Samoaja ymmärtää ravinnon merkityksen vaelluksen onnistumisen kannalta sekä osaa suunnitella ja valmistaa vaelluksella tarvittavan ruuan.

Valikko

Vaelluksen ruoka


Tavoite:

Samoaja ymmärtää ravinnon merkityksen vaelluksen onnistumisen kannalta sekä osaa suunnitella ja valmistaa vaelluksella tarvittavan ruuan.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu erilaisiin vaellusruokiin. Hän harjoittelee ruokien esivalmisteluja ennen vaellusta ja tekee ruokaa vaellusolosuhteissa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Retkeily ruuanlaitto
Johtamistaito: Organisointitaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on hankkia tarvittavat raaka-aineet ruuan valmistukseen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa samoajia tarvittaessa vaellusruokien suunnittelussa ja ruokaostosten tekemisessä. Luotsi keskustelee samoajien kanssa siitä, millainen ruoka sopii vaellusolosuhteisiin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vaeltamaan

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Suunnittelemme vaellukselle energiapitoisen ruokalistan ja laskemme siitä saatavat energiamäärät. Testaamme listaa retkellä tai vaelluksella. Tietoa energian tarpeesta ja ruokien energiasisällöstä löytyy netistä esimerkiksi hakusanoilla kalorilaskuri, energiantarvelaskuri, energian kulutus. Reseptejä retkiruokiin löytyy retkiruokaoppaista ja netistä esimerkiksi hakusanoilla “trangia”, “retkiruoka” ja “vaellusruoka” ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Suunnittelemme ruokalistan vähintään kaksi vuorokautta kestävälle vaellukselle. Yritämme hyödyntää ruokalistassa mahdollisimman erilaisia vaellusruokien reseptejä ja aineksia. Käytämme vaelluksellamme suunnittelemaamme ruokalistaa. Jos emme lähde vaeltamaan, kokeilemme tehdä retkellä kaikki suunnittelemamme ruuat ulkona trangialla/nuotiolla kuin olisimme vaelluksella. Ottakaa ruuan suunnittelussa huomioon ruuan paino, säilyvyys ja ravitsevuus. Ruuan säilymiseen vaikuttaa myös se, mihin vuodenaikaan vaellus tehdään. Reseptejä retkiruokiin löytyy retkiruokaoppaista ja netistä esimerkiksi hakusanoilla “trangia”, “retkiruoka”, “vaellusruoka” ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Kuivaamme ruokaa vaelluksellemme. Kuivata voi lähes mitä tahansa: jauhelihaa, perunaa, juureksia, omenaa… Kuivaaminen tekee ruuista kevyempiä kantaa ja lisäksi ne säilyvät paremmin vaellusolosuhteissa. Kuivaaminen vaatii yleensä raaka-aineen pilkkomista ohuiksi siivuiksi ja itse kuivaaminen voi kestää useita tunteja. Siksi kuivaaminen onkin helpointa toteuttaa esimerkiksi retkellä ennen vaellusta tai jonkun kotona. Koloillassa voidaan yhdessä pilkkoa ainekset, jotka sitten jaetaan kaikille kotiin kuivattavaksi. Kuivata voi esimerkiksi kiertoilmauunilla tai oikealla kuivurilla. Kuivattu ruoka laitetaan vaelluksella likoamaan tiiviiseen vesiastiaan muutamaksi tunniksi (esim. edellisen aterian jälkeen) ja liottamisen jälkeen raaka-ainetta voi käyttää normaaliin tapaan. Liottamista varten kannattaa mukaan ottaa erillinen vesitiivis liotusastia. Lisää tietoa ruuan kuivaamisesta löydät internetistä hakusanalla “ruuan kuivaaminen” ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Lisää vinkki

Lisää liite