Seikkailija osaa suunnistaa helpossa maastossa.

Valikko

Suunnistus


Tavoite:

Seikkailija osaa suunnistaa helpossa maastossa.

Kuvaus:

Seikkailija testaa suunnistustaitojaan helpossa maastossa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Retkeily Suunnistus
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo on taustatukena ja huolehtii turvallisuudesta. Sampo joko hankkii kartat ja sijoittaa rasteja maastoon tai ottaa yhteyttä paikalliseen suunnistusseuraan. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajat noutavat sammolta kartat ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ennen metsään menoa joukkue käy läpi, miten eksymistilanteessa pitää toimia. Seikkailijat opettelevat kansainväliset maasta ilmaan -merkit. Joukkue kulkee ilman karttaa aikuisen opastuksella jonnekin. Perillä vartioille jaetaan kartat ja heidän pitää löytää itsensä kartalta. Seikkailijat opettelevat löytämään ilmansuunnat kellon (tuntiviisari aurinkoon, jolloin etelä on tuntiviisarin ja kello kahdentoista välissä), tähtien ja luonnonmerkkien avulla.

Vartiolaiset sitovat silmänsä huiveilla. Sampo johdattaa heidät vähän matkan päähän metsään. Seikkailijat miettivät, miten pitäisi toimia. Joukkue istuu ensin alas ja syö eväitä. Sen jälkeen joukkue ryhtyy etsimään luonnonmerkkejä ja kiintopisteitä ja palaa leiripaikalle. Seikkailijat voivat harjoitella myös muuta toimintaa eksymistilanteessa: hätämajoitteen rakentamista, nuotion sytyttämistä etsijöitä varten ja maasta ilmaan -merkin rakentamista helikopteria varten.

Seikkailijat kirjoittavat tai piirtävät sankaritarinan siitä, miten Pertti selviytyi metsässä eksyttyään.

Seikkailijoille annetaan yllättäen kartta. Heidän pitää ratkaista, miten oma sijainti selvitetään. Vaihtoehtoisesti mietitään kartan kanssa, mihin lähdettäisiin, jos oltaisiin eksyksissä, ja opetellaan kompassin kanssa lähtemään oikeaan suuntaan.

Lisää vinkki

Liite