Samoaja ymmärtää, millaisia varusteita eri vaelluksilla tarvitaan ja osaa hyödyntää varusteitaan erilaisissa tilanteissa.

Valikko

Vaelluksen varusteet


Tavoite:

Samoaja ymmärtää, millaisia varusteita eri vaelluksilla tarvitaan ja osaa hyödyntää varusteitaan erilaisissa tilanteissa.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu erilaisiin vaelluksella tarvittaviin varusteisiin sekä niiden ylläpitoon ja huoltoon. Samoaja osaa ottaa säätilan huomioon varusteita pakatessaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on selvittää etukäteen muutama nettilinkki tai kirja aiheesta, joihin voidaan yhdessä kokouksessa perehtyä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa samoajia löytämään tarvitsemaansa tietoa aiheesta. Luotsi voi pyytää jonkun johtajan tai muun kokeneen vaeltajan kouluttamaan samoajille esimerkiksi lautan teosta tai vaellusvarusteista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vaeltamaan

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kokoan itselleni survival kit:n. Survival kit on pieni rasia tai pussi, jonne kerätään selviytymisen ja hätätilanteiden kannalta olennaisia asioita. Jos kit on pieni metallirasia, voi siinä tarvittaessa keittää vettä. Kit:ssä voisi olla ainakin vahvaa lankaa, neula, siimaa, ongenkoukku, veitsen terä ja tulukset. Ideoimme itse lisää tarvikkeita kit:iin tai katsokaa ideoita netistä. Kit:n olisi hyvä olla melko pieni ja kevyt, mutta kuitenkin sisältää riittävät tarvikkeet.

Valmistaudumme vaeltamaan talvella ja toteutamme vähintään kahden vuorokauden mittaisen talvivaelluksen. Vaelluksen suunnittelu kannattaa aloittaa vaellusreitin suunnittelusta. Jos ette itse keksi hyvää paikkaa lähteä vaeltamaan, kannattaa kysyä neuvoa luotsilta tai toiselta johtajalta. Hienoja vaellusreittejä on muuallakin kuin Lapissa, saatatte yllättyä, miten läheltä teitä löytyy hyvä maasto! Vaellusta helpottaa se, jos reitin varrella on kaivoja, autiotupia tai kiintolaavuja. Suunnitelkaa vaelluksen ruuat huolella, ottakaa huomioon niiden paino, tilavuus, säilyvyys ja energiapitoisuus. Laatikaa yhdessä sekä yhteisten- että henkilökohtaisten varusteiden varustelista. Huolellinen valmistautuminen vaellukselle on ensiarvoisen tärkeää vaelluksen onnistumisen ja turvallisuuden kannalta! Monenlaisia vinkkejä vaellukselle valmistautumiseen löytyy internetistä hakusanoilla vaellus, vaellusvarusteet ja teoksesta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Vertailemme pukeutumista ja muita tarvittavia henkilökohtaisia varusteita leirillä/retkellä ja vaelluksella. Tuomme kololle kasa retki- ja vaellusvarusteita ja vaatteita, sekä kaksi rinkkaa. Pakkaamme toiseen rinkkaan varusteet leirille/retkelle ja toiseen rinkkaan varusteet vaellukselle. Punnitsemme, mitä kumpikin rinkka painaa. Yritämme saada vaellusrinkasta mahdollisimman kevyt ilman, että otamme sieltä pois mitään välttämätöntä. Halutessamme punnitsemme kaikki varusteet yksitellen ja kirjoitamme niiden painot ylös vertailua varten. Kirjoitamme tutkimuksemme pohjalta vaelluksen varustelistan, jonka jaamme lippukunnan muille ryhmille.

Testaamme, miten kannattaa suojautua sateelta, tuulelta ja pakkaselta. Tuomme kololle vaatteita erilaisia sääolosuhteita varten. Teemme vaatteista kolme “täydellistä” asukokonaisuutta: yksi kunnon kaatosateeseen syksyllä, yksi navakkaan tuuleen merellä keväällä ja yksi -25 asteen pakkaseen talvella. Jos mahdollista, testaamme asukokonaisuuksien toimivuutta aidoissa olosuhteissa ulkona. Toimivatko nämä asukokonaisuudet myös vaelluksella vai pitäisikö asukokonaisuutta muuttaa vaellusta varten? Vinkkejä pukeutumiseen löytyy esimerkiksi Reppu-kirjasta ja teoksesta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja. Otamme myös huomioon kestävyyden asukokonaisuuden suunnittelussa.

Harjoittelen huoltamaan hiihtovarusteeni. Suksien voiteluun löytyy ohjeita netistä esimerkiksi hakusanoilla “suksien voitelu ohje”. Eräsuksien huollossa tulee huomioida pohjan materiaali ja pitopohjasuksille on erilaiset huolto-ohjeet kuin “tavallisille” voideltaville suksille. Lisätietoa saat myös eräsuksia myyvistä liikkeistä. Eräsuksissa tulee suksien lisäksi huoltaa myös siteet: tarkistaa että siteet ja lenkit ovat ehjät. Sauvojen kunto tulee myös tarkastaa, myös sompien ja rannelenkkien kiinnitys.

Tiedän, miten viikon mittaisen vaelluksen varusteet pakataan sopivalla tavalla. Osaan huomioida vuodenajan vaikutuksen varusteisiin ja pakkamiseen. Varusteiden pakkaamista voi harjoitella vaikka siten, että vartionjohtaja tuo kololle suuren määrän vaelluksen kannalta tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa sekä rinkan. Ensin mietitään yhdessä, mitkä varusteet pakataan mukaan ja mitkä jätetään kotiin. Sen jälkeen pakataan yhdessä rinkka oikeaoppisesti. Samassa yhteydessä kannattaa tarkistaa rinkan säädöt. Vinkkejä varusteiden pakkaamiseen saa esimerkiksi Reppu-kirjasta ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Rakennamme vesikulkuneuvon, jolla ylitämme pienen vesistön. Esimerkkejä kulkuneuvosta ovat rinkkalautta ja donitsi. Rinkkalauttaan tarvitsee pakattujen rinkkojen lisäksi pressun/jätesäkkejä ja narua (ja riukua), joten sen rakentamista voi opetella lähes missä tahansa. Donitsin rakentamiseen tarvitaan pressun ja narun lisäksi paljon kaislaa, joten se on yleensä helpointa rakentaa retkellä runsaskaislaisen vesistön äärellä. Ohjeita löytyy netistä hakusanoilla “rinkkalautta”, “donitsi” ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.

Lisää vinkki

Liite