Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Valikko

Roskapörssi


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee lajittelemista. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri Talous
Kesto -
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana tai kutsuu asiantuntijan paikalle.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tekevät aikajanan köydestä. Köyden alkupäähän he laittavat lapun, jossa lukee kaksi viikkoa, ja loppupäähän lapun miljoona vuotta. Jos aikamääreet tuntuvat olevan seikkailijoille hyvin vieraita, voi sampo auttaa heitä ymmärtämään, mitä aikamääre tarkoittaa esimerkein. Seikkailijoiden tehtävänä on vartioittain laittaa seuraavat asiat oikealle kohdalle janaa sen mukaan, kauanko kestää ennen kuin ne häviävät luonnossa. Kun seikkailijat ovat asettaneet arvionsa janalle, joukkue käy sammon johdolla läpi oikeat vastaukset. Janalle laitettavia asioita: - ruoantähteet – 2 viikkoa - aikakauslehti- 3-12 kuukautta - purukumi – 5 vuotta - nahkakenkä – 50 vuotta - alumiinitölkki – 200-500 vuotta - muovipussi – 400 vuotta - lasipullo miljoona vuotta - kännykkä yli miljoona vuotta. Harjoituksen jälkeen joukkue voi vielä sammon johdolla pohtia seuraavia asioita: Miksi tietyt asiat häviävät nopeammin kuin toiset? Miten voidaan vähentää jätteen määrää? Miten voidaan vähentää jätettä, joka jää pitkäksi ajaksi luontoon? Materiaalit: 25 m pitkä köysi, ruoantähteitä, lehti, purukumi, nahkakenkä, alumiinitölkki, muovipussi, lasipullo, kännykkä, kaksi lappua Lähde: Scouterna

Sampo kertoo seikkailijoille, miten tärkeää ympäristön ja meidän jokaisen kannalta jätteen oikeanlainen käsittely on. Suomessa tuotettavan kotitalousjätteen määrä oli 2004 noin 2,3 miljoonaa tonnia eli n. 450 kg / asukas - myös jokainen lapsi ja vauva! Oikeanlainen jätteen hävittäminen ja uudelleenkäyttö säästää siis ympäristöä huomattavan paljon. Vuoden 2004 määrästä 28 % kierrätettiin materiaalina, 8 % energiana, 2 % poltettiin ilman energian talteenottoa ja 63 % meni kaatopaikalle. Eri aineet hajoavat luonnossa hitaasti. Esimerkiksi paperin hajoaminen kestää paksuudesta riippuen 1 – 5 vuotta. Öljyn hajoaminen vie aikaa noin vuoden ja peltipurkkien yli 15 vuotta. Muovi, tekokuidut ja lasi ovat melkein ikuisia. Ei siis ole yhdentekevää, mitä jätteille tapahtuu. Kierrätys säästää luonnonvaroja ja vähentää saasteita. Esimerkkejä: Energiaa säästyy 95 prosenttia, kun alumiini valmistetaan romusta eikä malmista. Palautuspullo käytetään n. 30 kertaa. Paristojen kierrätys estää haitallisten aineiden pääsyn luontoon. Kierrätys säästää myös metsiä: esimerkiksi yksi tonni kierrätyspaperia säästää 16 puuta sekä runsaasti vettä ja energiaa. Vartiossa mietitään, mitä kololla, lippukunnan kämpällä ja kotona tapahtuu ruoantähteille, jätepaperille, lasipurkeille ja -pulloille, peltijätteelle, metalliromulle, jätemaalille, paristoille tai vanhoille vaatteille.

Seikkailijat sopivat yhdessä tarkkailevansa kuluttamista. Jätteen vähentäminen onnistuu ajattelemalla esim. vaateostoksia etukäteen. Kaikkien vaatteiden ei kannata ostohetkellä olla tismalleen sopivia, vaan mieluummin hieman isoja, jotta ne mahtuisivat päälle pidempään. Näin vähennetään jätekuormaa! Muita hyviä vähennyskohteita ovat karkit, jotka myydään ilman paperikääreitä, tai vaikkapa limujen oston lopettaminen - tekee hyvää myös hampaille! Seikkailijat tekevät yhdessä jätelupauksen eli pyrkivät kahden viikon ajan vähentämään roskien tuottamista. Esim. jukurtti ostetaan kotiin litran pakkauksissa ja kaupassa käydään kangaskassien kera, jottei tulisi turhaa muoviroskaa. Seikkailija voi vaikuttaa myös vanhempiensa kulutustottumuksiin!

Seikkailijat muodostavat kokoustilaan mielipidejanan. Janan toisessa päässä seisominen tarkoittaa samaa mieltä olemista, vastakkainen pääty eri mieltä olemista. Janan keskellä on vaihtoehto "en osaa sanoa". Sampo esittää erilaisia väittämiä kierrätykseen ja jätteisiin liittyen. Seikkailijoiden tehtävänä on valita paikkansa janalta sen mukaan mitä mieltä asiasta ovat. Joissain tilanteissa vastaukset voivat olla yksiselitteisiä ja kaikki siirtyvät suoraan samaan kohtaan, mutta osa voi olla myös monitulkintaisia. Jokaisen kysymyksen jälkeen kannattaa vastaus käydä yhdessä lävitse. Sampo voi myös kysyä, miksi seikkailijat ovat valinneet juuri kyseisen kohdan janalta.

Leivontakokouksen lopuksi joukkue lajittelee kaiken syntyvän roskan. Seikkailijat pohtivat, mihin mikäkin roska laitetaan. He myös vievät ne oikeihin kierrätysastioihin koloillan päätyttyä.

Jos joukkue retkeilee paikassa, jossa on komposti, seikkailijat voivat opetella sen käyttöä. Kompostoinnista löytyy tietoa mm. Kirsi Tuomisen kirjasta Kaikki kompostoinnista.

Seikkailijat voivat taitella omia biojätepusseja sanomalehdistä. Netissä on taitteluohjeita esimerkiksi hakusanoilla biojätepussi sanomalehdestä.

A4-papereista, jotka on käytetty vain toiselta puolelta, voi askarrella vihon. Seikkailijat jakavat paperit neljään osaan. Paperinpalat laitetaan siistiin pinoon. Kun vihko on noin 1 cm paksuinen, voi siirtyä liimaamiseen. Seikkailija varmistaa, että pino on oikein tasainen. Hän lisää liimaa yhteen reunaan. Seikkailija kiinnittää reunaan paperisuikaleen ja antaa kirjan kuivua painon alla. Noin 30 minuutin päästä vihko on valmis. Lähde: Norges speiderforbund

Seikkailijat täyttävät 10 muovipulloa vedellä tai soralla. Tämän jälkeen keilat ovat valmiit. Keilapalloksi sopii esimerkiksi jalkapallo. Tarvittaessa pulloihin voi lisätä painoa tai sitä voidaan keventää. Keilapalloksi sopii esimerkiksi jalkapallo. Jotta pelailu ei ole vain pelailua, sampo voi johdattaa seikkailijat pelituokion jälkeen miettimään, miten eri esineitä voi hyödyntää täysin eri tarkoituksiin kuin alkuperäiseen. Lähde: Scouterna

Vanhasta flanellipaidasta saa hyvän pannulapun. Vanhoista kynttilänpätkistä saa uusia kynttilöitä valamalla niitä esimerkiksi jogurttipurkkiin ja lisäämällä uuden sydänlangan. Paljon askarteluvinkkejä kierrätysmateriaaleista löytyy netistä esimerkiksi hakusanoilla askartelu + kierrätys. Ideoita kirjoista: Sirpa Kontio-Nikama: Kahvipussin uusi elämä -pannunalunen -essu -patalappu -kassi -teatterirekvisiittaa jne. Anu Harkki: Viritetty -lankakirahvi -vanhan jakkaran uusi elämä -koruja vanhoista napeista Anu Harkki: Puikoissa -tossukat vanhasta villapaidasta -ristiliivi vanhasta villapaidasta, esim. Pyhälle Yrjölle rekvisiitaksi -koruja vanhoista kangastilkuista Liisa Hellemaa-Hautamäki ja Marjo Koivumäki: Vanhasta uutta -koristeita tuikkuhylsyistä -henkareiden tuunausta -decoupage -tekniikkaa -valokuvakehys kirjan kannesta.

Lisää vinkki

Liite