Seikkailija tietää, että nuotiota voi hyödyntää leipomiseenkin.

Valikko

Leipää nuotiolla


Tavoite:

Seikkailija tietää, että nuotiota voi hyödyntää leipomiseenkin.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään nuotiota ruuan valmistuksessa ja valmistaa itse leipää siinä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Tulenteko
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata nuotiohetken turvallisuudesta. Sampo huolehtii erikoisruokavalioiden huomioimisesta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ohjeistaa vartiolaisiaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue paistaa leipää valurautapadassa. Joukkue laittaa noin 4 cm hienoa hiekkaa padan pohjalle. Joukkue laittaa padan nuotioon lämpenemään noin 20 minuuttia ennen leipomista. Kun pata on kuumentunut, laittaa joukkue leivinpaperia hiekan päälle ja leivinpaperin päälle sen, mitä joukkue haluaa leipoa. Leivän lisäksi padassa voi leipoa myös esimerkiksi muffinseja tai pullia. Lähde: DDS

Jos tikkupulla on jo seikkailijoille tuttua, joukkue voi tehdä jättitikkuleivän/-pullan. Joukkue tekee 10 kg tikkuleipätaikinaa. Joukkue kiertää taikinan riu’un ympäri. Joukkue paistaa leivän pitkulanmuotoisella nuotiolla. Riu'ulle kannattaa rakentaa teline. Lähde: DDS

Seikkailijat tekevät vartioittain nuotiolla itse tortilloja. Tortillaleivän taikinaan tarvitaan 3,5 dl maissijauhoja, 0,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 1 dl lämmintä vettä. Kaikki aineet sekoitetaan esimerkiksi muovipussissa, jos astioita ei ole käytössä. Taikinan annetaan vetäytyä puoli tuntia. Se kaulitaan ohuiksi noin 3 mm:n paksuisiksi letuiksi. Leivät paistetaan nuotiolla joko kuumalla kivellä tai paistinpannussa ja täytetään lopuksi suolaisilla herkuilla.

Seikkailijat valmistavat vartioittain leivinjauheleipiä. Seuraavasta ohjeesta tulee n. 6–7 leipää. Sekaan voi lisätä muun muassa pähkinöitä maun mukaan. 9 dl vehnäjauhoja, 2 dl grahamjauhoja, 3 dl ruisjauhoja, 3 rkl leivinjauhetta, 1 rkl suolaa, 6 dl vettä tai maitoa. Kuivat aineet voidaan sekoittaa muovipussissa ja lisätä vesi sinne. Taikina vaivataan muovipussin sisällä. Taikinasta tehdyt leipäset paistetaan nuotion reunuskivellä tai nuotiopannussa. Taikinan käsittelyssä kannattaa käyttää jauhoja. Paistamisessa voi käyttää öljytilkkaa apuna.

Seikkailijat valmistavat vartioittain kaltiaisia. Kuivat aineet voidaan sekoittaa muovipussissa ja vesi lisätä sinne. Taikina vaivataan muovipussin sisällä. Taikinasta otetut leipäset paistetaan nuotion reunuskivellä tai nuotiopannussa. Taikinan käsittelyssä kannattaa käyttää jauhoja. Alunperin leivät on paistettu ilman rasvaa, mutta paistamiseen voi käyttää tilkan öljyä. Kaltiaisiin tarvitaan: 3 dl ohrajauhoja, 3 dl ruisjauhoja, 2,5 dl vettä, 1 tl merisuolaa

Lisää vinkki

Liite