Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Valikko

Roskapörssi


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee lajittelemista. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri Talous
Kesto -
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana tai kutsuu asiantuntijan paikalle.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue vierailee kierrätyskeskuksessa tai lajittelukeskuksessa. Vartiot kuvaavat pienet opetusvideot vierailustaan.

Vartiot tekevät julisteita, joihin seikkailijat piirtävät jäteastiat, esimerkiksi biojätteen, sekajätteen, lasinkeräyksen ja paperinkeräyksen. Seikkailijat leikkaavat lehdestä kuvia ja liimaavat ne oikeisiin kierrätyspaikkoihin.

Seikkailijat järjestävät tavaroiden vaihtotorin. Torista kannattaa tiedottaa hyvissä ajoin lippukunnan lehdessä, ilmoitustaululla tai internetsivuilla. Lippukuntalaiset kierrättävät pieneksi tai tarpeettomaksi jääneet retkeilyvarusteet. Seikkailijat voivat antaa, vaihtaa tai myydä tavaroita edullisesti.

Seikkailijat tuovat lelujaan, vanhoja vaatteita ym. kierrätystavaraa kololle. Ryhmä päättää, myydäänkö tavarat kirpputorilla ja mitä rahalla tehdään vai lahjoitetaanko tavarat esimerkiksi lippukunnan käyttöön tai hyväntekeväisyyteen.

Joukkue leikkii jäteleikkiä maa–meri–laiva -leikin tyyliin. Joukkue merkitsee nurkat eri jäteastioiksi paikkakunnan lajitteluohjeiden mukaan, esimerkiksi biojäte/komposti, sekajäte, ongelmajäte ja paperinkeräys. Leikinjohtaja huutaa jonkin jätteen, esim. ”paristo”, jolloin leikkijöiden pitää mennä oikeaan jäteastiaan. Se, joka menee väärään paikkaan tai miettii liian kauan, joutuu pelistä pois.

Seikkailijat keräävät yhdessä erilaisia roskia viikon ajan. Roskien tulee olla puhtaita, esim. maitopurkkien huuhdeltuja. Kokoonnutaan roskineen kolon lähellä sijaitsevalle kierrätyspisteelle ja kierrätetään jätteet oikein.

Seikkailijat valmistavat ympyrän mallisen pelilaudan, johon kirjoittavat eri kierrätysvaihtoehtoja. Lisäksi he leikkaavat paljon kortteja, joille kirjoitetaan roskien ja tavaroiden nimiä. Pelaaja heittää noppaa ja nostaa yhden kortin. Jos kortissa oleva roska tai tavara sopii pelilaudan ruudun kierrätysvaihtoehtoon, saa kortin pitää ja nostaa uuden kortin. Jos kortti ei sovi ruutuun, odotetaan vuoroa ja heitetään uudelleen. Se, jolla on eniten kortteja, voittaa.

Jokainen vartio saa kasan kuvakortteja erilaisista jätteistä (Jokaisella vartiolla on oma korttiväri). Huoneen toisen päähän tehdään "lajitteluasema". Vartion jäsenet käyvät vuorotellen viemässä "jätteen" oikeaan paikkaan. Lopuksi katsotaan, mikä vartio oli nopein ja mikä vartio sai kaikki jätteensä oikeisiin paikkoihin.

Joukkue voi pyytää lupaa rakentaa kierrätysnäyttely seurakuntakodin, kunnantalon tai vaikkapa kirjaston aulaan. Seikkailijat tekevät yhdessä julisteita ja esitteitä ja keräävät näyttelyyn tarvittavat roskat.

Joukkue varmistaa, että kololla/kämpällä on kaikki tarpeelliset lajitteluastiat syntyville jätteille. Seikkailijat valmistavat astioita lisää tarpeen mukaan ja suunnittelevat hyvät säännöt astioiden tyhjennysmenoiksi. Seikkailijat menevät sammon kanssa katsomaan mihin kotipaikkakunnalla erilaiset jätteet viedään. Mille jätteille on taloyhtiössä omat keräilyastiat? Mitkä jätteet voi viedä kauppakeskuksen kierrätyspisteeseen? Mihin viedään ongelmajätteet? Jos matka on pitkä, paikat voi myös katsoa kartalta.

Lisää vinkki

Liite