Seikkailija tuntee käsitteet meripeninkulma ja solmu ja osaa mitata etäisyyksiä merikartalta.

Valikko

Mittoja merellä


Tavoite:

Seikkailija tuntee käsitteet meripeninkulma ja solmu ja osaa mitata etäisyyksiä merikartalta.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tuntemaan käsitteet meripeninkulma ja solmu sekä oppii mittaamaan etäisyyksiä merikartalta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Suunnistus Vesillä liikkuminen
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa etäisyyksien mittaaminen vartionjohtajille, ja ohjeistaa heitä harjoittelemaan vartioiden kanssa merikarttojen avulla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Merellä käytetään pituusmittana meripeninkulmaa, joka lyhennetään mpk. Suunta määritetään kompassin astejärjestelmän mukaan (0 – 360º). Meripeninkulma vastaa kaariminuuttia. Kaariminuutti määritetään siten, että isoympyrän (maapallon napojen yli kulkevan ympyrän) neljännes jaetaan 90 asteella. Saatu tulos jaetaan 60 minuutilla, sillä aste on jaettu 60 minuuttiin. Lopputulos on kaariminuutti tai mpk. Metreissä yksi meripeninkulma (mpk) on 1 852 m. Meripeninkulman kymmenystä kutsutaan kaapelinmitaksi (185,2 m). Yksi solmu on yksi meripeninkulma tunnissa. Suunnan ja etäisyyden mittaamisesta Kulosaaren Meripartion sivuilta (kulosaarenMeripartio.fi/?page=Navigointi&id=46): Suunnan ja etäisyyden mittaamista käytetään navigoinnissa mm. paikan määrittämiseen, matkan pituuden selvittämiseen ja reitin määrittämiseen. Apuna mittaamisessa käytetään harppeja ja suuntakolmioita. Suunnat ilmoitetaan asteina ja etäisyydet merimaileina (1 merimaili = 1,852 km). Merimaili on yhden pituuspiirin minuutin mittainen. Muistisääntönä voi pitää: Matkan pituus mitataan pituuksina!

Käydään joukkueen kanssa läpi käsitteiden merkitys. Mitä tarkoittaa meripeninkulma? Entä miten se liittyy solmuun? Seikkailijat harjoittelevat vartioittain etäisyyksien mittaamista merikartoilla. Tarvikkeet: merikartta, harppeja, suuntakolmioita

Lisää vinkki

Liite