Vartio osaa suunnitella toimintaansa samoajaohjelman mukaisesti. Vartiolla on toimintasuunnitelma.

Valikko

Mitä tuleman pitää?


Tavoite:

Vartio osaa suunnitella toimintaansa samoajaohjelman mukaisesti. Vartiolla on toimintasuunnitelma.

Kuvaus:

Vartio tutustuu luotsin avustuksella samoajaohjelman sisältöön, lippukunnan toimintasuunnitelmaan sekä alueen, piirin ja SP:n tapahtumakalenteriin ja tekee itselleen toimintasuunnitelman. Vartio pohtii toimintasuunnitelman teon yhteydessä, miten usein, missä ja kuinka pitkään se kokoontuu. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Organisointitaidot Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Jos vartionjohtaja on jo valittu, hän toimii suunnitelman kirjurina ja ylläpitää demokratiaa vartion päätöksenteossa. Luotsin tehtävä: Luotsi esittelee samoajille samoajaohjelman, piirin tarjoamat samoajatapahtumat, lippukunnan toimintasuunnitelman ja kertoo lippukunnan toiveista ja näkökulmasta samoajavartion toiminnan suhteen. Hän kertoo samoajille erilaisista tavoista toteuttaa samoajaohjelmaa (esimerkiksi kokoukset joka toinen viikko, kuukausittain tai retkinä joka toinen kuukausi). Luotsi huolehtii kaikkien näkökulmien huomioimisesta vartion päätöksenteossa. Luotsi varmistaa, että kauden toimintasuunnitelma tulee tehtyä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa samoajaksi

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutustumme partio.fi- ja partio-ohjelma.fi -sivustojen avulla partion ajankohtaisiin ohjelmateemoihin. Joka vuosi on käynnissä ohjelmapainotus, lisäksi esimerkiksi partion kehitysyhteistyöhankkeisiin tai muihin mahdollisiin ajankohtaisiin teemoihin liittyy aktiviteetteja monelle ikäkaudelle. Tutustumme näihin aktiviteetteihin ja valitsemme halutessamme myös niitä mukaan toimintakalenteriimme.  

Avaamme puhelimella Kompassi-sovelluksen osoitteessa kompassi.partio.fi ja tutkimme ohjelman rakennetta mobiilisti. Kirjaudumme sovellukseen partioID:n avulla ja valitsemme omat suosikkimme. 

Toteutamme kolollemme taskuseinän. Ompelemme jämäkankaista samoajaohjelman rakennetta kuvaavaan kangastaulun, jossa on yhtä monta taskua kuin samoajaohjelmassa. Tulostamme samoajaohjelman aktiviteetit ja laitamme ne taskuseinän taskuihin. Taskuseinän voi toteuttaa myös nikkaroimalla. Toimintasuunnitelmaa tehdessämme hyödynnämme taskuseinää esimerkiksi aktiviteettien valinnassa ja sen varmistamisessa, että aktiviteetteja tulee tehtyä jokaisesta taskusta vuoden mittaan.  

Piirrämme itsellemme unelmien samoajapolun. Luotsi nostaa samoajaohjelman helmiä, eli parhaita paloja samoajaohjelmasta samoajien ihailtavaksi esimerkiksi tulostamalla aktiviteetteja, joita samoajat voivat liimata omaan polkuunsa. Apuna voi käyttää myös samoajan esimerkkipolkuja. Unelmien samoajapolun tarkoitus on innostaa suunnittelemaan tulevaa kolmea partiovuotta ja auttaa tutustumaan samoajaohjelmaan. 

Koko kolmen vuoden ohjelman pläjäyttäminen nenän eteen saattaa saada pään sekaisin, joten aloitamme helpommalla tavalla. Jakaudumme noin 2-3 hengen ryhmiin. Kukin ryhmä valitsee itselleen yhden taskun. Kyseisen taskun sisältä jokainen ryhmä valitsee puolestaan 3 aktiviteettia, jotka haluaisi tehdä kyseisenä syksynä/keväänä/leirillä. Kun jokainen ryhmä on valintojensa kanssa valmis, kokoonnumme yhteen ja esittelemme  muille valitsemansa 3 aktiviteettia. Valitsemme tai äänestämme näistä kolmesta koko ryhmän suosikin, jonka lisäämme ryhmämme toimintasuunnitelmaan. Toteutamme samalla tavalla valinnan uudelleen uuden kauden alussa tai vaikka kerran kuukaudessa, tai kun olemme saaneet edelliset aktiviteetit tehtyä.

Tutustumme samoajien aktiviteetteihin ja valitsemme niistä omat suosikkimme. Tämän jälkeen vartion toimintasuunnitelmaan kirjataan lippukunnan toiminta, piirin tarjoamat samoajatapahtumat ja kisat sekä vartion omat retket. Samoajavartion valitsemat kiinnostavat aktiviteetit sovitetaan kalenteriin niin, että aktiviteetit ovat luonteva osa kokonaisuutta. Lopuksi varmistetaan, että jokaiselle jää oma kopio toimintasuunnitelmasta.

Avaamme netistä partio-ohjelma.fi-sivuston samoajaohjelman kohdalta. Etsimme jokainen samoaja-aktiviteettien joukosta ylivoimaisen suosikin, ikävimmän inhokin, vartiollemme haastavimman tai vaikka helteiseen kesäpäivään parhaiten sopiva aktiviteetti. Keksimme itse vartiollemme parhaiten sopivat aktiviteettietsintäkriteerit.

Teemme bingotaulukon samoajaohjelman aktiviteeteista. Bingoruudukkoon kirjoitetaan erilaisia kriteerejä aktiviteetille, esim. “tehdään leirillä”, “helppo yhden illan juttu”, “minun suosikkini”, “tämä on vaikea toteuttaa”. Jokainen samoaja saa oman bingoruudukon ja yrittää etsiä samoajaohjelmasta ruutujen kuvauksiin sopivat aktiviteetit. Jotta samoajaohjelmaa tulee selattua mahdollisimman monipuolisesti, kannattaa sopia, että yhdestä taskusta saa ottaa maksimissaan 2-3 aktiviteettia ruudukkoon. Aina, kun joku huutaa “bingo”, hän lukee oman bingo-rivinsä läpi ja näin muut kuulevat, millaisia aktiviteetteja hän on ruudukkoon löytänyt. Ruudukko voidaan täyttää joko kokonaan tai keskeyttää bingon pelaaminen, kun joku on saanut esim. 3 bingoa.

Tulostamme kaikki samoajaohjelman aktiviteetit netistä ja leikkaamme aktiviteettien nimet yksittäisiksi lapuiksi. Laput sekoitetaan keskenään. Yhdellä tai kahdella meistä on partio-ohjelma.fi-sivusto auki, joiden avulla aktiviteetit jaotellaan takaisin omiin taskuihinsa.

Lisää vinkki

Liite