Seikkailija sisäistää partiolaisen palveluaatteen konkreettisesti tekemällä jonkin hyvän työn

Valikko

Hyvä työ


Tavoite:

Seikkailija sisäistää partiolaisen palveluaatteen konkreettisesti tekemällä jonkin hyvän työn

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu hyvän työn tekemiseen joka päivä tai isommassa tapahtumassa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Palvelu Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa järjestelyissä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Solmut huivissa Seikkailijat tekevät partiohuivin päihin pienet ja tiukat solmut muistuttamaan hyvästä työstä joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin leirillä. Kun hyvä työ on tehty, voi jokainen avata solmunsa. Aamulla taas jokainen seikkailija sitoo uudet solmut muistuttamaan tärkeästä asiasta.

Vartio tekee ”Sammuta minut” -lappuja, ja kiinnittää ne sähkökatkaisimien viereen esimerkiksi kololla, koulussa tai seurakuntatalolla.

Nyt! Seikkailijat keskustelevat yhdessä, millainen on hyvä työ? Keskustelun jälkeen sampo komentaa vartiolaiset tositoimiin: ”Teillä on aikaa 15 minuuttia. Tehkää jokin hyvä työ. Kololle saa palata, kun hyvä työ on tehty.”

Hyvikset Roolimalli-julisteeseen kootaan kaikki mieleen tulevat hyvikset. Sarjisten supersankarit, hyväntekeväisyyttä harjoittavat poptähdet, oma äiti jne. Onko partiolainen aina hyvis?

Muiden huomioiminen ja auttaminen kuuluvat partiotoimintaan. Joukkue keskustelee siitä, mitä palvelu heille merkitsee ja miksi auttaminen on tärkeää. Seikkailijat miettivät, miten voisivat päivittäin olla avuksi toisille ja huomioida pienetkin vaikutusmahdollisuudet niin, että jokaisella olisi hyvä olla kotona, koulussa, partiossa ja kaikkialla muuallakin. Joukkue täyttää Hyvä työ -kortteja tai järjestää palvelutempauksen, osallistuu keräykseen tai talkoisiin. Seikkailija ei vielä välttämättä osaa tai pysty tarjoamaan apuaan kaikissa tilanteissa. Kun tehdään seikkailijajoukkueen ulkopuolelle suuntautuvaa palvelutempausta, sammon pitää muistaa, että seikkailijaikäiselle on vielä suuri kynnys ottaa yhteyttä hänelle aivan vieraaseen aikuiseen. Tällaistä vastuuta ei voi jättää seikkailijavartionjohtajalle. Jotta ulkopuolisetkin ymmärtäisivät oikein palvelutempauksenne, on parasta että sampo hoitaa yhteydenpidon. Palvelutempausten suunnittelu voi olla 10- - 12-vuotiaille aluksi hankalaa. Sammon pitää tarjota esimerkkejä ja helposti lähestyttäviä kohteita; seikkailijan perheenjäsenten tai naapureiden auttaminen voi aluksi olla sopiva tehtävä.

Hyvä työ -kortti Hyvä työ -kortti on keino muistuttaa asiasta esim. viikon ajan. Seikkailijat keräävät sihen merkintöjä, ja seuraavassa kokouksessa puretaan tehdyt hyvät työt yhdessä muiden vartion jäsenten kanssa. Solmut huivissa Huivin päihin voi tehdä pienet ja tiukat solmut muistuttamaan hyvästä työstä joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin leirillä. Kun hyvä työ on tehty, voi solmut avata. Aamulla taas sidotaan uudet.

Auttamisvierailut Joukkue vierailee vuorotellen seikkailijavuosien aikana jokaisen seikkailijan perheen tai vaikka isovanhempien luona auttamassa esim. puutarhatöissä, nuorempien sisarusten hoitamisessa tai joulusiivouksessa. Kun tästä tulee muutama hyvä kokemus, voi myöhemminkin olla helpompaa tarjota apuaan vieraammille ihmisille. "Venus-seikkailijat vierailivat syystalven aikana: Venlan luona pikkusisarusten vahtina, Veeran luona muuttomiehinä, Hannan luona siivoamassa, Danan äidin luona pihatöissä, Elisan mummon luona luomassa lumet ja rakentamassa lumilyhtyjä sekä Maijan kummin luona perunannostossa." Talkoot Oman tai jonkin toisen lippukunnan kämpällä seikkailijat voivat tehdä hyödyllisen palveluksen: vessojen tyhjennys, aidan maalaus, puuvajan siivous, risukon raivaus tms Tempaus Joukkue voi kerätä postimerkkejä ja lähettää ne Postimerkkipankkiin. SPR:n verenluovutuksessa joukkue voi avustaa vaikkapa huolehtimalla kahvituksesta. Seikkailijat voivat osallistua Yhteisvastuu- tai Nälkäpäiväkeräykseen vapaaehtoisina kerääjinä. Vartio voi koota avustuspaketin ja antaa sen kehitysmaihin lähetettäväksi tai viedä sen Pelastusarmeijan joulupataan. Seurakunnalta voi kysyä yhteistyötahoja. Jokainen tuo pakettiin kotoaan yhden tai kaksi hyväkuntoista lelua, tavaraa tai vaatetta, joita ei enää itse tarvitse.

Lisää vinkki

Liite