka olet tavannut? Mistä unelmoit nyt? Millainen ihminen haluaisit olla? Millainen ihminen on paras ystäväsi? Onko sinulla kummallisia tapoja?

Lisää vinkki

Liite