Seikkailija osaa suunnistaa itse kokeneemman suunnistajan opastuksella

Valikko

Metsän siimeksessä


Tavoite:

Seikkailija osaa suunnistaa itse kokeneemman suunnistajan opastuksella

Kuvaus:

Seikkailija suunnistaa kokeneemman suunnistajan kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Retkeily Suunnistus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo suunnittelee reitin ja hankkii tarvittavan määrän suunnistustaitoisia opastajia. (Esim. sampo, joku muu lippukunnan johtaja tai suunnistaja)

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tiennäyttäjä: Jokainen vartiolainen on vuorollaan suunnistaja, jonka johdolla vartio etenee metsässä. Suunnistustaitoinen opastaja on mukana varmistamassa, että vartio ei pääse harhailemaan kovin kauas reitiltä. Opastaja antaa lopuksi palautetta ja kertoo vinkkejä seuraavaa kertaa varten. Jos on aikaa, vartio voi kulkea saman reitin heti uudestaan ohjeiden mukaan.

Kokeneemman suunnistajan kanssa on turvallista kokeilla yksinsuunnistusta. Kokeneempi suunnistaja voi olla sampo, joku muu lippukunnan johtaja tai suunnistusharrastaja. Seikkailijat lähtevät pareittain kokeneemman suunnistajan kanssa reitille. Seikkailijat voivat myös osallistua suunnistusseuran iltarasteille. Tarvikkeet: kartat ja kompassit

Aktiviteetti voidaan yhdistää kisoihin tai rastirataan lippukunnan retkellä. Lippukunnan tarpojia, samoajia tai vaeltajia voi pyytää järjestämään joukkueelle iltakisa. Myös partiotaitokisoissa voi harjoitella suunnistamista käytännössä. Joukkueessa voidaan sopia, että jokainen suunnistaa vuoron perään kokeneen suunnistajan avulla.

Viuhkasuunnistus Kaksi seikkailijaa ja yksi aikuinen Seikkailijat lukevat karttaa. Maaston muotoja katsotaan yhdessä aikuisen kanssa ja seurataan kulkua kartalta. Seikkailijat kokeilevat myös suunnanottoa. Ei kuljeta pelkästään polkuja pitkin, vaan edetään rastille suoraan suunnan avulla. Viuhkasuunnistuksessa on useita 1-5 rastin ratoja, jotka alkavat ja päättyvät samaan paikkaan. Tämä keskusrasti on yleensä mäen laki tai jokin muu selkeä maastopiste. Suunnistaja hakee ensin yhden viuhkan rastit ja palaa lähtöpaikkaan jatkaakseen sieltä seuraavalle viuhkalle. Jokainen viuhka voidaan piirtää omalle kartalleen tai kaikki viuhkat voidaan sijoittaa samalle kartalle. Suunnanottoharjoituksessa kuljetaan kompassin avulla parinsadan metrin päässä olevalle rastille, jonka takana maastossa on selkeä pysäyttäjä (tie, oja, pitkä jyrkänne tms.) merkkinä siitä, että on kuljettu erehdyksessä rastin ohi.

Lisää vinkki

Liite