Seikkailija osaa huolehtia siisteydestä ja puhtaudesta retki-, leiri- tai purjehdusoloissa.

Valikko

Putipuhdas


Tavoite:

Seikkailija osaa huolehtia siisteydestä ja puhtaudesta retki-, leiri- tai purjehdusoloissa.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu henkilökohtaisen hygienian hoitoon ja sen merkitykseen retkioloissa. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kestävä kehitys Retkeily
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa, opettaa ja auttaa seikkailijoita oivaltamaan itse.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kuukautiset eivät estä retkelle tai leirille osallistumista ja tästä kannattaa keskustella seikkailijoiden kanssa etukäteen. Asia kannattaa ottaa luonnollisena osana aikuistumista ja varmistaa, että seikkailijat uskaltavat tarvittaessa kääntyä sammon tai muun aikuisen johtajan puoleen. Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa kesken retken tai leirin, joten johtajan tulee olla varautunut ja pitää aina terveyssiteitä mukana retkillä ja leireillä, esim. vakiovarusteena vartion ea-laukussa. Sampo huolehtii myös siitä, että asiasta puhutaan vanhempienkin kanssa reissun jälkeen.

Joukkue keskustelee ensin yhdessä siitä, mikä retkiolosuhteissa on erityisen haastavaa siisteydestä ja puhtaudesta huolehtimisessa. Mitä retkelle pitää ottaa mukaan? Sampo muistuttaa seikkailijoita luontoystävällisyydestä shampoissa ja saippuoissa. Pesulle ei mennä järveen tai mereen, vaan saippuat huuhdellaan saunassa tai rannan puolella. Vartiot laativat tämän jälkeen aiheeseen liittyviä tietokilpailukysymyksiä. Lopuksi vartiot kysyvät kysymyksensä toisissa vartioissa olevilta.

Retkellä jokainen on osan aikaa (osallistujien määrästä riippuen yksin tai pareittain) hygieniavastaavana tai osallistuu retkellä eri vastuualueiden hoitamiseen. Seikkailija voi olla keittiöapulainen, saunamajuri, siivousmestari, jätevastaava, tiskitaneli tai wc-ankka. Retkellä voi myös pitää kirjaa siitä, että kaikki tarpeellinen tulee tehtyä.

Lisää vinkki

Liite