Seikkailija tietää elintarvikehygienian merkityksen erityisesti kalaa käsiteltäessä. Seikkailija oppii asioita kalan perkaamisesta ruoanlaittoa varten. Seikkailija osaa toimia rauhallisesti ohjeiden mukaan keittiössä.

Valikko

Kalaruoka kokonaisesta kalasta


Tavoite:

Seikkailija tietää elintarvikehygienian merkityksen erityisesti kalaa käsiteltäessä. Seikkailija oppii asioita kalan perkaamisesta ruoanlaittoa varten. Seikkailija osaa toimia rauhallisesti ohjeiden mukaan keittiössä.

Kuvaus:

Seikkailijat valmistavat kalaruokaa. Raaka-aineena käytetään kokonaista kalaa joko itse pyydettynä tai kaupasta ostettuna. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Kesto -
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo etsii hyvän, joukkueelle sopivan ohjeen ja hankkii keittoon tarvittavat ainekset. Sampo perehtyy elintarvikehygieniaan ruoanlaitossa. Kokoukseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jotta joukkue ehtii myös nauttia valmistamastaan ruoasta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Lähiruokailija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Youtubesta löytyy hyviä perkausvideoita. 

Youtubesta löytyy hyviä perkausvideoita. 

Vartio valmistaa saamistaan kaloista kalakeittoa. Vartio rakentaa nuotiolle kolmijalan, johon se kiinnittää kattilan, tai käyttää nuotiolla ritilää kattilan alustana. Kalan lisäksi keittoon pilkotaan ruokailijoiden ja saadun kalan määrän mukaan sopiva määrä perunoita, porkkanoita ja purjoa. Makua keittoon saa suolasta ja pippurista. 

Vartio valmistaa saamistaan kaloista kalakeittoa. Vartio rakentaa nuotiolle kolmijalan, johon se kiinnittää kattilan, tai käyttää nuotiolla ritilää kattilan alustana. Kalan lisäksi keittoon pilkotaan ruokailijoiden ja saadun kalan määrän mukaan sopiva määrä perunoita, porkkanoita ja purjoa. Makua keittoon saa suolasta ja pippurista. 

Kala foliossa: Perattu kala kääritään ensin voipaperiin ja sen jälkeen folioon. Mukaan nyyttiin kannattaa panna nokare voita ja pilkottua sipulia makua antamaan. Kalapaketti asetetaan hiillokselle kypsymään kalan selkäpuoli hiillosta vasten. 

Kala foliossa: Perattu kala kääritään ensin voipaperiin ja sen jälkeen folioon. Mukaan nyyttiin kannattaa panna nokare voita ja pilkottua sipulia makua antamaan. Kalapaketti asetetaan hiillokselle kypsymään kalan selkäpuoli hiillosta vasten. 

Tikkukala: Kalan sisälle levitetään karkeaa suolaa ja litteäksi vuoltu koivutikku työnnetään kalan selkärankaa pitkin. Kala asetetaan nuotion lämpöön kypsymään siten, että ruotopuoli tulee ensin tulta vasten. Kalaa ei kannata käännellä ihan kypsytyksen alkuvaiheen aikana, koska silloin se saattaa helposti pudota. 

Tikkukala: Kalan sisälle levitetään karkeaa suolaa ja litteäksi vuoltu koivutikku työnnetään kalan selkärankaa pitkin. Kala asetetaan nuotion lämpöön kypsymään siten, että ruotopuoli tulee ensin tulta vasten. Kalaa ei kannata käännellä ihan kypsytyksen alkuvaiheen aikana, koska silloin se saattaa helposti pudota. 

Lisää vinkki

Liite