Seikkailija tuntee merikartassa esitetyt merimerkit luonnossa.

Valikko

Merimerkit


Tavoite:

Seikkailija tuntee merikartassa esitetyt merimerkit luonnossa.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee merimerkkejä ja harjoittelee tunnistamaan merikartan esittämiä merimerkkejä myös luonnossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Vesillä liikkuminen
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa seikkailijoille merimerkkejä ja tekee heille harjoitusratoja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo kertoo joukkueelle merimerkkien tehtävistä ja muodoista. Seikkailijat harjoittelevat tunnistamaan merimerkkejä kartalta ja luonnossa. Tehdään erilaisia merimerkkiratoja ja kisataan niillä. Ahtailla ja karikkoisilla vesillä navigointi olisi erittäin vaivalloista pelkästään merikartan ja kompassin avulla. Avuksi on keksitty merimerkit. Tärkeimpiä niistä ovat viitat, linjataulut ja loistot sekä majakat. Vanhan lain mukaan henkilö, joka oli syyllistynyt merimerkkien muuttelemiseen tai vahingoittamiseen, hirtettiin. Vaikka laki ei nykyisin ole yhtä ankara, pidetään merimerkkien rikkomista yhä vakavana rikoksena. Tämä on ymmärrettävää, kun ajatellaan mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi öljytankkeri ajaisi karille sen vuoksi, että merimerkki puuttuu. Viitat ovat meren liikennemerkkejä. Niillä on merkitty turvallinen meritie. Viitan nimi sanoo, miltä puolelta viittaa pitää kulkea. Huomioi tosin, että nimelliskulkusuunta määrää oikean- ja vasenpuolisen merkin kulkupuolen. Yleensä väylän nimelliskulkusuunta on mereltä maalle, jolloin punaiset viitat ovat vasemmalla ja vihreät oikealla. Pimeässä navigointia helpottavat valotunnukset ja heijastimet.

Reimarirata voidan valmistaa talouspaperirullista tai tikuista teippaamalla ja värittämällä. Reimariradan voi myös rakenta lego-palikoista. Pohjoisen suunta tulee muistaa ilmoittaa. Tämän jälkeen voidaan kisata leikkimielisesti radalla leluveneitä käyttäen.

Merimerkkirata tehdään tulitikuista ja painetaan ne pystyyn vanhaan makuualustaan. Kisataan siitä, mikä vartio selvittää radan nopeimmin puhaltamalla pingispalloa alusta loppuun. Vuoro vaihtuu, kun ajaa karille.

Lisää vinkki

Liite