Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää kirvestä turvallisesti.

Valikko

Kirves


Tavoite:

Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää kirvestä turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija oppii käyttämään ja säilyttämään kirvestä turvallisesti.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa turvallisen kirveen käytön ja valvoo puiden hakkuuta Vartionjohtaja toimii sammon ohjeiden mukaan: valvoo vartion jäsenten turvallisuutta ja sääntöjen noudattamista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kirveen käsittely- ja käyttöohjeita - Erilaisia kirveitä: Pieni kirves tarkkaa työtä varten ja vaelluksille, esimerkiksi oksien karsimiseen. Isompi voimaa vaativimpiin töihin, esimerkiksi halkojen hakkaamiseen. Halkaisukirves (partiolaisittain hienosäätökirves) on suurien pöllien halkaisua varten. - Kantaminen: Kirvestä kannetaan aina suojakuoressa, tai teräosasta kiinni pitäen. Se ojennetaan terä alaspäin terästä kiinni pitäen. - Kirveen selkäpuolella ei lyödä kiiloja, ellei kirvestä ole tehty sellaiseen. - Halon alle on aina syytä laittaa halkaisuvaiheessa puuta, esimerkiksi puupölli. Ei siis kiveä, sammalta tai hiekkaa. - Käyttö: Halko pystyyn pöllin päälle, tukeva haara-asento pöllin vieressä ja varmistus, ettei lähellä ole ketään eikä edessä ole ketään. Tmän jälkeen molemmat kädet kiinni kirveen varresta, heilautetaan pään yläpuolelta, ei kuitenkaan selän takaa asti. - Halko irroitetaan aina kirveestä, jos se jää lyödessä siihen kiinni. - Vuoltaessa otetaan terän vierestä kiinni, aina poispäin itsestä ja kaukana polvista. - Puuta karsitaan oksista niin, että keho on eri puolella kuin karsittavat oksat, puun kärki osoittaa alaspäin, puuta paikoillaan pitävä käsi on karsittavien oksien yläpuolella, oksat karsitaan lyömällä oksan tyveen oksan "alapuolelle" - Puuta kaadettaessa tai rimaa katkottaessa lyödään kulmassa/vinottain ja eri puolilta vuorotellen samaan kohtaan, ei kohtisuoraan rimaa vasten. - Halon päätä teroitettaessa esimerkiksi kiilaksi otetaan kirveen varresta kiinni lähempää terää, tehdään pienempiä lyöntejä vinosti lähellä halon alapäätä, aina puuta alustana pitäen. Syitä/selityksiä: - Kirves kannetaan ja ojennetaan terästä, jotta se ei vahingossa heilahda itseä, muita tai tavaroita päin. - Kirveen selkäpuolella ei lyödä, koska muovikirveen kiinnityskohta menee rikki. - Muistetaan haara-asento, jotta ei osu jalkaan jos lyö ohi. - Edessä ei ole ketään, koska jos kirves lipeää käsistä, se lentää suoraan eteenpäin. - Kirvestä heilautetaan pään päältä, ettei kirves osu selkään tai heilahda ohikulkevan leukaan. - Halko irroitetaan terästä, että lyönti pysyy hallinnassa. - Ei lyödä kohtisuoraan rimaa vasten, koska rima ei katkea.

Ensin sampo opastaa joukkueelle, miten kirvestä käytetään ja kuljetetaan. Kirveen käytön opettelussa on tärkeintä turvallisuus. Puita hakatessa seistään tukevassa haara-asennossa, jotta hutiin osuva kirves ei heilahtaisi omaan jalkaan. Kirveestä on syytä pitää tukevasti kiinni, ettei se sinkoa kädestä lyönnin voimasta. Kannattaa myös varoa, ettei halkoja hakatessa heilauta kirvestä niin lujaa, että löisi itseään kirveen hamarapäällä otsaan. Jos kirveen kanssa liikutaan, kannetaan kirvestä terästä tukevasti kiinni pitäen. Vartio harjoittelee vartionjohtajien johdolla. Puita voi hakata joukkueen nuotioiltaa tai laavuyötä varten. Seikkailijat voivat myös kokeilla teroittaa telttakiiloja kirveellä. Sampo valvoo turvallisuutta! Lisätietoa kirveen käytöstä eri tilanteissa ja turvallisista toimintamalleista on Reppu-kirjan sivulla 231. Tarvikkeet: kirves, puita, ensiapuvälineet

Myös kirves kuuluu partiolaisten perustyökaluihin. Kirvestä kuljetetaan terä suojattuna ja terästä kiinni pitäen, ja se ojennetaan toiselle terä alaspäin. Kirveitä valmistetaan eri kokoisia: pieni retkikirves otetaan mukaan vaellukselle ja pt-kisoihin, halkaisukirveellä suurikin pölli halkeaa helposti halkotalkoissa. Lyhytvartisella kirveellä osumatarkkuus on parempi ja se sopii paremmin lyhyille henkilöille tai kokemattomille kirveenkäyttäjille. Pitkävartisella kirveellä työ on tehokasta, koska varren pituuden kasvaessa heilahtavan terän nopeus ja liike-energia kasvaa. Halkoja hakattaessa seisotaan tukevasti hajareisin ja varmistetaan, ettei lähietäisyydellä seiso ketään. Jos halkaistava pölli ei ole tasaisen pyöreärunkoinen, niin havupuupölli halkeaa helpoimmin leveältä puolelta ja lehtipuu kapeammalta puolelta. Kaikki puut kannattaa halkoa mahdollisimman tuoreena. Kaikkein helpoiten halkeaa vastakaadettu puu talvisaikaan. Mitä kuivempaa puu on, sitä vaikeampaa on halkaiseminen, koska kuivuessaan puu kutistuu eli tulee tiiviimmäksi. Puita kaataessa kannattaa lovi tehdä hieman vinoon puun syyn mukaisesti.

Lisää vinkki

Liite